Energiebesparingsmaatregelen in huis

Vanaf het moment dat we in 2010 ons huis in Schiedam hebben gekocht zijn we bezig met het omlaag brengen van de energierekening. Dat is goed voor de eigen portomonnee en goed voor het milieu. Op mijn weblog vind je meerdere berichten over onze ervaringen en over de genomen maatregelen. Om het overzicht te bewaren vind je hieronder een overzicht van de genomen maatregelen.

Eind 2010

VR-ketel vervangen door een Remeha Calenta 40C.

Begin 2011

Begin 2011 hebben we een zonneboiler laten installeren. De wasmachine en vaatwasser hebben sindsdien een hotfil aansluiting, waardoor ze met voorverwarmd water uit de zonneboiler gevuld worden.

Wat Zon & Zo
Merk Eco2All
Type collector Heatpipes
Omvang 30 stuks
Boilervat 300 liter
Warmteopbrengst 5,7 GJ
Kosten Euro 5.600
Kosten/GJ Euro 982
Besparing in m3 geen opgaaf leverancier
Besparing in kWh 10-50% voor (vaat)wasmachine
Terugverdientijd binnen 10 jaar
Levensduur (opgave leverancier) Minstens 15 jaar

Begin 2011

 • verwarmingsbuizen op zolder isoleren;
 • Reflecterende folie achter de radiatoren;
 • 6 centimeter piepschuim geplaatst achter de plint onder de keukenkastjes om de kou achter de kastjes te houden;

Februari 2011

Begin 2011 hebben we 8 gloei- en spaarlampen (dus geen kwik meer in mijn huis ) variërend van 25 tot 100 Watt vervangen door 8 led-lampen van 5, 6 en 7 Watt . Voor degene die vinden dat led lampen te koud licht geven: ff doorzoeken want de warmste Pharox lamp werd bij mij thuis te warm bevonden voor de huiskamer… En de tijd heeft niet stil gestaan sinds het bijwerken van deze pagina 😉

Maart 2011

In maart 2011 zijn de douche en het bad voorzien van thermostaatkranen. Kosten ongeveer Euro 150 per stuk

Zomer 2011

 • Plaatsing zonnescherm aan de voorgevel om de warmte ’s zomers buiten te houden.

September 2012

 • Vervanging zolderramen zuidzijde door HR++ met zonwering.

December 2012

Plaatsing radiator op zolder en in de slaapkamer.

Plaatsing Danfoss klokthermostaatknoppen op alle radiatoren.

Juni 2013

Vermogen zonnepaneel 240 Wp
Merk Enfinity
Aantal panelen 9
Totaal vermogen 2.160 Wp
Omvormer Enfinity 2200TL
Frame Wurth
Leverancier Enfinity Nederland
Installateur BIS Bouw
Terugverdientijd 10 a 11 jaar

December 2014

Badkamer verbouwd met vervanging van radiator door infrarood verwarming van Therm IQ.

Maart 2019

Woning volledig voorzien van infraroodverwarming van ThermIQ met aansturing van Benext. Configuratie:

Huiskamer3 panelen van 1100 Watt en 120 x 60
Badkamer1 paneel van 550 Watt en 120 x 30
Slaapkamer 21 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Slaapkamer 31 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Zolder1 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Hal1 paneel van 550 Watt en 60 x 60
Totaal8 panelen met piekvermogen van 7.700 Watt

Onze ervaringen van de eerste 2 jaar vind je hier.

Ook hebben we elke verdieping voorzien van een koolstofmonoxide-, rook- en brandmelder.

Maatregelen 2021

In april 2021 hebben we 3 Velux dakramen met dubbelglas vervangen door exemplaren met HR++ glas.

In december 2021 hebben we een extra infraroodpaneel laten bijplaatsen in onze slaapkamer, omdat dit door corona een thuiswerkplek is geworden. Ook deze wordt aangestuurd via BeNext. De totale configuratie is nu als volgt:

Huiskamer3 panelen van 1100 Watt en 120 x 60
Badkamer1 paneel van 550 Watt en 120 x 30
Slaapkamer 11 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Slaapkamer 21 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Slaapkamer 31 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Zolder1 paneel van 1100 Watt en 120 x 60
Hal1 paneel van 550 Watt en 60 x 60
Totaal9 panelen met piekvermogen van 8.800 Watt

Maatregelen 2022

In 2022 hebben we onze zonneboiler aangevuld met een warmtepomp op riothermie van De Warmte, zodat we ook in de winter warm water hebben. De verwachting is dat ons gasverbruik daarmee daalt naar 0 m3 per jaar, zodat we daadwerkelijk van het aardgas kunnen. Meer informatie over de installatie vind je hier.

Ook hebben we onze kierende schuifpui met dubbelglas vervangen door een nieuw, niet kierend exemplaar met HR++ glas. De verwachting is dat dit comfortverhogend en energiebesparend werkt.

44 reacties op “Energiebesparingsmaatregelen in huis”

 1. Beste Krispijn, weet je wat je besparing op electra & gas is door deze investering?
  mvg
  Leendert

  Like

  1. beste Leendert,

   De meest recente update daarvan vind je hier: http://wp.me/p9WB3-1q2

   Besparing is met name op gas (500-1000 m3). Op elektriciteit veel minder, moeilijker te berekenen. Hotfill van de wasmachine scheelt bij 60 graden was ongeveer 85% elektriciteit en bij 30 graden ongeveer 50%.

   Groet, Krispijn

   Like

  2. Beste Krispijn, complimenten voor jouw aanpak! Hoe bevalt de infrarood verwarming op de badkamer? En ben jij bekend met ThermoShield verf waarmee je energie kunt besparen?
   Mvg
   Agnes

   Like

   1. Beste Agnes,

    Dank je wel! We zijn zeker tevreden over de infrarood verwarming in de badkamer. Het enige nadeel is dat de kinderen ’s winters liever onder de infrarood verwarming blijven liggen dan dat ze zich laten afdrogen.

    ThermoShield ben ik mee bekend. Het was in onze badkamer niet toepasbaar, omdat we alles getegeld hebben. Onze leverancier van de infrarood verwarming (ThermIQ) was er ook enthousiast over en heeft volgens mij inmiddels een van woning voorzien van de verf. Dus ik hoop na dit stookseizoen van hem resultaten te krijgen om een blog aan de resultaten te kunnen wijden.

    Like

 2. Goed bezig, vooral de led verlichting scheelt een hoop denk ik, ik heb voor mn hele huis besteld bij http://www.123ledshop.nl prijzen vallen mij iig alles mee!

  Like

  1. Led is zeker interessant, op onze totale energierekening was elektra ongeveer 30% en en gas 70%. Nu is de verhouding ongeveer 50-50. Het aanpakken van de benodigde hoeveelheid gas voor verwarming was dan ook vele malen interessanter. Nieuwe cv en zonneboiler schelen op jaarbasis veel meer geld dan het vervangen van gloei en spaarlampen door led. Wat niet wegneemt dat led-verlichting laaghangend fruit is voor besparing.

   Like

  2. Ben op zoek geweest naar goede info over besparende maatregelen. Heb uiteindelijk iets gevonden : http://www.verlichtingspecialist.nl/blog/category/energiebesparing/

   Like

 3. […] Door verschillende aanpassingen aan ons huis hebben we het gasverbruik de afgelopen anderhalf jaar teruggebracht van 0,60 m3 aardgas per gewogen graaddag naar 0,28 m3 aardgas per gewogen graaddag op jaarbasis. De afgelopen anderhalf jaar heeft dat ons een besparing van ruim Euro 1.000 op onze energierekening opgeleverd en bijna 1.700 m3 aardgas bespaard (gecorrigeerd voor weersinvloeden die in dezelfde periode goed waren voor 160 m3 minder aardgas). […]

  Like

 4. […] afgerekend tegen de in het betreffende jaar geldende prijzen. Zoals je kan zien hebben we door verschillende energiebesparende maatregelen in ons huis en door bewuster om te gaan met energie behoorlijk weten te besparen op de energierekening. Van de […]

  Like

 5. Beste Krispijn,

  De boilervat van 200 ltr hoe ver staat deze van jouw hotfill apparatten af en wat is de temperatuur van jouw boiler tijdens een erg koude dag. Ook misschien wel handig om te weten is de stand van jouw heatpipes tegenover de zon.

  Groet,

  Stephan

  Like

  1. Beste Stephan
   Boilervat staat naast onze wasmachine, dus die hotfil is minder dan 3 meter leiding.
   Naar de vaatwasser is andere koek, die staat namelijk 2 verdiepingen lager.

   Stand t.o.v. de zon: zuid / zuid-oost
   Temperatuur op koude dagen: hangt af van de zon. Op zonnige dagen met gemak 40 graden Celsius bij vorst. Overigens staan dit soort gegevens in de maandberichten die ik met regelmaat plaats over ons gas, water en elektriciteitsverbruik.

   Like

 6. […] tot ongeveer 1.000 m3 per jaar met behulp van een zonneboiler. De afgelopen jaren hebben we diverse besparingsmaatregelen genomen in huis en sinds januari wekken we ongeveer 40 procent van ons elektriciteitsverbruik zelf op via Winddelen […]

  Like

 7. […] tot ongeveer 1.000 m3 per jaar met behulp van een zonneboiler. De afgelopen jaren hebben we diverse besparingsmaatregelen genomen in huis en sinds januari wekken we ongeveer 40 procent van ons elektriciteitsverbruik zelf op via […]

  Like

 8. Thomas vAn Ammers Avatar
  Thomas vAn Ammers

  Hoi Kris,

  Wat ik zei eco mode uit van hr interne boiler omdat die programma’s zelf niet in te stellen zijn als je wissel diensten draait, ik heb ik er iedergeval niets aan daardoor tegen mijn zin in warm water kraan langer aan soms water weg gooien tot warm water er is (in badkamer dan) dus een zonneboiler zou uitkomst bieden ook hotfill mixer voor wasmachine op zolder ideaal Buiten dat zitten er in nieuwbouw standaard huisventilatie met een gelijkstroom motor dus zuiniger verbruik en draaien 24/7 merk buva boxstream.
  Ik had zelf geen zonnescherm nodig die
  nederlandse zon prikt nauwelijks door de isolatie heen zou het dan doen om de hitte weg te nemen van tuin zit gedeelte achter. Verder

  Like

  1. Thomas vAn Ammers Avatar
   Thomas vAn Ammers

   Die boxstream zet zelf inkomende wissel spanning om naar gelijkspanning. Ik zet hem trouwens vaak uit overdag met een klik aan klik uit.verse lucht als de deuren open staan met behaagelijk weer heeft weinig zin.
   En oja ik vergeet bijna een belangrijke koken zonder afzuiging naar buiten toe hier op basis van binnen circulatie. Denk dat daar ook aardig winst zit.
   Kookdamp word wel gefilterd afzuigkap was met halogeen lampjes heb ik 2 stuks uitgehaald en led ingezet nog 1 over i.v.m. te grote trafo minimaal 10 watt afname anders transformeerd hij niet meer zit ook intern goed weggewerkt dus laat ik zo.

   Like

 9. Voor iedereen die denkt dat met energiebesparing geld te verdienen valt.
  http://www.de-stek.info/hvv/index50745074.html?pagina=12441
  Onthouden: groene stroom is nep.
  Dat en meer op: http://tinyurl.com/agecgpm

  Like

  1. Best meneer Deckzeijl,

   Er is weinig neps aan groene stroom. Met bijna 12 maanden zonnepanelen op het dak en 3 jaar een zonneboiler spreek ik uit eigen ervaring: op je zonnestroompanelen kan je de was doen en de zonneelwarmtepanelen functioneren naar volle tevredenheid om ons een groot deel van het jaar van warm water te voorzien.

   Geld verdienen met energiebesparen hangt af van je eigen situatie, maar net als dat je geld kan besparen door minder eten weg te gooien kan je ook geld besparen door minder energie te verbruiken.

   Like

  2. Aanvulling: lees de zin “wie gelooft dat zijn energienota”, en verder, bijna onderaan op deze pagina:
   http://www.de-stek.info/hvv/index25e1-225e1.html?pagina=4455
   Eerder dit jaar hebben energiebedrijven toegegeven dat groene stroom niet is wat wezen moet en dat heeft ook te maken met de stroom die via KOLENcentrales wordt opgewekt.
   Dat bedoel ik, Krispijn. Alle info via m’n links beter lezen svp.
   Natuurlijk is het mogelijk om in de zomer je wasmachine enkel met zonnepanelen + spanningsomvormer te laten draaien, maar in de wintermaanden kun je dat vergeten.
   Buiten dat hebben zonnepanelen niet het eeuwige leven, ze worden vuil, capaciteit gaat onherroepelijk omlaag, dus de duurzaamheid(zie mijn info) ervan is ook een grote farce. Niets is duurzaam in deze wereld, alles slijt, de mens ook.

   Like

   1. Beste G. Deckzeijl,

    U verwijst naar exteem oud nieuws. Zie mijn berichten over sjoemelstroom op Sargasso en elders op deze site.

    Het is verder een kwestie van letten op wat je koopt. Bv door bia groenestroomjagraag.nl of hier.nu te kijken of je Nederlandse groene stroom koopt of Noorse waterkracht.

    Like

    1. Meneer (of mevrouw) Dekzeijl,

     Vriendelijk verzoek om beetje on topic te blijven. Deze pagina gaat over energiebesparingen in mijn huis. Het feit dat het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat kolen een grote rol in de energiemix blijven spelen heeft daar weinig mee van doen.

     Mvg. Krispijn

     Like

  3. Ik raad je aan eens bij Energiesprong (http://www.energiesprong) te kijken. Een huis zonder energienota is geen science fiction meer. Overigens wel ironisch dat de linkse krant Het Vrije Volk nu een rechts bolwerk op internet geworden lijkt te zijn 😉

   Like

   1. Het oude HVV werd in aug 2011 opgeheven en was verre van links, meneer Beek.
    (en ik ben een man, een realistische nationalist, hopelijk is dat geen probleem)

    Like

    1. Hebben we het over dezelfde sociaal democratische krant die in 1991 samen ging met het Rotterdams Nieuwsblad? http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Het_Vrije_Volk

     Verder allemaal geen bezwaar, alleen wat verder neuzen dan je energieleverancier kan je wel behoorlijke besparing pp de energienota opleveren. Zeker als je in een huis van 30 jaar of ouder woont kun je bij bouwers die meedoen aan het programma energiesprong voor minder dan 50.000 Euro naar een energienotanul woning komen. Heb zelf helaas al ‘te veel’ gedaan om dat voor elkaar te krijgen.

     Like

 10. Tip! Ga naar http://www.startpage.com en zet in het zoekveld:
  groene stroom nep

  Like

  1. Wat is nou je argument? Ga naar de site van HIER.nu of Groene Stroom? Ja, graag vergelijk daar de aanbieders en kies een echt groene leverancier. Kleine moeite, groot plezier. Mijn keuze GreenChoice, komt op allebei goed uit de bus:
   http://www.groenestroomjagraag.nl/criteria-groene-top-3
   http://www.hier.nu/echtegroenestroom/

   Op zich niet zo heel erg interessant meer, want op jaarbasis komt het overgrote deel van onze elektriciteit van onze eigen winddelen en zonnepanelen:
   https://krispijnbeek.nl/2013/12/07/energieverbruik-en-opwekking-november-2013/

   Nu het gasverbruik nog afbouwen en/of vervangen door groen gas.

   En als je bedoelt met al je linkjes dat groene stroom niet altijd precies voorhanden is als er vraag naar is: dat klopt. Dat geldt echter net zo goed voor conventionele centrales. Daar heb je aanbieders van vermogen voor ipv kilowatturen.

   Like

 11. Beste Krispijn,

  Wat een fijn blog houd je bij, hulde!

  De opbrengst van onze zonnepanelen valt helaas nogal tegen; 6 panelen, 1200 kWh piekbelasting, over 2013 zo’n 600kW teruggeleverd > 130e. Met 4000e investering wordt de terugverdientijd zo wel erg lang.. pff.

  Het leeuwendeel van de rekening gaat op aan gas, is me helaas pas opgevallen na aanschaf van de panelen (dom).

  Op dit moment willen we niet investeren, maar lijkt nu slimmer dan een zonneboiler te doen. Begrijp ik nu goed uit je stuk dat die van jullie niet aangesloten is op de CV? Indien ja, waarom niet?

  Ik heb ook zitten denken aan een pelletkachel met warmtewisselaar, maar zoals ik het lees maakt zo’n ding nogal herrie en dat vinden we in de woonkamer niet echt prettig.

  (Ook ons dak isoleren zou nog helpen).

  Verder kom ik zo weinig alternatieven tegen (bv. groenafval zelf/samen met de buren composteren, vrijkomende warmte gebruiken voor verwarming).

  Ik zal op Energiesprong.nl kijken, ben benieuwd; maar ik wilde vast even reageren om je lof toe te zwaaien (zwaai zwaai!) en dus, vanwegen die vraag over de zonneboiler/aansluiting op CV ja/nee.

  Met vriendelijke groet,

  Tess

  Like

  1. Beste Tess,

   Bedankt voor het compliment 🙂

   Je reactie roept wel wat op. Wat bedoel je bijvoorbeeld met 600 kW teruggeleverd? Bedoel je daarmee dat de zonnepanelen 600 kWh hebben opgewekt in 2013? Zo ja, dan is dat wel erg weinig. Kan het aan de plaatsing liggen? Niet op het zuiden? Schaduw waar de installateur geen rekening mee heeft gehouden?

   Onze zonneboiler is inderdaad niet op de cv aangesloten. Reden is dat onze cv met 50 tot 60 graden werkt in het systeem. Als je vloerverwarming hebt of een andere vorm van lage temperatuurverwarming (zeg lager dan 35 graden Celsius) wordt aansluiting op de cv veel interessanter. Onze zonneboiler komt in het stooksysteem slechts zelden in de buurt van de 50 graden celsius, dus dan heeft aansluiting op de cv geen zin. De zonneboiler aansluiten op de cv heeft zin als de retourleiding van de cv kouder is dan het boilervat.

   Een andere oplossing, die ik in Duitsland heb gezien, is om je boilervat te gebruiken als buffervat voor warm tapwater en cv. Dan zorgt de cv-ketel er in de winter voor dat het boilervat bovenin warm genoeg blijft voor de cv en voor warm tapwater. In voor- en najaar (als de zonneboiler meewerkt) verwarmt de cv-ketel dan een minder groot deel van het vat. In de zomer regelt de zonneboiler warm water en de cv hooguit een klein beetje.

   Ik ben zelf ook niet zo van de houtpellet kachels. Ik wil gewoon af van vuur en gas in m’n huis. We overwegen onze huidige cv-ketel op termijn te vervangen door een lucht-water warmtepomp. Die zijn voor ons op dit moment alleen nog wat te duur.

   Like

 12. […] niet te spreken over de gebruiksvriendelijkheid van de klokthermostaatknoppen van Danfoss, die we ruim twee jaar geleden hebben geïnstalleerd. Bovendien zetten we dan onze volgende stap naar […]

  Like

 13. Is het meer besparend om qua materiaal voor vernieuwingen kunststof te gebruiken? bespaart dit op langere tijd?

  Like

 14. […] beschrijvingen van de bijzonderheden van elk huis. Als je wil weten wat je bij mij kunt verwachten hier alvast een voorproefje. Zet zaterdag 14 juli alvast in de […]

  Like

 15. […] een gelijkstroom versie. De precieze situatie en wat we de afgelopen jaren al hebben gedaan kan je hier […]


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  Like

 16. […] We hebben de afgelopen jaren al een hele reeks maatregelen genomen. We hebben een zonneboiler, zonnepanelen, Winddelen, zonnedelen, kozijnen op zoalder aan de zuid-zijde vervangen, isolatie op de aanvoer leidingen aangebracht, radiatorfolie achter de radiatoren aangebracht, radiatoren zijn voorzien van klokthermostaten, alles naar led en halogeen verlichting overgezet, tochtstrips aanbrengen, etc. Een volledig overzicht vind je hier. […]

  Like

 17. Ha Krispijn, in “onderweg naar vangaslos” schrijf je dat de ThermIQ panelen met behulp van de app van BeNext naar een lager vermogen worden geschakeld. Ben benieuwd hoe dat werkt, want IR-panelen kunnen toch alleen aan of uit?

  Like

  1. IR panelen zijn dimbaar, net als lampen. Dat kan met een dimmer of met slimme aansturing. BeNext zit daar tussenin. Slim, want kan via de app of voorgeprogrammeerd. Dom, want het kan nog niet op basis van de buitentemperatuur.

   Like

 18. Dag Krispijn,
  Heel inspirerend om je blog te lezen! De warmtepomp op riothermie van De Warmte was in 2011 nog niet beschikbaar, toen je je zonneboiler installeerde. Als die er toen al wel was geweest, zou je dan voor een zonneboiler of voor de riothermie warmtepomp van De Warmte hebben gekozen? Ik vraag me ook af hoe beide systemen nu samen werken. Kun je daar iets over zeggen? Veel dank!

  Like

  1. De zonneboiler en de warmtepomp verwarmen beide hetzelfde boilervat. Ieder via zijn eigen spiraal. De warmtepomp stopt zodra het water 55 graden Celsius is, de zonneboiler gaat door tot ong. 85 graden Celsius. De warmtepomp zorgt er ook voor dat het vat verwarmd wordt tot 60 graden Celsius als de temperatuur in het vat een week lang onder de 60 graden Celsius is gebleven.

   Welke van de twee ik zou kiezen? Ik denk nog steeds beide. De zonneboiler verbruikt verreweg het minste energie om warmte te genereren. Alleen doet ie het een stuk minder tot niet bij bewolkt en regenachtig weer. Je hebt tegenwoordig wel zonneboilers die samenwerken met een warmtepomp om toch warmte te leveren op dat soort dagen. Daar heb ik echter geen ervaring mee.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: