Nieuwe investering in zonne-energie

Het is al weer een tijdje geleden dat ik hier geschreven heb over mijn investeringen in zonne-energie in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Dat betekent niet dat ik gestopt ben met investeren. Wel ben ik inmiddels verandert van sites waarmee ik deze investeringen doe.

Sunfunder

Sunfunder, de site waarmee ik in zonne-energie in Afrika en Azië investeerde, is al weer een paar jaar gestopt met zijn crowdfunding activiteiten. Het bedrijf richt zich nu op grote investeerders, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Mijn inleg heb ik volledig terug ontvangen. Vanaf het begin was de strategie van Sunfunder erop gericht om offgrid solar ‘bankable’ te maken, dat is ze inmiddels gelukt.

Trine en Lend-a-hand

De afgelopen anderhalf a 2 jaar heb ik verschillende projecten gefinancierd via Trine en Lend A Hand om zo mijn bijdrage te leveren aan de slag om de onderkant van de energiemarkt. Beide websites richten zich ook op kleinschalige offgrid solar projecten in met name Afrika en Azië.

Ecoligo

Sinds deze week investeer ik ook via Ecoligo. Het eerste project waar ik in geïnvesteerd heb is Rift Valley Roses in Kenia.

Ecoligo is een Duits platform dat zich richt op mkb bedrijven in Afrika en Azië. Deze bedrijven hebben vaak veel last van het onbetrouwbare elektriciteitsnetwerk en de hoge kosten van dieselgeneratoren. Door te investeren in zonne-energie in combinatie met energieopslag kunnen ze veel kosten besparen. Alleen lukt het deze bedrijven vaak niet om bankfinanciering te regelen voor de installatie en willen ze zelf niet investeren buiten hun kernactiviteit. Crowdfunding vormt hier dus een alternatief. De looptijd van de investeringen is daarmee een stuk langer dan bij Trine en Lend-A-Hand. Bij Ecoligo leen je je geld uit voor 6 tot 8 jaar, terwijl Trine en Lend-A-Hand vaak looptijden kennen van 2 tot 3 jaar.

Meer informatie over het belang van het openbreken van de markt voor zonne-energie voor het mbk in Afrika en Azië vind je hier.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.