Rendement van onze winddelen

More sun, more wind, more peace

Sinds 2012 hebben we 3 winddelen van De Windcentrale, die sinds 2013 een deel van onze stroom leveren. Dit jaar hebben we er 6 bijgekocht. In totaal hebben we er nu 9. Na jaren nauwelijks omgekeken te hebben naar het rendement van onze winddelen ben ik er de afgelopen weken weer eens ingedoken.

Overzicht winddelen

Onderstaande tabel geeft aan hoeveel winddelen we hebben in welke windcentrale. Ook staat er bij hoeveel stroom we op jaarbasis van de verschillende windturbines verwachten te krijgen. Sinds wanneer we de winddelen bezitten, wat de verwachte einddatum voor de windturbine is en tegen welke prijs we de winddelen hebben aangeschaft (100 Euro voor 2 winddelen, betekent dat ze 50 Euro per stuk hebben gekost).

WindturbineAantalkWh/jaarStartEindeAanschafprijs
De Ranke Zwaan21.00020222025€ 100
De Trouwe Wachter42.00020222029€ 240
De Grote Geert21.00020122030€ 700
De Jonge held150020122030€ 345
Totaal94.500€ 1385

Opbrengsten

De jaarlijkse opbrengsten bestaan uit het aantal kilowattuur vermenigvuldigd met het kale leveringstarief inclusief btw. Daarbij verrekent Greenchoice 55% van de jaaropbrengst tegen normaaltarief en 45% tegen daltarief. In de periode 2013-2020 ontvingen we gemiddeld 6 Eurocent per kilowattuur.

In 2021 en 2022 is dat fors opgelopen naar gemiddeld 12 Eurocent in 2021 en 27 Eurocent in 2022 (t/m oktober). Over de gehele periode sinds de aanschaf van onze winddelen hebben we gemiddeld 9 Eurocent per kilowattuur ontvangen.

Kosten

Tegenover de opbrengsten staan ook kosten. Deze bestaan uit de afschrijvingskosten op onze winddelen en uit kosten voor beheer, onderhoud en onbalans. Tot 2019 betaalden we hier geen kosten voor en was dit afgekocht. De afschrijvingskosten bedroegen Euro 58 per jaar. Omgerekend per geproduceerde kilowattuur gaat het om 5 tot 7 Eurocent per kilowattuur.

Na 2019 zijn we naast de afschrijvingskosten ook vaste kosten voor beheer, onderhoud en onbalans gaan betalen. Dit is een vast bedrag per jaar. Omgerekend naar de elektriciteitsproductie van onze winddelen zijn de kosten waren de totale kosten in 2019 11 Eurocent per kilowattuur, wat is opgelopen tot 16 Eurocent in 2022 (t/m oktober).

Winst en rendement

Onderstaande grafiek laat zien dat we sinds we in 2012 de winddelen kochten per kilowattuur winst hebben gemaakt, oftewel goedkoper uit waren door de aanschaf van winddelen dan zonder de aanschaf van winddelen.

Per kilowattuur maken we 2 Eurocent winst. Op jaarbasis bedraagt de winst gemiddeld 23 Euro per jaar. De jaarlijkse besparing op onze energierekening is hoger, doordat de afschrijvingskosten geen uitgave zijn. We hebben gemiddeld 89 Euro per jaar bespaard met onze winddelen. Alleen in 2019 en 2020 hebben we verlies geleden op onze winddelen. Dat kwam vooral door de lagere elektriciteitsproductie per winddeel in deze jaren.

Dit jaar doen de winddelen waar we ze voor hebben gekocht: ze stabiliseren onze energierekening. De kosten lopen scherp op, maar ook de opbrengsten zijn gestegen. In 2021 speelde we quitte, in 2022 hebben we tot en met oktober 10 Eurocent per kilowattuur verdiend met onze winddelen. Een winst van Euro 156. Los van de afschrijvingskosten hebben we tot en met oktober Euro 282 op onze energierekening bespaard. Waarmee we het grootste deel van de extra investering van Euro 340 in winddelen al hebben terugverdiend.

Procentueel hebben we tot 2021 gemiddeld 9% rendement behaald, waar de Windcentrale ons bij aanvang 8% rendement beloofde. Door de ontwikkelingen op de energiemarkt is het gemiddelde rendement inmiddels opgelopen tot 12%.

Winddelen voor Energiebank Schiedam

Behalve dat we winddelen voor ons zelf hebben gekocht hebben we samen met GroenLinks leden in Schiedam ook 34 winddelen gekocht. De opbrengst van deze winddelen schenken we aan de Energiebank Schiedam. In oktober hebben deze winddelen samen ruim 1.200 kWh elektriciteit geproduceerd. Goed voor een schenking van Euro 400 aan de Energiebank Schiedam. Waarmee het totaal geschonken bedrag in 2022 op Euro 1.500 komt.

Daar bovenop komen de maandelijkse kosten voor onderhoud, beheer en onbalans. Deze berekenen we niet door aan Energiebank Schiedam. Het gaat om een bedrag van ongeveer Euro 62 per maand. Dat is Euro 432. Daarmee hebben we onze tegemoetkoming van Euro 190 voor november en december op voorhand al weggeschonken.

Heb je het geld dat je krijgt zelf ook niet nodig? Overweeg dan hetzelfde te doen. Dat kan via de Energiebank in je eigen woonplaats, via een lokale fixbrigade, een lokale energie coöperatie, de voedselbank en er zijn ongetwijfeld meer initiatieven.

2 reacties op “Rendement van onze winddelen”

 1. Reinout van Schouwen Avatar
  Reinout van Schouwen

  Hoi Krispijn, er was toch iets met dat als je met je Winddelen meer opwekt dan je verbruikt, dat het dan belastingtechnisch onaantrekkelijk zou worden? Vergis ik me hierin?

  Like

  1. Dat is wat ze zeggen op hun website. Ik zou alleen niet weten welk belastingvoordeel ik krijg. Hooguit de btw over de opbrengsten. Ik denk overigens dat ik ruimschoots onder de grens van de kleine ondernemers vrijstelling blijf.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: