“7 veelbelovende innovaties…

…die de transitie geen steek verder helpen.”

Dat is de opbeurende titel van een bericht op Wattisduurzaam. Volgens Thijs ten Brinck, schrijver van het weblog, is beleid dat innovatie aanjaagt en ruimte laat fouten te maken even onmisbaar als beleid dat bewezen oplossingen aanjaagt en de ruimte geeft om deze verder te verbeteren. En op te schalen. Opschalen loopt echter vaak tegen barrières op, want ook de nadelen van een techniek zijn al bekend.

Dus blijven de proeftuinen en pilots elkaar opvolgen. Storende bijwerking daarvan is dat bewezen ineffectieve innovaties steeds opnieuw komen bovendrijven. Hij noemt op zijn website 7 voorbeelden, waar er minstens 2 bijzitten waar ik meer van had verwacht/gehoopt.

Volgens Thijs ten Brinck zijn dit de 7 ineffectieve innovaties die niet gaan bijdragen aan de energietransitie:

  1. Zonnestroom van het fietspad en de snelweg
  2. Windmolens zonder wieken
  3. Energie-opwekkende stoeptegels
  4. Thorium gesmolten-zoutreactoren
  5. Inzet van blockhaintechnologie
  6. Blauwe energie uit rivierwater dat de zee in stroomt
  7. Elektriciteit uit levende plantjes

Onderbouwing in de Open waanlink

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op Sargasso.

2 reacties op ““7 veelbelovende innovaties…”

  1. Sieward Nijhuis Avatar
    Sieward Nijhuis

    Ik ben het in ieder geval niet eens dat zonnestroom uit wegen niet vooruithelpen. De zorgen op dit vlak, te weten de hogere kosten en de nog lagere efficiëntie zijn terecht. Maar dit kan geen reden zijn om dan maar te zeggen we gaan het niet verder ontwikkelen. We moeten gewoon erkennen dat zonnestroom en windenergie veel ruimtelijke impact hebben en derhalve net als biomassa uiteindelijk maar eindig beschikbaar zijn. Ik ben dan ook voorstander om energiebesparing en gematigde consumptie een belangrijk onderdeel te laten zijn van het voorkomen van verdere uitputting van biodiversiteit en gevaarlijke klimaatverandering. Want de beschikbare ruimte voor energieopwekking op onze planeet is gewoon limiterend. En te vaak wordt aan natuur geen economische waarde toegekend terwijl voor bij de invulling van negatieve CO2 emissies vanaf 2030/2040 juist meer ruimte voor bossen een belangrijk aspect zijn. Dubbel ruimtegebruik zal dus op termijn steeds belangrijker worden. Ook wordt in de analyse van deze techniek niet gekeken naar het totaal materiaalgebruik en niet meegewogen dat wegen zonder cellen ook veel geld kosten, evenals ook de mogelijkheden van PVT icm seizoenswarmtebuffers en lage temperatuur warmtenetten nog niet afdoende zijn onderkend. Ook het feit dat er nog geen standaard panelen beschikbaar zijn waarbij de cellen al onder een hoek van 30 graden zijn aangebracht zodat ze gewoon horizontaal op platte daken kunnen worden geïnstalleerd zodat het beschikbaar oppervlak beter benut wordt, laat zien dat wat betreft zonnen-energie nog veel innovaties mogelijk zijn.

    Like

  2. Amsterdam kiest voor Aardgasvrije woonwijken.
    Vreemd genoeg wil men hiervoor de warmte van de Afvalverbrandingsoven gebruiken.
    Alsof het terugdringen van restafval geen prioriteit heeft.
    De Amsterdamse inzet op gescheiden afvalinzameling krijgt dan een raar randje.

    Om de afvalverbranding lonend te maken verwacht ik dat Amsterdameen importerende stad wordt voor de afvalproblemen elders in de wereld.

    Verwonderde groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: