Energieverbruik en opwekking juni 2014

Juni was wederom een slechte maand voor ons energiebedrijf, maar meer nog voor de belastingdienst en de Nederlandse economie. We hebben namelijk nauwelijks gas verbruikt en meer dan volledig voorzien in onze eigen elektriciteitsbehoefte. Dat alles dankzij onze zonneboiler, onze zonnepanelen en onze winddelen. En om de bezorgde lezer gerust te stellen: ons gezin leidt daar niet onder. Sterker we genieten er met volle teugen van om de kinderen heerlijk buiten te laten kliederen in het zand en de modder, om ze daarna met dank aan het mooie weer in een warm bad te doen of onder een warme douche te zetten.

Elektriciteitsverbruik en -opwekking juni

In juni hebben onze zonnepanelen 331 kWh opgewekt, dat is ruim genoeg elektriciteit om in ons eigen maandverbruik van 238 kWh te voorzien. We hebben in juni 6 dagen stroom afgenomen van het net.  In juni hebben we gemiddeld 7,9 kWh verbruikt, dat is minder dan de 10,4 die volgens Qurrent gemiddeld is voor een vergelijkbaar gezin. In de grafiek hieronder is het effect nog forser, omdat dit ons netto elektriciteitsverbruik is (dus inclusief de opbrengst van onze zonnepanelen).

2014_juni_electra_qurrent
Elektriciteitsverbruik per dag, juni 2014

Onze winddelen leverde 59 kWh op, minder dan in mei Als we deze ook meenemen hebben we volgens mijn eigen berekening in juni 152 kWh teruggeleverd aan GreenChoice. Dankzij onze zonnepanelen leveren die stroom vooral overdag terug, waarmee we ons steentje bijdragen aan het uit de markt drukken van duurdere energiecentrales en dus aan het verlagen van het stroomtarief voor de Nederlandse grootverbruikers.

Op jaarbasis wekken we inmiddels 113% van ons elektriciteitsverbruik zelf op. Dat betekent dat we ruim 400 kWh meer opwekken dan we verbruiken en dat we dus bijna een winddeel aan stroom overhebben. Wat kansen biedt om ons gasverbruik verder te gaan vervangen door elektriciteit. De enige optie daarvoor is zoeken naar alternatieven voor ons gasverbruik voor verwarming.

Sinds januari hebben we 309 kWh meer opgewekt dan verbruikt, waarvan 1.221  kWh door de zon. Dat betekent dat we per saldo nog maar 430 kWh van het elektriciteitsnet hebben afgenomen. Dat zal in werkelijkheid wat hoger liggen, omdat productie en verbruik van elektriciteit niet altijd gelijktijdig plaatsvinden. In onderstaande afbeelding moet je dag- en nachtstroom omdraaien, want die meters heb ik verwisseld bij het invoeren.

2014_Energie_productie_jan-jun
Elektriciteitsverbruik en -productie januari t/m juni 2014

Inmiddels liggen onze zonnepanelen er ruim een jaar op. Tijd dus om bij te gaan houden hoeveel Wattuur we hebben opgewekt per Wattpiek aan geïnstalleerd vermogen. De vuistregel volgens de overheid is daarbij 850 Wattuur per Wattpiek per jaar. In juni zaten we op 1.043 Wattuur per Wattpiek. Dat is 23% meer en dus een leuke meevaller. Al heb ik nog steeds geen poging gedaan om te zien of dit in lijn der verwachting is gelet op het aantal zonuren in de afgelopen 12 maanden.

In jni is ons elektriciteitsverbruik op jaarbasis gelijk gebleven. We hebben nog geen werk gemaakt van het laaghangend fruit dat gevormd wordt door de mechanische ventilatie met wisselspanningsmotor. Dat wordt een klusje voor het najaar.

Gasverbruik juni

Ons gasverbruik is in juni uitgekomen op 3 m3, dat ruim de helft lager dan vorig jaar. Ons gasverbruik in juni was volledig voor warm tapwater, maar het leeuwendeel van de benodigde warmte kwam deze maand van de zonneboiler.

Inmiddels is ons gasverbruik op jaarbasis weer bijna gedaald naar het niveau van begin 2012. Op jaarbasis is ons verbruik nu 679 m3, terwijl we begin 2012 op 652 m3 zaten.  Ook ons gasverbruik per graaddag zit met 0,28 nog maar 2 honderdste boven het gasverbruik van begin 2012, als ik al het gasverbruik toereken aan verwarmen en niks aan warm tapwater. Als ik corrigeer voor onze inschatting van gasverbruik voor warm tapwater zit ik volgens Mindergas.nl op 0,21 m3 per graaddag, dat is 12,7% lager dan in dezelfde periode van 2012 en 3% lager dan in 2011. Vergeleken met 2013 is het zelfs 40% minder. Mindergas verwacht dat we in 2014 op 717 m3 gasverbruik gaan uitkomen. Dat zou een mooie prestatie zijn, al zou ik liever helemaal van het gas willen. Helaas zijn er nog geen Nederlandse energiebedrijven die een all-electric strategie nastreven.

