Duitse rechter verbiedt kappen Hambach bos

Na jaren van actievoeren is er succes voor milieu-activisten in Duitsland tegen de bruinkoolwinning. De rechter heeft RWE in kort geding verboden om de restanten van het Hambach bos te rooien (90% is al gekapt voor de bruinkoolwinning). RWE wil het bos rooien om plaats te maken voor bruinkoolwinning. De rechter heeft geoordeeld dat het beoordelen van deze plannen te complex is om in een kort geding procedure over te beslissen. Om onomkeerbare schade aan het bos te voorkomen heeft de rechter het rooien tijdelijk verboden.

Volgens RWE zorgt het tijdelijke rooiverbod er voor dat de geplande uitbreiding van de bruinkoolmijn tot eind 2020 vertraagd wordt. Dit kost het bedrijf vanaf 2019 vele miljoenen. Ook zal mijnbouwmaterieel dat in de bovenste lagen van de mijn werkt vanaf 2019 stil vallen, wat een domino effect kan hebben op de rest van de werkzaamheden in de mijn. De Financial Times (paywall) meldt dat de koers van RWE met 8,5% gedaald is na de uitspraak van de rechter.

Het tijdelijke kapverbod en de betekent dat de Duitse kolencommissie mogelijk eerder met een plan voor de kolenexit komt dan dat de kap van het Hambach bos werkelijk van start gaat.

Open waanlink

Dit bericht is geschreven voor en gepubliceerd op Sargasso.

Eén reactie op “Duitse rechter verbiedt kappen Hambach bos”

  1. Sieward Nijhuis Avatar
    Sieward Nijhuis

    Als de kolencommissie, bekend onder de CDU-troetelnaam “Kommission für Wachstum, Strukturwandel und Beschäftigung” inderdaad besluit om vaart te maken met de stop van bruinkolenwinning, of als -en dat lijkt zelfs waarschijnlijker- de druk van protest zo sterk aanzwelt, dat verdere winning praktisch onmogelijk wordt, dan zal het ook voor Nederland heel spannend worden: Al het water uit het waterbed-verhaal zou dan plots verdwijnen en zouden we wel eens hard op de feiten kunnen worden gedrukt.

    RWE heeft nu al een claus-centrale in Limburg uit de mottenballen gehaald om de stroomvoorziening in de Duitse deelstaat NRW veilig te stellen (al is dat zo niet uitgelegd) en die moet dan begin 2020 open. Tel nog wat probleempjes in Tihange en Doel erbij op en je kunt nagaan hoe lastig het dan kan worden om het Urgenda vonnis te halen. Daarom: het is nu echt alle hands aan deck om af te koersen op 25% reductie. Een inhaalproject met zeg enkele GWp aan zonnestroom zou mijn inziens echt welkom zijn, om de gas afhankelijkheid niet te groot te laten worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: