Energiebesparingsmaatregelen in huis

Vanaf het moment dat we in 2010 ons huis in Schiedam hebben gekocht zijn we bezig met het omlaag brengen van de energierekening. Dat is goed voor de eigen portomonnee en goed voor het milieu. Op mijn weblog vind je meerdere berichten over onze ervaringen en over de genomen maatregelen. Om het overzicht te bewaren vind je hieronder een overzicht van de genomen maatregelen.

Eind 2010

VR-ketel vervangen door een Remeha Calenta 40C.

Begin 2011

Begin 2011 hebben we een zonneboiler laten installeren. De wasmachine en vaatwasser hebben sindsdien een hotfil aansluiting, waardoor ze met voorverwarmd water uit de zonneboiler gevuld worden.

Wat Zon & Zo
Merk Eco2All
Type collector Heatpipes
Omvang 30 stuks
Boilervat 300 liter
Warmteopbrengst 5,7 GJ
Kosten Euro 5.600
Kosten/GJ Euro 982
Besparing in m3 geen opgaaf leverancier
Besparing in kWh 10-50% voor (vaat)wasmachine
Terugverdientijd binnen 10 jaar
Levensduur (opgave leverancier) Minstens 15 jaar

Begin 2011

 • verwarmingsbuizen op zolder isoleren;
 • Reflecterende folie achter de radiatoren;
 • 6 centimeter piepschuim geplaatst achter de plint onder de keukenkastjes om de kou achter de kastjes te houden;

Februari 2011

Begin 2011 hebben we 8 gloei- en spaarlampen (dus geen kwik meer in mijn huis ) variërend van 25 tot 100 Watt vervangen door 8 led-lampen van 5, 6 en 7 Watt . Voor degene die vinden dat led lampen te koud licht geven: ff doorzoeken want de warmste Pharox lamp werd bij mij thuis te warm bevonden voor de huiskamer… En de tijd heeft niet stil gestaan sinds het bijwerken van deze pagina 😉

Maart 2011

In maart 2011 zijn de douche en het bad voorzien van thermostaatkranen. Kosten ongeveer Euro 150 per stuk

Zomer 2011

 • Plaatsing zonnescherm aan de voorgevel om de warmte ’s zomers buiten te houden.

September 2012

 • Vervanging zolderramen zuidzijde door HR++ met zonwering.

December 2012

Plaatsing radiator op zolder en in de slaapkamer.

Plaatsing Danfoss klokthermostaatknoppen op alle radiatoren.

Juni 2013

Vermogen zonnepaneel 240 Wp
Merk Enfinity
Aantal panelen 9
Totaal vermogen 2.160 Wp
Omvormer Enfinity 2200TL
Frame Wurth
Leverancier Enfinity Nederland
Installateur BIS Bouw
Terugverdientijd 10 a 11 jaar

December 2014

Badkamer verbouwd met vervanging van radiator door infrarood verwarming van Therm IQ.

Maart 2019

Woning volledig voorzien van infraroodverwarming van ThermIQ met aansturing van Benext. Configuratie:

Huiskamer3 panelen van 1100 Watt en 120 x 60
Badkamer1 paneel van 550 Watt en 120 x 30
Slaapkamer 21 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Slaapkamer 31 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Zolder1 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Hal1 paneel van 550 Watt en 60 x 60
Totaal8 panelen met piekvermogen van 7.700 Watt

Onze ervaringen van de eerste 2 jaar vind je hier.

Ook hebben we elke verdieping voorzien van een koolstofmonoxide-, rook- en brandmelder.

Maatregelen 2021

In april 2021 hebben we 3 Velux dakramen met dubbelglas vervangen door exemplaren met HR++ glas.

In december 2021 hebben we een extra infraroodpaneel laten bijplaatsen in onze slaapkamer, omdat dit door corona een thuiswerkplek is geworden. Ook deze wordt aangestuurd via BeNext. De totale configuratie is nu als volgt:

Huiskamer3 panelen van 1100 Watt en 120 x 60
Badkamer1 paneel van 550 Watt en 120 x 30
Slaapkamer 11 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Slaapkamer 21 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Slaapkamer 31 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Zolder1 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Hal1 paneel van 550 Watt en 60 x 60
Totaal9 panelen met piekvermogen van 8.800 Watt

Maatregelen 2022

In 2022 hebben we onze zonneboiler aangevuld met een warmtepomp op riothermie van De Warmte, zodat we ook in de winter warm water hebben. De verwachting is dat ons gasverbruik daarmee daalt naar 0 m3 per jaar, zodat we daadwerkelijk van het aardgas kunnen. Meer informatie over de installatie vind je hier.

Ook hebben we onze kierende schuifpui met dubbelglas vervangen door een nieuw, niet kierend exemplaar met HR++ glas. De verwachting is dat dit comfortverhogend en energiebesparend werkt.

40 reacties op “Energiebesparingsmaatregelen in huis”

  • beste Leendert,

   De meest recente update daarvan vind je hier: http://wp.me/p9WB3-1q2

   Besparing is met name op gas (500-1000 m3). Op elektriciteit veel minder, moeilijker te berekenen. Hotfill van de wasmachine scheelt bij 60 graden was ongeveer 85% elektriciteit en bij 30 graden ongeveer 50%.

   Groet, Krispijn

   Like

  • Beste Krispijn, complimenten voor jouw aanpak! Hoe bevalt de infrarood verwarming op de badkamer? En ben jij bekend met ThermoShield verf waarmee je energie kunt besparen?
   Mvg
   Agnes

   Like

   • Beste Agnes,

    Dank je wel! We zijn zeker tevreden over de infrarood verwarming in de badkamer. Het enige nadeel is dat de kinderen ’s winters liever onder de infrarood verwarming blijven liggen dan dat ze zich laten afdrogen.

    ThermoShield ben ik mee bekend. Het was in onze badkamer niet toepasbaar, omdat we alles getegeld hebben. Onze leverancier van de infrarood verwarming (ThermIQ) was er ook enthousiast over en heeft volgens mij inmiddels een van woning voorzien van de verf. Dus ik hoop na dit stookseizoen van hem resultaten te krijgen om een blog aan de resultaten te kunnen wijden.

    Like

 1. […] Door verschillende aanpassingen aan ons huis hebben we het gasverbruik de afgelopen anderhalf jaar teruggebracht van 0,60 m3 aardgas per gewogen graaddag naar 0,28 m3 aardgas per gewogen graaddag op jaarbasis. De afgelopen anderhalf jaar heeft dat ons een besparing van ruim Euro 1.000 op onze energierekening opgeleverd en bijna 1.700 m3 aardgas bespaard (gecorrigeerd voor weersinvloeden die in dezelfde periode goed waren voor 160 m3 minder aardgas). […]

  Like

 2. Beste Krispijn,

  De boilervat van 200 ltr hoe ver staat deze van jouw hotfill apparatten af en wat is de temperatuur van jouw boiler tijdens een erg koude dag. Ook misschien wel handig om te weten is de stand van jouw heatpipes tegenover de zon.

  Groet,

  Stephan

  Like

  • Beste Stephan
   Boilervat staat naast onze wasmachine, dus die hotfil is minder dan 3 meter leiding.
   Naar de vaatwasser is andere koek, die staat namelijk 2 verdiepingen lager.

   Stand t.o.v. de zon: zuid / zuid-oost
   Temperatuur op koude dagen: hangt af van de zon. Op zonnige dagen met gemak 40 graden Celsius bij vorst. Overigens staan dit soort gegevens in de maandberichten die ik met regelmaat plaats over ons gas, water en elektriciteitsverbruik.

   Like

 3. Hoi Kris,

  Wat ik zei eco mode uit van hr interne boiler omdat die programma’s zelf niet in te stellen zijn als je wissel diensten draait, ik heb ik er iedergeval niets aan daardoor tegen mijn zin in warm water kraan langer aan soms water weg gooien tot warm water er is (in badkamer dan) dus een zonneboiler zou uitkomst bieden ook hotfill mixer voor wasmachine op zolder ideaal Buiten dat zitten er in nieuwbouw standaard huisventilatie met een gelijkstroom motor dus zuiniger verbruik en draaien 24/7 merk buva boxstream.
  Ik had zelf geen zonnescherm nodig die
  nederlandse zon prikt nauwelijks door de isolatie heen zou het dan doen om de hitte weg te nemen van tuin zit gedeelte achter. Verder

  Like

  • Die boxstream zet zelf inkomende wissel spanning om naar gelijkspanning. Ik zet hem trouwens vaak uit overdag met een klik aan klik uit.verse lucht als de deuren open staan met behaagelijk weer heeft weinig zin.
   En oja ik vergeet bijna een belangrijke koken zonder afzuiging naar buiten toe hier op basis van binnen circulatie. Denk dat daar ook aardig winst zit.
   Kookdamp word wel gefilterd afzuigkap was met halogeen lampjes heb ik 2 stuks uitgehaald en led ingezet nog 1 over i.v.m. te grote trafo minimaal 10 watt afname anders transformeerd hij niet meer zit ook intern goed weggewerkt dus laat ik zo.

   Like

  • Best meneer Deckzeijl,

   Er is weinig neps aan groene stroom. Met bijna 12 maanden zonnepanelen op het dak en 3 jaar een zonneboiler spreek ik uit eigen ervaring: op je zonnestroompanelen kan je de was doen en de zonneelwarmtepanelen functioneren naar volle tevredenheid om ons een groot deel van het jaar van warm water te voorzien.

   Geld verdienen met energiebesparen hangt af van je eigen situatie, maar net als dat je geld kan besparen door minder eten weg te gooien kan je ook geld besparen door minder energie te verbruiken.

   Like

  • Aanvulling: lees de zin “wie gelooft dat zijn energienota”, en verder, bijna onderaan op deze pagina:
   http://www.de-stek.info/hvv/index25e1-225e1.html?pagina=4455
   Eerder dit jaar hebben energiebedrijven toegegeven dat groene stroom niet is wat wezen moet en dat heeft ook te maken met de stroom die via KOLENcentrales wordt opgewekt.
   Dat bedoel ik, Krispijn. Alle info via m’n links beter lezen svp.
   Natuurlijk is het mogelijk om in de zomer je wasmachine enkel met zonnepanelen + spanningsomvormer te laten draaien, maar in de wintermaanden kun je dat vergeten.
   Buiten dat hebben zonnepanelen niet het eeuwige leven, ze worden vuil, capaciteit gaat onherroepelijk omlaag, dus de duurzaamheid(zie mijn info) ervan is ook een grote farce. Niets is duurzaam in deze wereld, alles slijt, de mens ook.

   Like

   • Het oude HVV werd in aug 2011 opgeheven en was verre van links, meneer Beek.
    (en ik ben een man, een realistische nationalist, hopelijk is dat geen probleem)

    Like

    • Hebben we het over dezelfde sociaal democratische krant die in 1991 samen ging met het Rotterdams Nieuwsblad? http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Het_Vrije_Volk

     Verder allemaal geen bezwaar, alleen wat verder neuzen dan je energieleverancier kan je wel behoorlijke besparing pp de energienota opleveren. Zeker als je in een huis van 30 jaar of ouder woont kun je bij bouwers die meedoen aan het programma energiesprong voor minder dan 50.000 Euro naar een energienotanul woning komen. Heb zelf helaas al ‘te veel’ gedaan om dat voor elkaar te krijgen.

     Like

 4. Beste Krispijn,

  Wat een fijn blog houd je bij, hulde!

  De opbrengst van onze zonnepanelen valt helaas nogal tegen; 6 panelen, 1200 kWh piekbelasting, over 2013 zo’n 600kW teruggeleverd > 130e. Met 4000e investering wordt de terugverdientijd zo wel erg lang.. pff.

  Het leeuwendeel van de rekening gaat op aan gas, is me helaas pas opgevallen na aanschaf van de panelen (dom).

  Op dit moment willen we niet investeren, maar lijkt nu slimmer dan een zonneboiler te doen. Begrijp ik nu goed uit je stuk dat die van jullie niet aangesloten is op de CV? Indien ja, waarom niet?

  Ik heb ook zitten denken aan een pelletkachel met warmtewisselaar, maar zoals ik het lees maakt zo’n ding nogal herrie en dat vinden we in de woonkamer niet echt prettig.

  (Ook ons dak isoleren zou nog helpen).

  Verder kom ik zo weinig alternatieven tegen (bv. groenafval zelf/samen met de buren composteren, vrijkomende warmte gebruiken voor verwarming).

  Ik zal op Energiesprong.nl kijken, ben benieuwd; maar ik wilde vast even reageren om je lof toe te zwaaien (zwaai zwaai!) en dus, vanwegen die vraag over de zonneboiler/aansluiting op CV ja/nee.

  Met vriendelijke groet,

  Tess

  Like

  • Beste Tess,

   Bedankt voor het compliment 🙂

   Je reactie roept wel wat op. Wat bedoel je bijvoorbeeld met 600 kW teruggeleverd? Bedoel je daarmee dat de zonnepanelen 600 kWh hebben opgewekt in 2013? Zo ja, dan is dat wel erg weinig. Kan het aan de plaatsing liggen? Niet op het zuiden? Schaduw waar de installateur geen rekening mee heeft gehouden?

   Onze zonneboiler is inderdaad niet op de cv aangesloten. Reden is dat onze cv met 50 tot 60 graden werkt in het systeem. Als je vloerverwarming hebt of een andere vorm van lage temperatuurverwarming (zeg lager dan 35 graden Celsius) wordt aansluiting op de cv veel interessanter. Onze zonneboiler komt in het stooksysteem slechts zelden in de buurt van de 50 graden celsius, dus dan heeft aansluiting op de cv geen zin. De zonneboiler aansluiten op de cv heeft zin als de retourleiding van de cv kouder is dan het boilervat.

   Een andere oplossing, die ik in Duitsland heb gezien, is om je boilervat te gebruiken als buffervat voor warm tapwater en cv. Dan zorgt de cv-ketel er in de winter voor dat het boilervat bovenin warm genoeg blijft voor de cv en voor warm tapwater. In voor- en najaar (als de zonneboiler meewerkt) verwarmt de cv-ketel dan een minder groot deel van het vat. In de zomer regelt de zonneboiler warm water en de cv hooguit een klein beetje.

   Ik ben zelf ook niet zo van de houtpellet kachels. Ik wil gewoon af van vuur en gas in m’n huis. We overwegen onze huidige cv-ketel op termijn te vervangen door een lucht-water warmtepomp. Die zijn voor ons op dit moment alleen nog wat te duur.

   Like

 5. […] We hebben de afgelopen jaren al een hele reeks maatregelen genomen. We hebben een zonneboiler, zonnepanelen, Winddelen, zonnedelen, kozijnen op zoalder aan de zuid-zijde vervangen, isolatie op de aanvoer leidingen aangebracht, radiatorfolie achter de radiatoren aangebracht, radiatoren zijn voorzien van klokthermostaten, alles naar led en halogeen verlichting overgezet, tochtstrips aanbrengen, etc. Een volledig overzicht vind je hier. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: