Winddelen uitverkocht, we worden molenaar :-)

Vandaag werd bekend dat De Windcentrale er in is geslaagd om voldoende winddelen te verkopen om beide windmolens te kopen. Dat betekent dat een van de grootste crowdfunding campagnes van Nederland geslaagd is. In krap 4 maanden tijd is zo’n 7 miljoen Euro opgehaald bij burgers om 2 windmolens te kopen. Een mooi resultaat waar het team achter De Windcentrale trots op mag zijn.

De werking

Bij De Windcentrale zijn de windmolens verdeeld in zogenaamde winddelen, waarbij ieder deel goed is voor 500 kWh. Burgers hadden de mogelijkheid om winddelen te kopen tot maximaal het eigen verbruik. Een eenmalige investering van Euro 351 in ruil voor 16 jaar elektriciteit. Buiten de start investering komt er naar schatting nog Euro 15 per jaar aan onderhoudskosten per winddeel bovenop.

Abstracte thema’s tastbaar gemaakt

Het effect voor burgers (en onszelf) is dat grote abstracte problemen als klimaatverandering, leveringszekerheid van energie en duurzame energie opwekking in Nederland ineens heel concreet en tastbaar worden. Voor 351 Euro doe je mee aan duurzame energieopwekking in Nederland en stel je (een deel van) je eigen energievoorziening veilig. Transportkosten, netwerkkosten en belastingen kunnen nog roet in het eten gooien, maar een stijging van de gas of kolenprijs heeft de komende 16 jaar geen impact op de prijs van elektriciteit die De Windcentrale opwekt voor haar winddelers.

Wat een vraag blijft is de rol van de netwerkbeheerder en het energiebedrijf bij constructies als deze. De Windcentrale werkt met een vast energiebedrijf (in casu Greenchoice). Dat betekent dat we daar de komende jaren aan vast zitten, tenzij de hele coöperatie naar een ander energiebedrijf overstapt. Het wordt lastiger als je (zoals wij van plan zijn) je energiebehoefte wilt spreiden over verschillende productielocaties. Bijvoorbeeld door winddelen te kopen in een Windcentrale in Zeeland of Zuid-Holland. Of door mee te doen in een collectief zonne-energieproject in de buurt, dat dan wel met hetzelfde energiebedrijf moet samenwerken.

Het effect van het regeerakkoord

In het regeerakkoord staat een fraai zinnetje, dat volledig in lijn ligt met de lobby zoals e-decentraal deze de afgelopen tijd heeft gevoerd:

Het kleinschalig, duurzaam opwekken van (zonne-)energie waarvoor geen rijkssubsidie wordt ontvangen, wordt fiscaal gestimuleerd door invoering van een verlaagd tarief in de eerste schijf van de energiebelasting op elektriciteit die afkomstig is van coöperaties van particuliere kleinverbruikers, aan deze verbruikers geleverd wordt en in hun nabijheid is opgewekt.

Dat klinkt mooi: wij hebben tenslotte 3 winddelen gekocht en ik lever met alle liefde de subsidie uit MEP/MAP of SDE(+) in voor een korting op het energiebelastingtarief, zodat we ook bij energie het principe de vervuiler betaalt gaan toepassen.

Helaas zit de duivel weer in de details. De website van De Windcentrale meld namelijk dat windenergie van De Windcentrale niet lijkt te gelden als dichtbij:

Als je stroom opwekt met je eigen windmolen dan moet je toch nog gewoon energiebelasting betalen over deze stroom. Op 29 oktober 2012 werd er bekend gemaakt dat het nieuwe kabinet de energiebelasting wil gaan verlagen voor stroom opgewekt door energie-coöperaties. Dat is op zich goed nieuws maar dit is echter onder de voorwaarde dat de stroom in “nabijheid” is opwekt “. Als dit voornemen op deze manier wordt geïmplementeerd dan zouden mensen met Winddelen geen gebruik kunnen maken van deze (mogelijke) nieuwe regeling.

Het standpunt van de Windcentrale is dat het Rijk een belangrijke fout zou maken door een beperking op te leggen voor opgewekt in “nabijheid”. De kostprijs van windenergie is ongeveer 1/3 van de kostprijs van zonne-energie. Met windmolens kunnen ook veel grotere slagen worden gemaakt. Het Rijk erkent dit en zet daarom in op geconcentreerde grootschalige windparken. Deze parken zullen per definitie NIET in de buurt staan van woningen van particulieren. Met andere woorden, de meest rendabele en logische vorm van duurzame energie opwek wordt hiermee uitgesloten van de beoogde nieuwe regeling voor energiebelasting.

Dat dat voor ons in Schiedam zo is kan ik me voorstellen (Delfzijl is niet om de hoek), anders wordt het voor de winddelers in het noorden van het land. Ik ben erg benieuwd op welke wijze Rutte II de nabijheidslijn rondom de twee windcentrales gaat trekken.

Daarnaast vind ik dat je de afstand tussen energieopwekking en energieverbruik beter kunt beperken door differentiatie in de netwerk- en transportkosten dan via de energiebelasting.

Conclusie

Voor het moment ben ik blij met onze 3 winddelen en de geslaagde crowdfunding actie voor windenergie. Het blijft spannend dat je jezelf voor de komende 16 jaar aan een energieleverancier overlevert, tenzij alle leden van de coöperatie gezamenlijk besluiten over te stappen op een ander energiebedrijf.

Ik vind het echter een erg prettig idee dat ik de komende 16 jaar zo’n 50% van mijn huidige elektriciteitsbehoefte (die ik niet snel zie dalen) in eigendom heb. Dat geeft een stuk meer rust voor het gezinsbudget. Zeker als de komende 16 jaar het nu eens gaat lukken om daadwerkelijk voordeel te gaan gunnen aan burgers die eigen initiatief nemen, ook als dat minder nabij is.

