Terugblik op 2014

Zoals altijd hebben de statistieken hulpaapjes van WordPress.com een jaarlijks rapport van de statistieken van mijn blog voorbereid om (zonder vuurwerk) knallend het jaar uit te gaan. Dat geeft mij de gelegenheid om zelf terug te kijken naar hoogtepunten en dieptepunten van 2014. Daarna door naar die hulpaapjes van WordPress.

Hoogtepunten

Een persoonlijk hoogtepuntje was dat het dit jaar 10 jaar geleden was dat ik begon met bloggen. In die tien jaar hebben heel wat onderwerpen de revue gepasseerd. Van film tot zeilboot, maar de laatste jaren toch vooral inhoudelijke stukken over duurzaam ondernemen en duurzame ontwikkeling.

Daarbij neemt ontgassen door de binnenvaart inmiddels een bijzondere plaats in. Dit dossier volg ik al ruim een jaar voor Sargasso. Bijna alle stukken die ik hierover voor Sargasso schrijf publiceer ik met wat vertraging ook op mijn blog. Grote hoogtepunten hadden ook te maken met dit dossier, zoals de ontgasverboden in Zuid-Holland & Noord-Brabant. Maar ook de subsidie van de Port of Rotterdam en Deltalinqs voor een ontgasinstallatie.

Naast mijn werkzaamheden voor Sargasso heb ik afgelopen maanden ook gewerkt aan een eerste bijdrage voor ODE’s Windnieuws, die ik begin volgend jaar ook op mijn eigen blog zal publiceren.

Dieptepunten

Dieptepunten hadden deels ook te maken met het ontgasdossier, zoals het al weer bijna twee maanden wachten op antwoord al anderhalve maand wachten op antwoord van I&M. Al is dat nog niks vergeleken bij de wachttijd voor het Rotterdamse raadslid Arno Bonte, die moest bijna een jaar wachten op antwoord.

Een ander dieptepunt waren de ervaringen met crowdfunding. Op Symbid had ik kort na elkaar een drietal projecten uitgekozen die averij opliepen. Bij de een zijn de crowdfunders met 25% verlies uitgekocht, kan gebeuren hoort er bij. De ander ging tijdens de crowdfunding campagne failliet. De derde bleek bij nader inzien een business case te hebben dat te mooi was om waar te zijn. Kritiek van een blogger uit Samoa leidde tot aanpassing van de cijfers, maar voor mij niet tot herstel van vertrouwen. Inmiddels heeft deze derde haar crowdfunding campagne succesvol afgesloten. Dus ik hoop voor de investeerders dat mijn oordeel onjuist was…

Vooruitblik 2015

Uiteraard ga ik in 2015 door. Daarbij zijn er de komende maanden bijdragen te verwachten over hoe het staat met het crowdfunding portfolio en met de activiteiten voor het Schiedams Energie Collectief. Ik heb ook wat leuke dingen in petto voor de analyse van onze energierekening, met dank aan de mensen van Therm IQ voor de inspiratie.

Verder werk ik samen met The Green Web Foundation al een tijdje aan een reeks over duurzame datacenters. Een eerste tipje van de sluier heb ik al gegeven op aandringen van een aantal nieuwsgierige twitteraars. Helaas vergt het allemaal net wat meer tijd dan gehoopt en het blijft (vooralsnog) allemaal hobby.

2015 zal buiten dit weblog vooral in het teken staan van het uitbouwen van mijn werk voor e-Driver2BSustainable (mijn eigen zzp avontuur) en het daadwerkelijk van de grond krijgen van AiREAS Rijnmond.

Het jaar in cijfertjes

Hier is een fragment:

In de concertzaal in het Sydney Opera House passen 2.700 mensen. Deze blog werd in 2014 ongeveer 37.000 keer bekeken. Als je blog een concert zou zijn in het Sydney Opera House, zou het ongeveer 14 uitverkochte optredens nodig hebben voordat zoveel mensen het zouden zien.

Dat betekent dat ik in 2014 3 keer minder het Sydney Opera House heb weten uit te verkopen dan in 2013. Want toen was het nog 17 keer.

Klik hier om het complete rapport te bekijken.

Eén reactie op “Terugblik op 2014”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: