Energieverbruik en opwekking augustus 2013

Augustus is voorbij, dus tijd om de energiestanden op te nemen. Augustus is de tweede maand sinds het installeren van de zonnepanelen dat we voldoende energie opwekken om ons gasverbruik te compenseren. De combinatie van zonnepanelen, winddelen en zonneboiler heeft dus weer een maandje nul op de meter opgeleverd, zo wordt ons huis langzaam maar zeker een huis vol energie. Helaas is het niet gelukt om de cv ketel volledig uit te houden, dus wederom hebben we 1 m3 aardgas verbruikt voor warm tapwater. Ten opzichte van de vorige bewoners besparen we nu 39% energie en wekken we 10% van het oorspronkelijke energieverbruik zelf op.

Elektriciteits- en warmte opwekking augustus

Het grootste deel van onze behoefte aan warm tapwater hebben we deze maand wederom via onze zonneboiler opgewekt. Wederom hebben we slechts 1 m3 aardgas verbruikt.

Onze winddelen hebben in augustus 69 kWh opgewekt, wat € 5 op onze energierekening scheelt. De totale hoeveelheid opgewekte elektriciteit van onze winddelen komt daarmee op 757 kWh. Dat is 50% van de verwachte jaaropbrengst. Volgens een mail van de Windcentrale is het eerste half jaar van de windcentrales traditioneel slechter dan het tweede half jaar, dus het kan nog goed komen. Wel is de hoeveelheid wind dit jaar 10% minder dan gebruikelijk. Dat betekent dat de verwachting is dat ook de winddelen 10% minder op zullen brengen. Dus 450 kWh per winddeel i.p.v. 500. Met 3 winddelen scheelt ons dat 150 kWh.

Onze zonnepanelen hebben in augustus 257 kWh opgeleverd. Goed voor een besparing van respectievelijk € 59 op onze energierekening, uitgaande van een opbrengst van € 0,23 per kWh voor de zonnepanelen.

In totaal hebben we 326 kWh opgewekt, ruimschoots genoeg voor ons verbruik van 233 kWh. Het restant hebben we teruggeleverd aan het net, waar het meehelpt om lagere stroom prijzen voor de grootverbruikers te bewerkstelligen. In Duitsland zijn de groothandelsprijzen voor elektriciteit de afgelopen jaren met 20% gedaald. Reden voor energiebedrijven om centrales te sluiten.

Gas-, elektriciteit en waterverbruik augustus

elektra_augustus_2013In augustus hebben we slechts 1 m3 aardgas verbruikt, helaas geen aardgasloze maand zoals in 2012. Ons elektriciteitsverbruik lag met 233 kWh weer een stukje hoger dan in juli en hoger dan augustus 2012. Door het zonnige weer hebben we deze maand ons elektriciteitsverbruik volledig zelf opgewekt. Het restant hebben we terug geleverd aan het net:

Ons waterverbruik lag in augustus op 10 m3, dat is lager dan in juli maar 25% hoger dan in augustus 2012.

12 maands Gas-, elektriciteit en waterverbruik

energie_jaarbasis_augustus_2013Ons gasverbruik op jaarbasis is met 1 m3 gestegen tot 1.121 m3, hoewel GreenChoice ons nog jaarverbruik lager inschat op 1.023 m3. Ons waterverbruik is gestegen tot 117 m3. Ons jaarverbruik elektriciteit blijft schommelen rond de 3.300 kWh, daar staat sinds inmiddels wel 1.534 kWh (46%) eigen opwek tegenover van de winddelen en zonnepanelen. Deze maand (september) gaan we dus over de 50% eigen opwek van elektriciteit heen. Uiteindelijk verwacht ik dat we 90% of meer van ons eigen elektriciteitsverbruik gaan opwekken, maar dat zal pas in april of mei 2014 zijn als de zonnepanelen ook een vol jaar liggen.

Onze winddelen en zonnepanelen hebben ons tot nu toe ongeveer € 253 op de energierekening bespaart. Bij een totale investering van ongeveer € 5.000 is dat een rendement op jaarbasis van 4,6%. Terwijl de zonnepanelen er minder dan 3 maanden liggen en de winddelen ook nog geen vol jaar stroom hebben geleverd.

Van de totale hoeveelheid energie die we verbruiken vormt elektriciteit slechts 22%. Warmte vormt 78% van onze energiebehoefte en het grootste deel van onze warmtebehoefte wordt nog steeds geleverd door gas. Dat, met een forse onderschatting van onze zonnneboiler, verklaart waarom we momenteel pas in ongeveer 10% van onze eigen gebouwgebonden energiebehoefte voorzien. Terwijl we al wel bijna in 50% van onze eigen elektriciteitsbehoefte voorzien.

Eén reactie op “Energieverbruik en opwekking augustus 2013”

  1. […] Onze eigen ervaringen met De Windcentrale zijn positief, tot en met augustus hebben we met 3 winddelen ruim 750 kWh opgewekt. Hoewel de opbrengst tot nu toe wat achterblijft op de prognose blijft het een prettig gevoel dat het grootste deel van onze elektriciteitsbehoefte in eigen bezit is door de combinatie van windelen en zonnepanelen. De twee grootste kostencomponenten blijven echter onzeker, want dat zijn de energiebelasting/SDE+ heffing of hoe ze het in Den Haag ook noemen en de netwerkkosten. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: