Vandaag werd bekend dat De Windcentrale er in is geslaagd om voldoende winddelen te verkopen om beide windmolens te kopen. Dat betekent dat een van de grootste crowdfunding campagnes van Nederland geslaagd is. In krap 4 maanden tijd is zo’n 7 miljoen Euro opgehaald bij burgers om 2 windmolens te kopen. Een mooi resultaat waar het team achter De Windcentrale trots op mag zijn.
De werking
Bij De Windcentrale zijn de windmolens verdeeld in zogenaamde winddelen, waarbij ieder deel goed is voor 500 kWh. Burgers hadden de mogelijkheid om winddelen te kopen tot maximaal het eigen verbruik. Een eenmalige investering van Euro 351 in ruil voor 16 jaar elektriciteit. Buiten de start investering komt er naar schatting nog Euro 15 per jaar aan onderhoudskosten per winddeel bovenop.
Abstracte thema’s tastbaar gemaakt
Het effect voor burgers (en onszelf) is dat grote abstracte problemen als klimaatverandering, leveringszekerheid van energie en duurzame energie opwekking in Nederland ineens heel concreet en tastbaar worden. Voor 351 Euro doe je mee aan duurzame energieopwekking in Nederland en stel je (een deel van) je eigen energievoorziening veilig. Transportkosten, netwerkkosten en belastingen kunnen nog roet in het eten gooien, maar een stijging van de gas of kolenprijs heeft de komende 16 jaar geen impact op de prijs van elektriciteit die De Windcentrale opwekt voor haar winddelers.
Wat een vraag blijft is de rol van de netwerkbeheerder en het energiebedrijf bij constructies als deze. De Windcentrale werkt met een vast energiebedrijf (in casu Greenchoice). Dat betekent dat we daar de komende jaren aan vast zitten, tenzij de hele coöperatie naar een ander energiebedrijf overstapt. Het wordt lastiger als je (zoals wij van plan zijn) je energiebehoefte wilt spreiden over verschillende productielocaties. Bijvoorbeeld door winddelen te kopen in een Windcentrale in Zeeland of Zuid-Holland. Of door mee te doen in een collectief zonne-energieproject in de buurt, dat dan wel met hetzelfde energiebedrijf moet samenwerken.
Het effect van het regeerakkoord
In het regeerakkoord staat een fraai zinnetje, dat volledig in lijn ligt met de lobby zoals e-decentraal deze de afgelopen tijd heeft gevoerd:
Het kleinschalig, duurzaam opwekken van (zonne-)energie waarvoor geen rijkssubsidie wordt ontvangen, wordt fiscaal gestimuleerd door invoering van een verlaagd tarief in de eerste schijf van de energiebelasting op elektriciteit die afkomstig is van coöperaties van particuliere kleinverbruikers, aan deze verbruikers geleverd wordt en in hun nabijheid is opgewekt.
Dat klinkt mooi: wij hebben tenslotte 3 winddelen gekocht en ik lever met alle liefde de subsidie uit MEP/MAP of SDE(+) in voor een korting op het energiebelastingtarief, zodat we ook bij energie het principe de vervuiler betaalt gaan toepassen.
Helaas zit de duivel weer in de details. De website van De Windcentrale meld namelijk dat windenergie van De Windcentrale niet lijkt te gelden als dichtbij:
Als je stroom opwekt met je eigen windmolen dan moet je toch nog gewoon energiebelasting betalen over deze stroom. Op 29 oktober 2012 werd er bekend gemaakt dat het nieuwe kabinet de energiebelasting wil gaan verlagen voor stroom opgewekt door energie-coöperaties. Dat is op zich goed nieuws maar dit is echter onder de voorwaarde dat de stroom in “nabijheid” is opwekt “. Als dit voornemen op deze manier wordt geïmplementeerd dan zouden mensen met Winddelen geen gebruik kunnen maken van deze (mogelijke) nieuwe regeling.
Het standpunt van de Windcentrale is dat het Rijk een belangrijke fout zou maken door een beperking op te leggen voor opgewekt in “nabijheid”. De kostprijs van windenergie is ongeveer 1/3 van de kostprijs van zonne-energie. Met windmolens kunnen ook veel grotere slagen worden gemaakt. Het Rijk erkent dit en zet daarom in op geconcentreerde grootschalige windparken. Deze parken zullen per definitie NIET in de buurt staan van woningen van particulieren. Met andere woorden, de meest rendabele en logische vorm van duurzame energie opwek wordt hiermee uitgesloten van de beoogde nieuwe regeling voor energiebelasting.
Dat dat voor ons in Schiedam zo is kan ik me voorstellen (Delfzijl is niet om de hoek), anders wordt het voor de winddelers in het noorden van het land. Ik ben erg benieuwd op welke wijze Rutte II de nabijheidslijn rondom de twee windcentrales gaat trekken.
Daarnaast vind ik dat je de afstand tussen energieopwekking en energieverbruik beter kunt beperken door differentiatie in de netwerk- en transportkosten dan via de energiebelasting.
Conclusie
Voor het moment ben ik blij met onze 3 winddelen en de geslaagde crowdfunding actie voor windenergie. Het blijft spannend dat je jezelf voor de komende 16 jaar aan een energieleverancier overlevert, tenzij alle leden van de coöperatie gezamenlijk besluiten over te stappen op een ander energiebedrijf.
Ik vind het echter een erg prettig idee dat ik de komende 16 jaar zo’n 50% van mijn huidige elektriciteitsbehoefte (die ik niet snel zie dalen) in eigendom heb. Dat geeft een stuk meer rust voor het gezinsbudget. Zeker als de komende 16 jaar het nu eens gaat lukken om daadwerkelijk voordeel te gaan gunnen aan burgers die eigen initiatief nemen, ook als dat minder nabij is.
Geef een reactie