Energiek Schiedam:Zon op De Erker gaat definitief door, inschrijftermijn verlengd

Op het dak van wijkcentrum De Erker (in West) komen 166 zonnepanelen te liggen. De stroom die daarmee wordt opgewekt, komt ten goede aan de omliggende wijk. Half oktober hebben we de voorinschrijvers gevraagd om hun inschrijving definitief te maken. Een groot deel daarvan heeft dat inmiddels gedaan en er zijn ruim 100 panelen verkocht. Daarmee gaan we nog dit jaar ons tweede zonnedak realiseren. Deelnemen is nog mogelijk als je in een van de aanliggende postcodes woont en lid bent – of wordt – van Energiek Schiedam.

Vervolg

Nu we ruim bijna 70% van de stroomdelen hebben verkocht hebben we de deelnemers de nota voor deelname gestuurd. Zodra 50% van het totale projectbedrag ontvangen is geven we de installateur opdracht om de zonnepanelen te installeren. We gaan er van uit dat de zonnepanelen voor de kerst op De Erker geïnstalleerd zijn. Vanaf dan zullen de deelnemers 16 jaar profiteren van stroom hun eigen zonnepanelen.

Inschrijving verlengd
Er zijn momenteel nog ongeveer 50 zonnepanelen, 500 stroomdelen, beschikbaar. De inschrijftermijn is daarom verlengd. Inschrijven kan via onze portal.

Hoe werkt het?

Zon op De Erker is een zogenaamde postcoderoosproject (PCR). Dat betekent dat deelnemers recht hebben op een korting op de energiebelasting, doordat ze samen met anderen investeert in opwekking van duurzame energie. Voorwaarde is dat de deelnemers in de buurt wonen, dat willen zeggen binnen een zogenaamd postcoderoosgebied, kleinverbruikers zijn en samen een coöperatie of vereniging van eigenaren vormen.

Meedoen aan PCR Zon op De Erker kan als je woont in een van de volgende postcodegebieden: 3011, 3012, 3013, 3014, 3016, 3017, 3018 of 3019.

Elk zonnepaneel wordt verdeeld in tien ‘stroomdelen’, die per deel € 32,50 kosten. De minimale afname is één stroomdeel, en de maximale is 200. Je inschrijving is definitief vanaf het moment dat Energiek Schiedam je betaling heeft ontvangen. Je ontvangt een certificaat als bewijs van deelname.

Wat levert het op?
Per zonnedeel kun je een opbrengst van ongeveer 25kWh op jaarbasis verwachten. Over de opgewekte stroom betaal je géén energiebelasting. Uitgaande van de huidige hoogte hiervan (november 2020) scheelt dat ongeveer € 0,11 per kWh. Het is niet zinvol om meer zonnedelen aan te schaffen dan je zelf aan stroom verbruikt. De opbrengst van extra opgewekte kWh bedraagt namelijk slechts € 0,05 a € 0,06. Een voorbeeld: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3000kWh. Dat is grofweg 120 stroomdelen. Bekijk dus even goed je elektriciteitsverbruik voordat je je inschrijft. Leden die energie afnemen van OM Nieuwe Energie of Greenchoice krijgen extra voordeel.

Alle voorwaarden en details van het project vind je in het document Zonnestroominstallatie De Erker (versie 14 november 2020). Inschrijven kan via onze portal.

Samenwerking
Het project Zon op De Erker is een samenwerking tussen wijkcentrum De Erker, PRIMO Schiedam, gemeente Schiedam en Energiek Schiedam. Samen maken we zonne-energie haalbaar en betaalbaar voor inwoners van Schiedam West, ook als ze zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen hebbben. De uiteindelijke kosten van het project zijn bijna 20% lager dan in 2019 begroot, dit voordeel wordt doorgegeven aan de deelnemers. De kosten per stroomdeel (1/10 zonnepaneel) zijn hierdoor € 32,50 in plaats van € 40.

Nieuwe projecten
Energiek Schiedam wil graag snel nog meer zonne-energieprojecten op daken in Schiedam starten. Ken of heb je een geschikt dak? Laat het Energiek Schiedam weten via het contactformulier op hun website!

Disclaimer: ik ben bestuurslid van Energiek Schiedam en dit bericht is eerder gepubliceerd op de website van Energiek Schiedam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: