Energieverbruik en opwekking juli 2013

Juli was een mooie, warme maand. Dat hebben we gemerkt aan ons energieverbruik. Door de combinatie van zonnepanelen,winddelen en zonneboiler hebben we deze maand meer energie opgewekt dan we hebben verbruikt, ons huis wordt dus langzaam maar zeker een huis vol energie. Omgerekend in megajoules hebben we netto 425 MJ opgewekt. Ons voorschotbedrag voor de energierekening is inmiddels verlaagd van € 135 begin dit jaar naar € 120.

Elektriciteits- en warmte opwekking juli

Het grootste deel van onze behoefte aan warm tapwater hebben we deze maand via onze zonneboiler opgewekt, onze cv heeft ´s ochtends 2 keer bij moeten springen. Om een beeld te geven: zelfs als we ’s avonds een bad voor de kinderen maken, de vaatwasmachine laten draaien en een 60 graden was doen daalt de temperatuur van onze zonneboiler niet onder de 40 graden en is er ’s ochtends nog genoeg warm water voor de douche.

Onze winddelen hebben in juni 37 kWh opgewekt en onze zonnepanelen 317 kWh. Goed voor een besparing van respectievelijk € 3 en € 73 op onze energierekening, uitgaande van een opbrengst van € 0,07 per kWh voor de winddelen en € 0,23 per kWh voor de zonnepanelen.

In totaal hebben we 354 kWh opgewekt, ruimschoots genoeg voor ons verbruik van 226 kWh (lager dan in juni). Het restant hebben we teruggeleverd aan het net, waar het meehelpt om lagere stroom prijzen voor de grootverbruikers te bewerkstelligen. In ons omliggende landen is het al zo ver dat grootverbruikers op sommige zonnige en winderige dagen geld toe krijgen als ze stroom verbruiken.

De maandoverzichten van Qurrent van mei tot en met juli laten mooi het effect zien van de zonnepanelen. In juli hebben we slechts op 8 dagen elektriciteit afgenomen. De rest van de maand hebben we onze bijdrage geleverd aan een lagere zomerse stroomprijs voor grootverbruikers. Het effect van onze winddelen is (nog) niet verwerkt in onderstaande overzichten.
Stroommei2013elektrajuniEnergieverbruik juli 2013

De opbrengst van de zonnepanelen hangt sterk af van de hoeveelheid zon. Op bewolkte dagen ligt de opbrengst veel lager, zoals in deze dagoverzichten te zien is:
Zonnige dag in juliBewolkte dag in juli

De grootste piek wordt overigens niet veroorzaakt door onze zonnepanelen, maar door elektrisch koken en gebruik van de over (de piek van bijna 4 kW op 26 juli). Gek genoeg hoor je nooit iemand zeuren over het door belasten van de benodigde buffer voor deze piekbelasting, maar wel over het door belasten van de benodigde buffers van duurzame energie. Overigens gaf Eneco vorig jaar aan geen reden voor een extra heffing voor buffercapaciteit te zien.

Gas-, elektriciteit en waterverbruik juli

In juli hebben we slechts 1 m3 aardgas verbruikt, omdat de zonneboiler op de meeste dagen ons ruimschoots van warm tapwater heeft voorzien. Ons elektriciteitsverbruik lag met 226 kWh weer een stukje lager dan in juni, maar nog steeds hoger dan de 217 kWh in juli 2012. Door het zonnige weer hebben we deze maand ons elektriciteitsverbruik volledig zelf opgewekt. Het restant hebben we terug geleverd aan het net:
2013_elektra_juli

Ons waterverbruik lag in juli op 12 m3, dat is 50% hoger dan in juni en ook 50% hoger dan in juli 2012.

12 maands Gas-, elektriciteit en waterverbruik

Ons gasverbruik op jaarbasis zit net als in juni op 1.120 m3. Ons waterverbruik is gestegen tot 115 m3. Ons jaar verbruik elektriciteit blijft schommelen rond de 3.300 kWh, daar staat sinds inmiddels wel 1208 kWh (36%) eigen opwek tegenover. Als het een beetje zonnig weer blijft in augustus en september verwacht ik dat we eind september meer dan 50% van ons eigen elektriciteitsverbruik zelf gaan opwekken. Uiteindelijk verwacht ik dat we 90% of meer van ons eigen elektriciteitsverbruik gaan opwekken, maar dat zal pas in april of mei 2014 zijn.
2013_juli_12_maandsverbruik

2 reacties op “Energieverbruik en opwekking juli 2013”

  1. Mooie resultaten! Goeie opmerking: “je hoort nooit iemand zeuren over het door belasten van de benodigde buffer voor deze piekbelasting, maar wel over het door belasten van de benodigde buffers van duurzame energie”

    Like

  2. Dank je, maar wel begrijpelijk hoor dat de energiebedrijven daar niet over klagen. Die piekbelasting is namelijk omzet. Terwijl duurzame elektriciteit (met name zon) voor sterk dalende groothandelsprijzen zorgt tijdens de piekuren in de zomer. Al kan windenergie ook behoorlijke impact hebben. Grafiekjes zo snel niet bij de hand, maar zal binnenkort linkje bijplaatsen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: