Resultaat van ons eerste jaar winddelen

In 2012 besloten we om winddelen te kopen via De Windcentrale. Inmiddels zit ons eerste jaar als winddeler er op, dus tijd om terug te kijken op de behaalde resultaten. Al heb ik nog geen inzicht in de financiƫle jaarcijfers van de windmolens waar we in participeren.

Verwachting vs. realiteit

We hebben 3 winddelen, twee in Grote Geert en een winddeel in De Jonge Held. De verwachtte jaaropbrengst komt daarmee op 1.500 kWh, goed voor ongeveer 40% van ons elektriciteitsverbruik. De werkelijke opbrengst in 2013 was 1.311 kWh, dat is 13% minder. De uiteindelijke besparing op onze energierekening bedroeg 95 Euro, 10% minder dan ik vooraf had berekend. Dat kwam doordat de stroomprijs wat hoger lag dan waar ik op voorhand mee had gerekend.

Financieel resultaat

Het rendement op onze investering, rekening houdend met afschrijvingskosten en zonder inflatie, bedraagt in het eerste jaar 3%. Als we het geld op de bank hadden laten staan hadden we 1,6% ontvangen. Wat dat betreft is het dus een goede investering geweest. De hoogste rente die we momenteel betalen op een lening is echter 4%. Dat betekent dat we beter onze lening hadden kunnen aflossen. Voor komend jaar verwacht ik dat het niet veel beter wordt, aangezien het leveringstarief van Greenchoice met 7% gedaald is. Daarmee daalt dus ook het financieel voordeel van onze winddelen.

Ontwikkelingen Windcentrale

De ontwikkelingen bij De Windcentrale hebben ondertussen ook niet stilgestaan. In 2013 hebben ze 4 windmolens via crowdfunding gekocht. Ook sloten ze een samenwerking met Vereniging Eigen Huis en werden ze door het uitgeroepen tot winnaar van de WNF Cleantech Star Award 2013.

Conclusie

We kijken terug op een leuk eerste jaar winddelen. Ondanks dat het eerste jaar niet de hoeveelheid stroom of het financieel rendement heeft opgeleverd die we hadden verwacht.

Door de combinatie van zelf ons elektriciteitsverbruik bijhouden en de realtime app van De Windcentrale betrap ik me er in het weekend op dat ik stiekem even kijk of er wel genoeg wind is om de wasdroger aan te gooien. Volkomen kul natuurlijk gezien de kwaliteit van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk, maar toch is het een sport om op dagbasis evenwicht te krijgen in ons elektriciteitsverbruik. Al ben ik er wel achter dat we in de zomermaanden de stroom van onze zonnepanelen met geen mogelijkheid opgebruikt krijgen, laat staan als het waait.

Ik troost me op dat soort dagen met de gedachte dat we bijdragen aan het verlagen van de stroomprijs voor de vaderlandse energie intensieve industrie. Al vinden eigenaren van elektriciteitscentrales dat minder leuk.

20 reacties op ā€œResultaat van ons eerste jaar winddelenā€

  1. Hi Krispijn,
    Ook ik heb natuurlijk zitten rekenen aan de opbrengst van onze winddelen (4x Grote Geert).
    Echter vraag ik me af hoe je bij de 3% rendement komt. Mijn winddelen produceerden zo’n 1755 kWh in 2013. Als investering per jaar zie ik de prijs van de winddelen / de levensduur (16 jaar).
    Vervolgens neem ik de kostprijs van de kWh’s (dus ex. de belastingen etc). Dan kom ik heel andere getallen uit (65%!). Wat doe ik fout?

    Like

    1. Hi Bart,

      Ik ga bij mijn 3% uit van het rendement op geinvesteerd vermogen en jij zo te zien van het netto winstpercentage. Ik kom dan uit op 32% (lineair afschrijven over 16 jaar is voor 3 winddelen 65 Euro per jaar). Opbrengst van 95 Euro. 65/95 = 32% netto rendement. Inflatie en rente heb ik buiten beschouwing gelaten. 32% blijft een fors verschil met de 65% waar jij op uitkomt. Kan zijn dat dat komt door verschil tussen Grote Geert en Jonge Held, maar dat was volgens mij niet zo groot. Wellicht dat je rendement over de kosten hebt berekend, terwijl ik rendement over de omzet heb bekeken?

      Overigens: ongeveer 1/3 van de stroomopbrengst van 2013 moet ik in 2014 nog afrekenen met Greenchoice. Het tarief daarvoor zal lager zijn dan in 2013, omdat de stroomprijs is gedaald. Vooralsnog heb ik gerekend met het 1 jaar vast tarief voor 2014. Uiteindelijk zal dat denk ik iets hoger zijn, omdat we op de jaarrekening een gemiddeld tarief vermeld krijgen.

      Like

      1. Beste krispijn,

        Ben zelf in bezit van 4 winddelen de bonte hen samen zouden ze gemiddeld staan voor een theoretisch 2000 kwh op jaar basis. Per winddeel 215 euro en niet vergeten 26 euro onderhoudskosten per winddeel.

        2000 kwh x gemiddeld tarief hoog /laag inclusief belasting ā‚¬ 0,08226 / ā‚¬ 0,06460 = ā‚¬ 0.07343

        2000 kwh theorische gezien x 0.07343 = ā‚¬ 146,86 voordeel uit winddelen minus 4 x 26 euro aan onderhoudskosten = ā‚¬ 104 voor 4 winddelen. Het rendement wat overblijft is een matige ā‚¬ 146,86 – ā‚¬104 = ā‚¬42,86.

        We gaan er vanuit dat de molen 15.5 jaar draait met een maximale theoretisch waarde van 500 kwh per winddeel haalbaar is, dit levert mij in 15.5 jaar x ā‚¬ 42,86 = ā‚¬ 664,33 ! terwijl ik voor deze 4 winddelen ā‚¬ 860,- betaald hebt.

        Maak ik hier boven een foutieve berekening of ben ik ……. geweest ?

        Groet,

        Techforfun@hotmail.com

        i

        Like

        1. Beste Tech,

          Volgens mij klopt je berekening. Wat nog wel speelt is de vraag hoe de opbrengsten van de SDE+, SDE of MEP (afhankelijk van ouderdom installatie) worden verrekend door de Windcentrale. Dat is niet helder in hun verhaal en dus de moeite van het vragenstellen waard. Ik heb het bij eerste screening van de jaarrekeningen van mijn winddelen namelijk niet terug gevonden. Al kan het zijn dat ik er overheen gekeken heb.

          Een ander punt is de vraag hoe de stroomprijs zich ontwikkeld en hoe lang de molen werkelijk meegaat. Als dat langer is dan verwacht heb je een meevaller. Ook bij sloop / afbreken kan nog een meevaller zitten als de materialen meer restwaarde hebben of de kosten van het afbreken lager zijn dan verwacht. Wat dan wel iets is waar je met de mede-winddelers in De Bonte Hen naar moet kijken is wat er gebeurd met zo’n meevaller. Valt deze in de coƶperatie De Bonte Hen, of gaat die naar de bovenliggende ‘cooperatie’ waar enkel de oprichters van de Windcentrale in participeren.

          Like

        2. Beste Tech,
          Jouw berekening klopt. Echter, de resultaten zijn nog bedroevender dan jij al schets door de gedaalde energieprijzen. Volgens mijn berekeningen is het rendement in 2015 richting de 1,5% gedaald, een paar euro per winddeel. Je inleg terugverdienen is er nooit of te nimmer meer bij.
          Daarnaast hanteert de Windcentrale woekerprijzen bij terugverkoop.
          Er is maar een partij die garen spint bij deze praktijken…
          Patrick

          Like

        3. Patrick, ik ben wel benieuwd naar de terugleverprijzen van Windcentrale. Kun je daar iets meer over loslaten?

          Like

        4. Hoi Krispijn,

          Even concreet de cijfers voor mij:
          Aankoopprijs winddeel maart 2014 (terugwerkend naar 1 januari 2014): ā‚¬ 215,-
          Verkoopprijs winddeel per 1 augustus 2015 ā‚¬ 160,-
          KOSTEN per winddeel bij verkoop ā‚¬ 15,-

          Resultaat: Verlies bij verkoop: ā‚¬ 70,- per winddeel.
          Dat is een afschrijving die volledig niet past bij de levensduur van de molen en de daling van de energieprijzen in mijn optiek.

          Dan de opbrengsten en kosten per jaar per winddeel:
          2014:
          Opbrengsten: ā‚¬ 35,60
          Kosten: ā‚¬ 25,99
          Winst: ā‚¬ 9,61

          2015 (tot 1 augustus):
          Opbrengsten: ā‚¬ 17,01
          Kosten: ā‚¬ 15,10
          Winst: ā‚¬ 1,92

          Kleine noot: de opbrengsten over 2015 zijn geschat aan de hand van de huidige stroomprijzen. De kosten zijn wel de daadwerkelijk in rekening gebrachte kosten.

          Extra noot: Nog een punt om mee rekening te houden, wij hebben dit jaar energie bespaard waardoor we waarschijnlijk met onze winddelen meer dan 85% van onze electra behoefte hebben opgewekt. Dan wordt dus niet het volledige bedrag vergoed en komen we onder de streep nog slechter uit.

          De rendementen zijn zoals je al meldde zeer beroerd, reken zelf de percentages maar uit. Terugverdienen zit er niet in. En verkopen van je winddelen kost je ook een stevige smak geld.

          Ik ben aan het nadenken over vervolgstappen, want in mijn optiek zijn dit asociale praktijken.

          Groet Patrick

          Like

        5. Ik heb ze inmiddels verkocht met een stevige verlies. Op langere termijn heb je hier nog meer verlies op. De afschrijving is inderdaad belachelijk nergens op gebaseerd ze geven aan dat de verkoop prijs ook op ā‚¬160 euro komt te liggen hierover heb ik mijn twijfels. Ik hoop dat er verder geen mensen hier in trappen. Uiteindelijk gaat het erom om veel geld te verdienen over de rug van andere mensen met goede bedoelingen.

          Like

        6. Hoi Tech, ik heb mijn winddelen per 1 augustus voor ā‚¬ 160,- verkocht. Zelfde reden als jij, het verlies maak je toch niet meer goed. Ik denk er over om actie te ondernemen zodat anderen niet in dezelfde val trappen.

          Like

        7. Ik denkt zelf dat radar of kassa hier wel mee aan de slag kunnen. Ben in iedere geval niet tevreden over de gang van zaken. Weet niet wanneer ik mijn geld terug zie zou namelijk deze week erop moeten staan met een behoorlijke verlies

          Like

        8. Ik heb het geld intussen ontvangen. Ik heb ook een mailtje gestuurd met de vraag om de terugkoop prijs nog eens te heroverwegen en de melding dat ik me bekocht voel. Ben benieuwd naar de reactie.

          Like

  2. […] Ook hebben we behoorlijk wat kleine investeringen in Afrika uitstaan via MyC4 en Sunfunder. Ons eerste jaar winddelen heb ik al eerder besproken, net als de status van onze investeringen via SunfunderĀ en MyC4. […]

    Like

  3. […] Liep de opbrengst in de eerste maandenĀ van het jaar nog voor op verwachting, inmiddels stevenen ze net als in 2013Ā af op minder kilowattuur dan de 500 / kwh waarvoor ze door De Windcentrale aangeprijsd worden. Op […]

    Like

  4. […] de opbrengst bleef in kWh 7% achter bij de beoogde opbrengst. Dat is beter dan in 2013, toen ze 13% minder opbrachten. Daarover later meer. Uiteindelijk hebben onze winddelen ons in 2014 een besparing op onze […]

    Like

  5. Dat ze mensen aan het oplichten zijn is een feit. Het is alleen in een heel mooi jasje gestoken zodat het mooier lijkt dan in werkelijkheid. Om uit te stappen kost je meer dan 30% van je inleg wat bij sommige niet de moeite waard is. Om erin te blijven kost je ieder jaar een vermogen om de onderhoudskosten te betalen terwijl je dit niet aan energie hebt terug kunnen verdienen.
    Mensen die uitstappen hebben wel 70 euro dik verlies geleden maar op 16 jaar is dit nog een meevaller.

    Mocht je actie meer opleveren hoor ik het graag hou namelijk niet van opgelicht te worden

    Like

    1. Aangezien ik anderhalf jaar geleden ook deelnam aan dit topic, krijg ik (gelukkig) ook deze updates. Afgelopen weekend heb ik weer zitten rekenen, gezien de prangende bevindingen hierboven. Echter is het mij niet duidelijk hoe Ć©n wanneer die onderhoudskosten geind worden…

      Like

  6. Hoi Bart,
    Bij mij zijn de onderhoudskosten over 2014 op 30 maart 2015 geind door Greenchoice. De onderhoudskosten voor de eerste helft van 2015, of zoals in mijn geval tot 1 augustus i.v.m. verkoop winddelen, wordt eind augustus verrekend. Dat kan dus elk moment gebeuren.

    Like

  7. @ Tech. Oplichten vind ik een groot woord. Gezien de lange looptijd heeft een kleine verandering in de elektriciteitsprijs al een groot effect. Als je uitgaat van 10 jaar looptijd en een daling van de elektriciteitsprijs met 1 Eurocent dan daalt de waarde van je winddeel met 5.000 Eurocent (50 Euro, zijnde 10 keer 500 kWh keer 1 Eurocent). Aangezien het kale stroomtarief (dus exclusief energiebelasting) volgens mij met iets meer dan een halve Eurocent gedaald is de afgelopen jaren is een verlies nu van 55 Euro per winddeel bij een looptijd van 16 jaar niet zo heel vreemd. Een nieuwe koper zal ook op basis van de huidige elektriciteitsprijs de waarde van een winddeel bepalen.

    Vijftien Euro transactiekosten vind ik aan de hoge kant, aan de andere kant kost terugstorten bij crowdfundingplatform Symbid je ook 20 Euro. Dus heel erg uit de pas loopt De Windcentrale niet, al kan ik me niet herinneren dat ze deze kosten bij inschrijving ergens gemeld hebben.

    @ patrick De latere molens met hoge onderhoudskosten waren zeker minder interessant dan de eerste windmolens. Reden voor mij om daar niet bij in te stappen.

    Ik ben benieuwd of Radar of een ander consumentenprogramma brood zien in je verhaal. Naar mijn mening is Windcentrale namelijk redelijk open geweest aan het begin. Het enige waar ze niet zo open waren en waarvoor je de jaarstukken in moet is de jaarlijkse vergoeding die per windmolen betaald wordt aan de beheerder en de vergoeding die ze jaarlijks per klant ontvangen van Greenchoice.

    Like

    1. Hoi allemaal,
      Ik ben aanvullende data aan het verzamelen om te onderzoeken waar het nu eigenlijk mis gaat. En dus ook om de vraag te beantwoorden of het eigenlijk wel misgaat, want zoals Krispijn aangeeft kan het nog steeds zo zijn dat de Windcentrale alles netjes doet en wij het niet goed hebben begrepen. Ik heb al redelijk wat informatie verzameld en ben bezig dat uit te werken. Definitieve conclusies heb ik nog niet. Ik zou jullie daarvoor graag via email op de hoogte houden, dan kan ik ook Excel sheets met berekeningen en documenten uitwisselen. Kunnen jullie een email sturen naar windcentrale@compat.nl?

      Groet Patrick

      Like

  8. Ik heb de berekeningen intussen gemaakt en mijn conclusies zijn de volgende:
    1. De berekeningen van de Windcentrale zijn onjuist en misleidend
    2. De voor de berekening van het rendement gehanteerde stroomprijzen van de Windcentrale (het gemiddelde van Essent, Eneco en Nuon) is onjuist. Deze wijkt substantieel af van de daadwerkelijk gehanteerde prijzen van Greenchoice. De Windcentrale weet dat want het is verplicht ook een contract bij Greenchoice te nemen.
    3. Het rendements percentage zoals gepresenteerd door de Windcentrale is onjuist berekend.

    Bij de meeste scenario’s die ik heb berekend zijn de onderhoudkosten voor de molen hoger dan de opbrengsten!

    Ik heb e.e.a. in een excel sheet uitgewerkt en in een word document toegelicht. Ik heb dat vanochtend ook aan Bart toegestuurd. Wil je deze info ook ontvangen stuur dan even een mail aan windcentrale@compat.nl

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.