Energieverbruik en -opwekking oktober 2014

Oktober is voorbij en de eerste warme weken van november inmiddels ook. Tijd dus om eens te kijken naar ons energieverbruik. Tijdens de week van de energierekening heb ik wat zitten stoeien met de grafiekjes en gegevens die ik heb over ons energieverbruik. Deze maand dus een nieuwe manier van presenteren, waarbij ik even de nadruk leg op onze variabele energiekosten. In normaal Nederlands: het geld dat we kwijt zijn aan gas en elektriciteit, zonder rekening te houden met netwerkkosten, transportrecht en vastrecht van het energiebedrijf.

Energiekosten

2014-10 Variabele kosten energierekening
Verloop variabele kosten energierekening per jaar. Cumulatief op maandbasis.

In bovenstaande grafiek is goed te zien hoe we onze energierekening de afgelopen jaren verlaagd hebben. Vooral het effect van onze zonnepanelen vanaf 2013 is redelijk spectaculair, het effect van onze zonneboiler valt in deze gecombineerde grafiek minder op. Al met al hebben we onze variabele energiekosten met ruim 50% verlaagd. Bedroegen deze in 2011 nog 750 Euro t/m oktober, in 2014 hebben we tot nu toe 300 Euro kosten aan gas en elektriciteit. Nogmaals: dit zijn enkel verbruikskosten, dus zonder vaste lasten.

De werkelijke besparing ligt nog hoger, maar heeft ook te maken met gedragsverandering van onze kant. We gaan nu eenmaal anders met energie om dan de vorige bewoners, we stoken minder en we gaan bewuster om met elektriciteit. Dan nog is het verschil fors. Toen we het huis betrokken was de verwachting dat we van januari tot en met oktober bijna 1.900 Euro aan gas en elektriciteit zouden verbruiken. Daar besparen we dus bijna 1.600 Euro op. Door een stuk gedragsverandering en door zo’n 10.000 Euro te investeren in ons huis. Helaas zit nul op de meter er voorlopig niet in, want dan moet ik van 700 m3 aardgas af. Al gaan we volgend jaar wel een volgend stap maken door de radiator in onze badkamer te vervangen door infrarood van het Schiedamse bedrijf Therm IQ.

Gaskosten

2014-10 gaskosten energierekening
Verloop kosten gasverbruik per maand cumulatief.

Hoewel het niet zo spectaculair leek in de eerste grafiek is in deze tweede grafiek goed zichtbaar wat het effect is van onze zonneboiler. De periode april tot en met september is goed voor ongeveer 10% van onze gasrekening, wat ongeveer 20 tot 45 Euro is. Met uitzondering van 2013, waarin deze periode goed was voor 85 Euro. In 2013 hebben we lang doorgestookt ivm de koude winter en in verband met de geboorte van onze tweede dochter.

Kosten elektriciteitsverbruik

Kosten elektriciteitsverbruik cumulatief per maand.
Kosten elektriciteitsverbruik cumulatief per maand.

In bovenstaande grafiek is goed te zien dat de kosten van ons elektriciteitsverbruik zijn opgelopen na 2011. De winddelen hebben daar in de eerste helft van 2013 weinig aan kunnen veranderen, wat veel te maken heeft met een hoger elektriciteitsverbruik in 2013 in vergelijking tot 2011 en 2012. Vanaf juni 2013 is het effect te zien van onze zonnepanelen. Tot en met september dalen de kosten van ons elektriciteitsverbruik, doordat de zonnepanelen meer leveren dan we verbruikten. In 2014 wordt het verschil echt goed zichtbaar. De combinatie zonnepanelen en winddelen heeft ervoor gezorgd dat we tot en met oktober dit jaar slechts 54 Euro aan elektriciteit hebben verbruikt, tegen 485 Euro in 2011 en 282 Euro in 2013.

7 reacties op “Energieverbruik en -opwekking oktober 2014”

    1. Ja, dat experiment ken ik. Daarom ook uitgebreid met de leverancier gepraat. Mijn conclusie: als je een auto koopt en er een paard voorspant moet je ook niet verwachten dat die auto je voordeel oplevert. Oftewel: je moet infrarood verwarming wel ophangen volgens het advies van je leverancier en niet volgens de wijze waarop je convectie warmtebronnen plaatst.

      Ons infrarood paneel komt in het plafond boven de plek waar je je uitkleed en afdroogt. De badkamer krijgt ook een eigen klokthermostaat.

      Like

  1. hoe komt het dat december hoog eindigd in het verbruik maar januari juist weer zo laag..

    Like

    1. Dat komt doordat ik de gegevens cumulatief weergeef. In januari zie je enkel het bedrag van januari, in februari is het het bedrag van januari en februari. In december betreft het de kosten van alle maanden.

      Like

  2. alsof het ooit allemaal goedkoper gaat worden:S

    Like

    1. Alsof dat een doel is, de energierekening is hier zo laag dat een prijsvergelijker voor energie me niet meer kan boeien. Ik ben enkel nog geïnteresseerd in partijen die me met bronmaatregelen permanent en duurzaam van m’n energierekening af helpen. Ben ik meteen verlost van gezever over hoogte van subsidies en welke soort groene energie ik moet kiezen.

      Like

  3. […] infraroodverwarming bevalt goed. In tegenstelling tot een verhaal op Olinio, waar reageerder Gerard naar verwees komt de ruimte goed op temperatuur en voelt de ruimte behaagelijk aan. Over het […]

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.