Netto energieverbruik

Met behulp van Meterstandenmonitor.nl kun je mooie jaargrafieken krijgen van je totale energieverbruik. Zowel het gas- als het elektriciteitsverbruik worden daarvoor omgerekend naar GigaJoules, zodat ze vergelijkbaar worden. Je kunt ook de tarieven aanpassen, zodat je precies kunt zien waar de grootste kosten zitten. Het is niet verrassend dat ons grootste energieverbruik geleverd wordt door gas. Onze zonnepanelen leveren tenslotte een groot deel van onze elektriciteit. Bovendien staat een m3 aardgas ongeveer gelijk aan 10 kWh elektriciteit. In de grafiek hier rechts moet je dag- en nachtstroom wel omdraaien, want ik heb bij het invullen van de gegevens op meterstandenmonitor de 2 meters omgedraaid 🙂

2014-jan-juni-energieverbruik-in-gigajoules
Energieverbruik januari t/m juni 2014

 

 

11 reacties op “Energieverbruik en opwekking juni 2014”

 1. Mijn gasverbruik loopt lekker terug.
  Omdat ik teveel winddelen heb gekocht houd ik op jaarbasis over in vergelijk met mijn eigen elektriciteit verbruik.

  Ik moet daar nog iets voor bedenken.

  Zorgen om de staatskas maak ik mij een beetje. Wat e doen als straks al het Nederlandse aardgas op is?

  Vriendelijke groet,

  Like

  1. Sedert wij de winddelen hebben, verwarmen wij de woonkamer in voor- en naseizoen elektrisch. Daarnaast hebben wij een inductiekookplaat aangeschaft en elektrische waterkoker. Koken met inductiekookplaat bevalt uitstekend. Ook wordt de beschikbaarheid van pannen geschikt voor inductie snel groter en daardoor goedkoper.
   Volgende stap was het kanalen plan van onze indirecte luchtverwarming op gas te wijzigen. De aanvoer van warme lucht liep via de kruipruimte ruimte.

   Like

   1. Over het elektrisch verwarmen ben ik aan het nadenken.
    Mijn eerdere investeringen in een HR-ketel en zonneboiler passen niet echt bij het winddelen.

    Vriendelijke groet,

    Like

    1. Ik ben benieuwd tot welke mogelijke oplossingen voor elektrische verwarmen jij komt.

     Like

 2. Ik ben heel benieuwd naar je verdere stappen mbt elektrisch verwarmen in plaats van met gas. Ik zit in een soortgelijke situatie. Heb zonnepanelen en winddelen en houd nu een kleine 500 KW over (het is denk ik zonniger dan ik had ingecalculeerd). Ik kan nog wel wat besparen op gas, maar dan denk ik alleen door elektrisch te verwarmen. Ik denk dat dat meer oplevert dan bijvoorbeeld een zonneboiler (ik gebruik maar 900 m3 gas en kan dus niet heel veel besparen).

  Like

  1. Er zijn een drietal opties waar ik naar aan het kijken ben:
   – infrarood verwarming, bv. ThermIQ
   Surface Power Hone
   Neo-energy

   Alle drie als aanvulling op, of vervanging van onze HR ketel en zonneboiler. Zelf verbruiken we inclusief zonneboiler ook tussen de 700 en 1000 m3 aardgas. Beetje afhankelijk van het jaar waar je naar kijkt.

   Like

 3. Wat ben je wijzer geworden van dat Hone systeem? De getallen zijn namelijk too good to be true volgens mij. Reden dat ik het vraag is omdat ik zie dat Hone Surface Power op de lijst van gesubsidieerde toestellen staat in het kader van IDE/RVO 2016, je weet wat ik bedoel.

  Like

  1. Ik heb me verder niet meer verdiept in Hone. Ik weet dat er een Nederlandse importeur is. Veel meer ben ik niet wijzer geworden.

   Like

 4. Weet iemand wat meer over Hone systeem?binnenkort krijg ik installateur langs voor offerte. Iemand al ervaring met zonneboiler van Hone?

  Like

  1. Dat kun je denk ik beter vragenop fora als Duurzame buren of Huis vol Energie .

   Like

 5. Roger Moerdijk Avatar
  Roger Moerdijk

  …ik heb er een hard hoofd in. heb er veel over gelezen en krijg stellig de indruk dat het niet helemaal klopt wat ze zeggen. discussie:
  http://www.ecobouwers.be/forum/post/hone-nieuwe-technologie-voor-opwekken-van-warmte-energie-uit-zonlicht
  en
  http://www.installatie.nl/nieuws/daglicht-vult-buffervat/
  en
  http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=3&t=5367

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: