Energieverbruik en opwekking februari 2014

Het is alweer maart en de eerste twee maanden van het jaar zijn voorbijgevlogen. Dus hoog tijd voor een update over ons energieverbruik over februari, waarbij ik januari meteen meepak want zo te zien ben ik die geheel vergeten. Met de meteorologische lente voor de deur is het in ieder geval duidelijk dat er nauwelijks sprake is geweest van een winter. Dat merkt niet alleen het KNMI, maar ook wij merken dat het niet echt koud is geweest aan ons gasverbruik.

Elektriciteitsverbruik en -opwekking februari

Februari is de eerste maand van het jaar waarin onze zonnepanelen en winddelen gezamenlijk meer stroom hebben geproduceerd dan we hebben verbruikt. Onze winddelen leverden 196 kWh op en onze zonnepanelen 98 kWh, samen dus goed voor 294 kWh. Dat is meer dan ons verbruik van 284 kWh. Uiteindelijk hebben we dus 10 kWh teruggeleverd aan GreenChoice. Het is helaas nog niet gelukt om een dag per saldo stroom terug te leveren aan het net, al hebben we er afgelopen maand 3 keer dicht bij gezeten.

In januari namen we per saldo nog 87 kWh af van GreenChoice, doordat ons verbruik hoger was (333 kWh) en de hoeveelheid elektriciteit die we zelf opwekte lager (246 kWh).

2014 februari elektriciteitsverbruik per maand

Op jaarbasis begint nu echt goed zichtbaar te worden wat eigen opwekking betekent voor onze energienota en dus ook voor de betalingen aan ons energiebedrijf. Een effect dat niet alleen ik merk, maar ook steeds meer Europese, Amerikaanse en Australische energiebedrijven.

2014 februari 12 maands elektriciteitsverbruik

Het grootste deel van ons elektriciteitsverbruik van de afgelopen 12 maanden hebben we zelf opgewekt. Wekten we in 2012 nog 0% van onze elektriciteit zelf op, inmiddels wekken we 87% van ons elektriciteitsverbruik zelf op. Ik verwacht dat dit de komende maanden nog verder oploopt. aangezien onze zonnepanelen pas vorig jaar juni zijn geplaatst. Ons totale elektriciteitsverbruik op jaarbasis blijft redelijk stabiel, al hebben we in februari ruim 70 kWh minder verbruikt dan vorig jaar.

Gasverbruik december

Ons gasverbruik is in februari uitgekomen op 114 m3, bijna de helft lager dan vorig jaar. Februari was volgens Mindergas.nl met 331 graaddagen dan ook veel warmer vorig jaar met 497 graaddagen. Het verbruik per graaddag, een betere graadmeter voor de ontwikkeling van ons gasverbruik, laat zien dat we weer terug zijn op het gasverbruik in 2012. De verhoging vorig jaar was dus eenmalig door de geboorte van onze jongste spruit.

2014 februari gasverbruik per maand

4 reacties op “Energieverbruik en opwekking februari 2014”

  1. Wordt het nu een keuze om vooral met electriciteitsnet warmte in huis te maken?
    Vragende groet,

    Like

    1. Voorlopig nog niet. Daar is ons overschot aan stroom te klein voor. Bovendien eerst nog wat isolatieplannen.

      Like

  2. […] Krispijn Beek op Energieverbruik en opwekking f… […]

    Like

  3. […] Waarom ik dit denk? Extrapolatie op basis van eigen ervaringen. Een paar jaar geleden zijn we begonnen met verduurzaming van ons huis. Dat begon met het besluit om een zonneboiler op ons huis te leggen, waardoor we vijf maanden per jaar nauwelijks aardgas verbruiken. We hebben zijn doorgegaan met de aanschaf van Winddelen, ledencertificaten in een windmolencoöperatie die per stuk goed zijn voor 500 kWh per jaar, en vorig jaar hebben we zonnepanelen op ons huis geïnstalleerd. Daarmee zijn we in drie jaar tijd voor een groot deel energieconsument af geworden. We produceren inmiddels op jaarbasis bijna 90% van ons eigen elektriciteitsverbruik en ongeveer 20% van onze behoefte aan warmte. […]

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.