Ongenode gasten in de vakantie

De afgelopen 2 weken zijn we op vakantie geweest. Heerlijk twee weken kamperen. Gelukkig hadden we voor de vakantie al door dat er inbrekers in de straat actief zijn, zonder dat ze daadwerkelijk hebben proberen in te breken. Zowel bij de voordeur als bij de achterdeur vonden we geregeld steentjes die niet voorkomen in onze straat en stukjes plastic.

Toevallig had ik op twitter al van diverse politiekorpsen (waaronder Almere) waarschuwingen voor dergelijke trucs gelezen. Uiteraard hadden we voor onze vakantie al melding gemaakt van de merktekens bij de politie van Schiedam. Op hun aanraden hebben we thuis extra maatregelen genomen en hebben we ook de buren ingeseind en gevraagd een extra oogje in het zeil te houden.

Bij terugkomst bleek dat we de juiste keuze hadden gemaakt, aangezien een ons onbekende man tijdens onze vakantie aan heeft staan bellen. Toen hij geen gehoor kreeg informeerde hij bij de buren met de smoes dat hij een mobiele telefoon van me kwam kopen. Toen de buren aangaven dat we slechts enkele uren weg waren noemde de beste man een ander adres waar hij bij nader inzien moest zijn. Dat was voor de buren voldoende reden om argwanend te zijn en ’s avond navraag te doen bij het tweede adres. Daar was niemand aan de deur geweest, waarna de buren de politie geïnformeerd hebben met een goed signalement. Helaas hadden de buren geen foto gemaakt met de mobiele telefoon…

Sociale media en vakantie

Al een paar jaar is duidelijk dat sociale media ook voor criminelen een goudmijn aan informatie zijn. Van actieve gebruikers van plaatsgebonden diensten, zoals Feestje of Foursquare is makkelijk vast te stellen of ze aanwezig zijn. Ook van actieve twitteraars en bloggers is soms eenvoudig vast te stellen of ze op vakantie zijn, bv. door te kijken naar het al dan niet posten van updates of nieuwe blogs. Enkel nog een adres vinden bij het profiel, wat in combinatie met de postcodes van Marktplaats ook niet zo moeilijk hoeft te zijn. Zeker niet voor mensen met een opvallende naam.

Aangezien ik zelf redelijk makkelijk te traceren ben had ik mijn voorzorgsmaatregelen online al een tijdje genomen:

  1. Tweets gespreid plaatsen via bufferapp.com en de schedule optie van hootsuite. Zodat de eerste week nog met enige regelmaat tweets langskomen.
  2. In de maanden voor de vakantie al met enige regelmaat een aantal dagen weinig of niet tweeten of reageren op mensen.
  3. Blogs agenderen voor tijdens de vakantie met de Editorial Calendar plugin voor WordPress.
  4. Op vakantie ben ik af en toe online geweest om te twitteren, maar slechts zelden met tweets over de vakantie.
  5. Checkins op foursquare heb ik tijdens de vakantie niet (of zo min mogelijk) zichtbaar gemaakt voor anderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: