Winddelen in Home Assistant

Een paar maanden geleden ben ik van Domoticz overgestapt naar Home Assistant voor het bijhouden van ons energiegebruik en het aansturen van lampen als ik van huis ben. Ik had toen onze winddelen ook toegevoegd via de methode die ik hier vond. Helaas heeft De Windcentrale de oude api waarmee ik dat had gedaan uitgezet.

Met behulp van een beetje zoeken en uitproberen heb ik de Home Assistant component for Windcentrale van Job van Koeveringe aan de praat gekregen. Deze is hier te vinden, inclusief de installatie instructies, op Github. Deze heb ik inmiddels zelf ook in gebruik.

Een kleine extra hindernis voor een goede weergave is dat ik ook 34 winddelen waarvan de opbrengst voor Energiebank Schiedam is op mijn naam heb staan. Om te zorgen dat ik me niet rijk reken moet ik de opbrengst van de verschillende windturbines daarvoor corrigeren. Met wat verder puzzelen is dat me ook gelukt, waarbij ik aanvankelijk veel foutmeldingen kreeg doordat Home Assistant op een nieuwe notatiewijze is overgegaan. Dat leverde aanvankelijk veel foutmeldingen en frustratie op, maar uiteindelijk is het met onderstaande code gelukt:

template:
sensor:
unique_id: sensor.de_ranke_zwaan_wind
name: "Ranke Zwaan Opbrengst"
unit_of_measurement: "kWh"
device_class: energy
state_class: total_increasing
state: "{{ states('sensor.de_ranke_zwaan_energy_shares' ) |float / 16 *4 }}"

Op 26 september was de eerste dag dat alle winddelen weer goed meetelden in ons energiedashboard. Zoals je kan zien hebben we bijna de hele dag meer elektriciteit geproduceerd dan gebruikt. De piek in de ochtend is onze HeatCycle in combinatie met de waterkoker, de wasmachine en de vaatwasser. Sorry netbeheerder, we waren een ochtendje niet zo scherp in uitstellen van start programma bij de vaatwasser en de wasmachine.

Winddelen van GroenLinks voor Energiebank Schiedam

En wat betreft de winddelen voor Energiebank Schiedam: die hebben inmiddels bijna 4.000 kWh opgewekt sinds we die namens de leden van GroenLinks Schiedam hebben geschonken. De eerste schenking van Euro 1.000 aan de Energiebank Schiedam namens GroenLinks Schiedam is inmiddels overgemaakt. De verwachting is dat ze op jaarbasis 17.000 kWh gaan opleveren.

WindturbineAantalkWh/stroomdeelElektriciteit/jaar
De Boerenzwaluw35001.500
De Witte Juffer135006.500
De Ranke Zwaan145007.000
De Bonte Hen45002.000
Totaal3417.000

3 reacties op “Winddelen in Home Assistant”

 1. Hallo Kristien, ik volg al een tijdje je blog, interessant allemaal wat je doet om je energie verbruik omlaag te brengen. Inspirerend!

  Maar nu lees ik ook dat over bent gestapt van Domoticz naar Home Assistant. Ik overweg dat ook al een tijdje, maar vind het zo jammer dat ik de historische data kwijt ga raken. Heb je een manier gevonden waardoor je deze in Home Assistant weer terug krijgt?

  Bedankt!

  Like

  1. Ik heb geen poging gedaan om de oude date te importeren, omdat ik mijn domoticz database volledig had verknald. Iets te veel spelen en proberen zonder goede backup… Je kunt bij Home Assistant wel mensen vinden die het gelukt is. Onder andere in dit draadje:
   https://community.home-assistant.io/t/import-domoticz-history/162489/6

   Like

 2. De Windcentrale… Nadat hun nieuwe site in productie ging alleen nog maar problemen met die site c.q. de Windcentrale. Heb sinds 2014 winddelen van het Rode Hert en kon goed werken met de data van de oude site, waar je o.a. een csv-file kon downloaden. Volgens zeggen zou dat in stand blijven op de nieuwe site en totdat het daar ingebouwd was, kon je de oude site nog benaderen om dat csv-file op te halen. Maar helaas veranderde het verhaal continue (afhouden heet dat) en waren/zijn er ook manco’s aan de nieuwe site wat feitelijk een achteruitgang t.o.v. de oude lijkt. Feitelijk doet het slechts aan als hun handelsplatform, de rest is bijzaak. Overigens genoeg informatie over de problemen met hardcopy’s aan hen gestuurd op hun verzoek, maar er gebeurt volstrekt niets mee.
  Uiteindelijk na veel informeren kwam de aap tevoorschijn: dat csv-file komt er gewoon niet mee en andere manco’s zie ik evenmin verbeteren.
  En nu is er sinds ruim 2 weken geen productiedata meer te zien van het Rode Hert. Na weer geen reactie op mijn meldingen (de Berichten op de nieuwe site zijn ook niets meer) maar gebeld en zouden de overige molens wel hun productie tonen en zou dit probleem aangekaart worden (? had ik al vaker gedaan).
  Het lijkt er bijna op dat de Windcentrale die productie weg wil halen waardoor controle/eigen administratie onmogelijk wordt…

  Er was een site, https://graph.kuipersweb.nl/ waar je van je eigen molen in grafana van alles kon volgen, maar die werkt ook niet meer vermoedelijk door dezelfde vergane API.

  Kortom, heel interessante informatie in dit blog, ik zal maar eens kijken of ik allerlei data ook in Home Assistant moet gaan onderbrengen i.p.v. Domoticz.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: