Update crowdfunding 2013

De afgelopen jaren hebben we een behoorlijk portfolio aan crowdfunding initiatieven opgebouwd. Financieel zit onze grootste investering in windenergie via De Windcentrale en Meewind. Ook hebben we behoorlijk wat kleine investeringen in Afrika uitstaan via MyC4 en Sunfunder. Ons eerste jaar winddelen heb ik al eerder besproken, net als de status van onze investeringen via Sunfunder en MyC4. Daarnaast hebben we nog een aantal kleinere investeringen in Nederlandse initiatieven. De belangrijkste ontwikkelingen in 2013 per investering vind je hieronder.

Ampyx Power

Vorig jaar mei hebben we via OnePlanetCrowd geinvesteerd in Ampyx Power. Een Nederlands bedrijf dat bezig is met het ontwikkelen van een onbemand vliegtuig dat stroom op kan wekken, waar ik in 2011 al over schreef. Eind 2013 ontvingen we het bericht dat we onze achtergestelde lening om konden zetten in certificaten van aandelen en dat we onze investering mochten verdubbelen. Dat hebben we begin dit jaar gedaan, waardoor we nu een klein aandeel hebben in Ampyx Power. Nu maar hopen dat ze de komende jaren hun product succesvol op de markt weten te zetten. Scheelt meteen in de discussie over horizonvervuiling door windmolens 😉 Wie meer wil weten over mogelijke alternatieve manieren om windenergie op te wekken is hier een mooi overzichtsartikel te vinden.

Krijg de kleertjes

De ruilsite voor kinderkleren Krijg de kleertjes timmert aardig aan de weg. Inmiddels maken ruim 2.100 mensen gebruik van KrijgdeKleertjes. Hierdoor kunnen de prijs van de strippen verlaagt worden. KrijgdeKleertjes.nl is namelijk een vrijwilligersproject dat geen winst maakt, maar dat wel bepaalde kosten moet dekken. Zoals de kosten voor de website, een veilige betaalmethode en belasting. Door het grotere aantal deelnemers kunnen deze kosten over meer mensen gedeeld worden en kunnen de tarieven dus omlaag.

Meewind

Onze participatie in het Meewind fonds Zeewind 1 ontwikkelt zich naar verwachting. De intrinsieke waarde van onze participatie neemt nog steeds toe en vorig jaar is ook een 6 MW testmolen van Alstom toegevoegd aan Belwind, de stroomopbrengst van deze molen betekent extra opbrengsten voor Belwind en dus voor Meewind.

Kairos Tools

Afgelopen jaar hebben we ook onze lening aan Kairos omgezet in een participatie. Kairos, ontwikkelaar van de duurzaamheids webtool Treemagotchi, had in 2013 een goed jaar met een succesvolle pilot van de bedrijfsversie van haar tool bij Unilever. Inmiddels heeft Unilever besloten de pilot uit te breiden.

Enviu Participations

Enviu Participations timmert aardig aan de weg, met name in India. Dit jaar is minder goed begonnen met het faillissement van Yuno, een van de bedrijven waarin Enviu Participations participeerde.

 

3 reacties op “Update crowdfunding 2013”

  1. Zelf denk ik er al weer een tijdje over om in een groene duurzame bank te beleggen.
    Vriendelijke groet,

    Like

    1. Dan heb je het neem ik aan over certificaten Triodos bank?

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.