22 reacties op “Winddelen uitverkocht, we worden molenaar :-)”

 1. […] 2012. Daar staat tegenover dat we sinds 1 januari een deel van onze elektriciteit zelf opwekken via onze winddelen. De eerste week als molenaar begon mooi met ruim 70% eigen opwek. Volgens mijn eigen berekening […]

  Like

 2. […] en Anne van De Windcentrale. Voor leden van Vereniging Eigen Huis die willen weten of het werkt: onze winddelen hebben inmiddels ongeveer 40% van hun verwachte jaaropbrengst opgewekt. Bijkomend voordeel (naast […]

  Like

 3. […] Meteen de eerste middag begonnen we met terugleveren. Door de combinatie zonnepanelen en winddelen hebben we deze maand meer elektriciteit opgewekt dan we hebben verbruikt. Wanneer ik ons gas- en […]

  Like

 4. […] in voldoende energie op te wekken om ons gasverbruik te compenseren. De combinatie van zonnepanelen,winddelen en zonneboiler heeft dus weer een maandje nul op de meter opgeleverd, zo wordt ons huis langzaam […]

  Like

 5. […] is nog ongeveer de helft van de winddelen beschikbaar. Ik doe  zelf niet mee, aangezien ik al 3 winddelen heb en samen met onze zonnepanelen levert dat op jaarbasis voldoende elektriciteit. Bij Energie […]

  Like

 6. […] Wel leverde onze zonnepanelen bijna evenveel elektricteit als dat we verbruikt hebben, onze winddelen leverde de rest en dankzij de zonneboiler hadden we slechts 10 m3 gas nodig. Met een netto […]

  Like

 7. Interessante ontwikkeling. Om er zeker van te zijn dat er niet teveel aan de strijkstok blijft hangen zou het dit soort initiatieven kenmerken, wanneer zij transparantie tonen over de productiekosten en verkoopprijs (aan Greenchoice) waartegen ze dit mooie initiatief opzetten.
  Is er over de productiekosten en verkoopprijs iets bekend??

  Like

  1. De productiekosten van de elektriciteit die de windmolens opwekken kun je zelf berekenen op basis van de verwachte opbrengst en het aantal jaar dat de molen meegaat. Greenchoice krijgt ongetwijfeld een vergoeding voor de administratieve afhandeling en het verzorgen van de balancering tussen de windenergie die wordt opgewekt en de energie die door de winddelers wordt gebruikt. Dat is tenslotte niet altijd gelijktijdig.

   De verkoopprijs per winddeel staat gewoon op de site van de Windcentrale.

   Wat je met strijkstok bedoelt weet ik niet? Bedoel je de vergoeding die Nederlandse Energie Coöperatie U.A. ontvangt voor het opzetten en beheren van de Windcentrales?

   Like

 8. […] november hebben we 157 kWh opgewekt, waarvan tweederde met onze winddelen. Daarmee is november de eerste maand sinds het installeren van de zonnepanelen dat we minder dan […]

  Like

 9. […] december hebben we 268 kWh opgewekt, waarvan 80% met onze winddelen. Voor onze winddelen was december dan ook een absolute topmaand. Onze zonnepanelen deden het iets […]

  Like

 10. […] 2012 besloten we om winddelen te kopen via De Windcentrale. Inmiddels zit ons eerste jaar als winddeler er op, dus tijd om terug te kijken […]

  Like

 11. […] is de eerste maand van het jaar waarin onze zonnepanelen en winddelen gezamenlijk meer stroom hebben geproduceerd dan we hebben verbruikt. Onze winddelen leverden 196 […]

  Like

 12. […] in maart hebben onze zonnepanelen en winddelen gezamenlijk meer stroom geproduceerd dan we hebben verbruikt. Onze winddelen leverden 124 kWh op en […]

  Like

 13. Dag Kris,
  Het zou kunnen dat de beperking van de “nabijheid” samenhangt met de optie “via aansluiting bij een lokale coöperatie” voorzien bij de invulling van het minimumaandeel hernieuwbare energie dat in het kader van de energieprestatieregelgeving voor gebouwen van de EU. Die regelgeving moet bijdragen aan de bijna-energie-neutrale nieuwbouw die vanaf 2021 in heel Europa verplicht wordt.

  Like

  1. Dag Dirk,

   In principe is dat mogelijk, ik ben dit argument tot nu toe echter niet tegengekomen in de discussie. Volgens mij gaat het vooral om angst voor teruglopende belastinginkomsten.

   Groet,
   Krispijn

   Like

 14. […] winddelen leverde 90 kWh op. Als we deze ook meenemen hebben we volgens mijn eigen berekening 87 kWh […]

  Like

 15. […] winddelen leverde 81 kWh op, iets minder dan in april. Als we deze ook meenemen hebben we volgens mijn eigen […]

  Like

 16. […] opbrengst van onze winddelen begint zich onderhand ook duidelijk af te tekenen. Liep de opbrengst in de eerste maanden van het […]

  Like

 17. […] effect van onze winddelen op de elektriciteitskosten is veel kleiner, ongeveer € 8 tot € 15 per maand, omdat dit enkel […]

  Like

 18. […] winddelen hebben afgelopen jaar wederom minder opgewekt per winddeel dan 500 kilowattuur. In totaal hebben de […]

  Like

 19. […] 2012 hebben we 3 winddelen van De Windcentrale, die sinds 2013 een deel van onze stroom leveren. Dit jaar hebben we er 6 […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: