Energierekening 3: stadswarmte vs aardgas

Mijn vorige bericht over onze energierekening riep op twitter vragen op over de hoogte van de vaste kosten waar ik meer rekende. De vragen kwamen van mensen die gebruik maken van stadsverwarming. Op hun verzoek heb ik onze rekening van 2014 doorgerekend met stadsverwarmingstarieven en deze vergeleken met onze energierekening. De interesse is natuurlijk deels eigenbelang, aangezien we in Schiedam sinds kort ook de leiding op noord hebben. Die moet uiteindelijk van z’n warmte af, dus altijd goed om alvast paraat te hebben of dat interessant is. Het korte antwoord: NEE! Zelfs niet als ik de tarieven van Eneco voor Zuid-Holland van 2014 neem. Per saldo kost switchen van gas naar stadswarmte ons tussen de €400 en €600 per jaar  (op basis van de energierekening van 2014).

Uitgangspunten

Uitgangspunten die ik heb gehanteerd:

  • 1 m3 aardgas = 35,17 GJ warmte.
  • Ik heb geen rekening gehouden met leidingverliezen etc uit ACM tekst, geen zin om daar soep van te maken. Als iemand een voorstel heeft hoe het nauwkeurig berekend kan worden, die is welkom. Ons jaarlijks gasverbruik was 744 m3 aardgas, volgens mijn berekening komt dat uit op 23,5 GJ warmte.
  • Update 18-1: om de vergelijking tussen gas en stadsverwarming eerlijk te maken moet eigenlijk nog rekening gehouden worden met de kosten van de CV-ketel en het jaarlijks onderhoud. Wij hebben voor onze ketel inclusief installatie ongeveer €1.500 betaald. Onderhoudscontract kost ons €35 per jaar. Vereniging Eigen Huis gaat voor een CV-ketel uit van een levensduur van 15 a 20 jaar. Laten we die op 15 jaar zetten dan komt er bij gas €135 per jaar bij (100 Euro voor de cv plus 35 voor onderhoudscontract). Deze kosten zijn niet verwerkt in onderstaande grafieken. Maakt ook niet veel uit, want het verschil tussen stadswarmte en gas is meer dan €200/jaar ten nadele van stadswarmte.

Uitkomsten

De uitkomsten van mijn berekeningen staan hieronder. Ik heb wat te weinig tijd om het helemaal goed te beschrijven. Wat me wel opvalt is dat het tarief per GJ warmte voor Reeshofwarmte een concurrerend tarief oplevert voor stadswarmte vs gas. Al is stadswarmte (exclusief BTW) nog steeds 90 Euro duurder. Bij Eneco kom ik uit op 360 Euro extra variabele kosten voor stadsverwarming. Het grote verschil zit hem vooral in de vaste lasten. Die zijn bij stadsverwarming fors duurder, al is de verhouding tussen Reeshof en Eneco daar omgedraaid. Reeshof is €500 duurder uit terwijl Eneco ‘slechts’ € 370 duurder is. Met als voordeel dat door zuiniger te stoken je bij Eneco dus sneller goedkoper uit bent.

verdeling_energierekening_naar_ontvanger
Wie ontvangt hoeveel van het geld dat ik voor energie betaal. Milieucentraal en Nibud op basis van 4 persoonhuishouden in tussenwoning bouwjaar 1991. Reeshofwarmte en Eneco op basis van onze eigen energierekening van 2014 en stadsverwarmingstarieven van resp. Reeshofwarmte en Eneco 2014.
verdeling_energierekening_vast_variabel
Verdeling tussen vaste en variabele kosten.
verdeling_energierekening_vast_variabel_naar_ontvanger
Verdeling vaste en variabele kosten uitgesplitst naar ontvanger.

6 gedachten over “Energierekening 3: stadswarmte vs aardgas”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.