Installatie TEA warmtepomp De Warmte

In februari vorig jaar hebben we informatie opgevraagd bij De Warmte over hun warmtepompsysteem. Nu, een jaar later, behoren we tot de eerste 100 klanten waar hun HeatCycle geïnstalleerd is. Vooraf was de hoop dat de installatie in 1 dag geklaard zou zijn, met mogelijk wat uitloop naar een tweede dag. Door wat tegenslagen duurde de installatie uiteindelijk tweeëneenhalve dag.

Het systeem

De Warmte maakt gebruik van thermische energie uit afvalwater (Tea). Vroeger bekend als riothermie, inmiddels bekend als onderdeel van trio TEO, TEA en TED (niet te verwarren met het illustere jaren 80 duo Theo en Thea).

Het systeem van De Warmte bestaat uit 3 onderdelen die gekoppeld worden door (geïsoleerde) waterleidingen: de warmteterugwin-unit, de warmtepomp en de boiler.

​De warmteterugwin-unit komt in de kruipruimte of kelder, de rest van de installatie wordt in de woning geplaatst. De warmtepomp is ongeveer 40x50x60 cm en de boiler wordt gedimensioneerd op het warmwaterverbruik. Voor vier personen (onze situatie) zijn we uitgekomen op een boilervat van 200 liter.

Intake

Na het tekenen van de intentieovereenkomst volgde in december een digitale schouw van ons huis en de ruimtes die gebruikt konden worden. In ongeveer anderhalf uur heb ik de ruimtes waar de verschillende onderdelen van het systeem komen te staan of doorheen moeten lopen via de mobiele telefoon getoond, waarbij DeWarmte schermafdrukken maakte en ik de gevraagde delen van het huis toonde en de verschillende afmetingen opnam. Dat gaf me ook mooi de tijd om vragen te stellen en zekerheid te krijgen over de opbrengsten van het systeem. Dat laatste is voor ons niet onbelangrijk, omdat we met behulp van de warmtepomp de laatste stap naar aardgasvrij willen maken.

Volgens de website van De Warmte kan een vierpersoonshuishouden met het systeem zo’n 650 m3 aardgas besparen. Wij verbruiken minder dan 200 m3 per jaar, dus het systeem zou op jaarbasis ruimschoots moeten voldoen. Het spannends is natuurlijk of het systeem in de herfst, winter en lente (als de zonneboiler onvoldoende warm water levert) voldoende warm water kan leveren. Volgens De Warmte is dat haalbaar, maar voor de zekerheid blijft onze hr-ketel nog wel een jaar hangen. We zullen het systeem van De Warmte niet inzetten voor verwarming, omdat we dat naar volle tevredenheid met infraroodverwarming doen.

Na de intake, die prettig verliep, werd een datum voor de installatie afgesproken. In aanloop naar deze datum hebben we nog eenmaal de omtrekken van onze rioleringsbuizen moeten opnemen, omdat het installatieteam van De Warmte op basis van de foto’s twijfelde aan de doorgegeven maten. Dat was scherp gezien, want een van de buizen had inderdaad een andere afmeting dan we tijdens de schouw hadden genoteerd.

De installatie

Door de digitale schouw vooraf had het installatie een goed beeld van de uit te voeren werkzaamheden. De eerste dag installeren verliep voorspoedig, waarbij het riool een uur of 2 niet aangesloten was. Daar hadden we op gerekend. Het weer aansluiten vasn het water kostte langer de tijd dan waar we op hadden gerekend (4 a 5 uur). Aan het eind van de eerste dag was de riolering omgelegd, de warmteterugwin-unit geplaatst, de warmtepomp geplaatst en het boilervat vervangen door een boilervat met een dubbele spiraal (zodat ook de zonneboiler er op past). Water, cv-ketel en riool waren alle drie weer aangesloten, zodat alles weer bruikbaar was.

Een tegenvaller was er ook: het bestaande boilervat bleek lastiger leeg te krijgen dan gehoopt en bevatte onderaan geen aftappunt. Hierdoor bleef er een behoorlijke laag water in de boiler staan en was deze te zwaar om naar beneden te verplaatsen.

De tweede dag van de installatie begon met het legen en naar beneden verplaatsen van het oude boilervat. Ook werd het leidingwerk tussen de warmtepomp op zolder en de warmteterugwin-unit in de kruipruimte aangelegd. Waarvoor behoorlijk geboord moest worden in onze betonvloer. Daarbij dook ook een tweede tegenvaller op: de lengte van de kabelboom was te kort om de warmteterugwin-unit en de warmtepomp op elkaar aan te sluiten. Wat betekende dat er handmatig een nieuwe, langere kabelboom gemaakt moest worden. Wat tijdverlies opleverde en een les: misschien toch maar wat meer uitgeven aan een langere kabelboom die in 95% van de gevallen voldoet i.p.v. geld besparen met een kortere kabelboom die in 80% van de gevallen voldoet.

Aan het eind van de tweede dag waren alle leidingen en bedradingen gelegd, en de aansturing van de pomp o.b.v de sensoren in de kruipruimte getest. Voor de derde dag restte enkel nog de afwerking (zoals het dichtmaken van de doorgang naar de kruipruimte), testen van de warmtepomp, bijvullen van de zonneboiler en de ingebruikstelling.

Leuke bijkomstigheid voor de computernerds onder de lezers: de aansturing van de warmteterugwin-unit gebeurd met behulp van een Raspberry Pi. Al zijn er wel wat extra printplaten bijgeplaatst en is de behuizing wat ruimer.

20220215_195458

Ervaring

Tja, daar valt nog weinig over te zeggen. Dat gaan we de komende maanden zien.

20220216_152245

5 reacties op “Installatie TEA warmtepomp De Warmte”

 1. Mijn kruipruimte s niet toegankelijk.
  Geen vloerisolatie en dus ook geen warmteterugwinning ….

  Stille groet,

  Like

 2. Kun je voor 100 euro gaten in je muur laten slaan of is dat onverstandig ? Kan er met Paint nummers in de fotos gezet worden met begeleidende Legenda met Naam, doel en functie van het apparaat ?

  Like

 3. Ik snap je vraag over gaten in de muren slaan niet. Als je meer informatie wil over de installatie verwijs ik je naar De Warmte. Het is niet aan mij om naam, doel en functie van de apparaten te duiden/benoemen.

  Like

 4. […] we drie jaar geleden infraroodverwarming van ThermIQ laten installeren en in februari dit jaar een Heatcycle van DeWarmte. Daarmee kunnen we in principe van aardgas af. We wachten nog even met het daadwerkelijk laten […]

  Like

 5. […] vorig jaar hebben we na lang twijfelen de knoop doorgehakt en gekozen voor een HeatCycle van De Warmte. Dit is een hybride warmtepomp die gebruik maakt van de warmte uit afvalwater als […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: