Essent start bouw 12 mega windmolens

Gisteren las ik dat RWE/Essent begonnen is met de bouw van het windpark Zuidwester, onderdeel van het grotere windpark Noordoostpolder. In windpark Zuidwester komen 12 windmolens van 7,5 MW per stuk te staan. In totaal gaat Zuidwester 280 miljoen kiloWattuur per jaar produceren. Daarmee is het windpark goed voor het energieverbruik van 80.000 huishoudens (uitgaande van 3.500 kWh per huishouden per jaar).

Dat betekent dat iedere windmolen ruim 6.500 huishoudens van elektriciteit kan voorzien. Dat betekent dat één zo’n nieuwe molen ruim voldoende elektriciteit produceert om heel Strukton een jaar van windenergie te voorzien, zelfs nu het elektriciteitsverbruik de afgelopen jaren door overnames is gestegen tot het equivalent van zo’n 4.000 huishoudens.

Het gehele windpark NOP gaat 1,4 TWh (1,4 miljard kWh) opwekken. Dat is voldoende om de Nederlandse treinen van windenergie te voorzien, of om de rijksoverheid van Noorse waterkracht af te halen (inclusief de Tweede Kamer) en op Nederlandse windenergie over te laten schakelen.

2 reacties op “Essent start bouw 12 mega windmolens”

  1. Jaap Langenbach Avatar
    Jaap Langenbach

    Wedden dat de molens van Essent veel meer gaan leveren? Onderschatting is rechtvaardiging voor overbodige subsidies ?

    Like

    1. Daar heb je ongetwijfeld gelijk in. Ga ik dan ook geen weddenschap op aan, kost me te veel flessen wijn 🙂
      Is helaas de tragiek van alle subsidiestelsels (hoe nuttig ze in aanvang vaak ook nodig zijn om zaken van de grond te trekken): overschatting van kosten in de hoop zo veel mogelijk binnen te slepen.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.