Qdee, robot op Micro:Bit

Vorig jaar heb ik de Qdee van Hiwonder gesteund op Kickstarter. Een robot die bestuurd wordt door de BBC Micro:bit, een programmeerbaar mini-computertje van 20 Euro. De Qdee is combineerbaar met Micro:bit en met Lego. Wat veel mogelijkheden geeft om leuke projecten te maken met de kinderen. Deze voorjaarsvakantie heb ik ‘m samen met de meiden in elkaar gezet. Een succes, al kostte het wel even wat moeite om de besturing via de mobiele telefoon aan de praat te krijgen. Inmiddels is ook dat gelukt.

De doos

De onderdelen in de doos zien er robuust uit. De robot is grotendeels van metaal, behalve de behuizing waarin de Micro:bit wordt geplaatst. De stekkers leveren wel gepriegel op en ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat ze stuk zijn. Het lijken allemaal standaardproducten, dus het voordeel is dat je voor weinig geld nieuwe kunt krijgen.

In elkaar zetten

Hiwonder heeft een app voor Android en voor Iphone ontwikkeld, waarmee je de Qdee kan besturen. Deze app bevat ook een stappenplan om de robot in elkaar te zetten. Hoe het precies moet is niet altijd even goed te zien, maar onze twee meiden van 9 en 6 kwamen er samen zonder erg veel hulp uit. Hooguit af en toe een handje toesteken om onderdelen op hun plaats te houden tijdens het schroeven. Het in elkaar zetten was goed voor ruim een uur plezier.

20190228_151901

Helaas lukte het daarna niet om verbinding te krijgen tussen de Micro:bit die de Qdee robot aanstuurt en de tablet of telefoon. Dat werd dus tijd voor ander vermaak. ’s Avonds heb ik op mijn gemak zelf uit zitten vogelen wat er mis was. Dat bleek uiteindelijk erg simpel: via de laptop moest het juiste besturingsprogramma ingelezen worden in het geheugen van de Micro:bit, voordat er verbinding tussen telefoon en robot tot stand kon komen. Had mijn dochter van 9 ’s middags toch gelijk…

Programmeren

De robot komt met een aantal standaard instellingen, zoals het besturen via een joystick op de computer, het narijden van een lijn die je op je telefoon tekent, het volgen van een lijn of via een soort van flipperkast bepalen hoe hard de robot gaat rijden. Ook is het mogelijk om de robot in een speciale modus voor het ontwijken van voorwerpen te zetten.

Leuker wordt het als je zelf gaat programmeren. Een van de standaardprogramma’s, die al beschikbaar is in de app, maakt van je telefoon een joystick. Door je telefoon naar voren te kantelen rijdt de robot naar voren, door hem naar rechts te kantelen draait de robot naar rechts etc. Het is ook mogelijk om via de standaard programmeertaal van Micro:Bit, waarbij je met een visuele programmeertaal m.b.v. blokken opdrachten kunt geven aan de robot.

Conclusie

Voorlopig is mijn conclusie dat de Qdee z’n geld meer dan waard is. Voor weinig geld heb je een simpel en klein programmeerbaar robotje, wat bovendien compatibel is met Lego. Hiwonder heeft ook nog een aantal leuke uitbreidingen in de pijplijn, zoals een koppeling met andere gadgets of je smart-home.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: