Energieverbruik november 2012

Sinterklaas is geweest, tijd dus voor een overzicht van ons gas, water en elektriciteitsverbruik van november. De eerste sneeuw is inmiddels achter de rug, net als de eerste weken ervaring met de Qbox van Qurrent.

GAS-, ELEKTRICITEIT- EN WATER VERBRUIK NOVEMBER

November was met 358 graaddagen kouder dan vorig jaar (331) graaddagen. Ook het gasverbruik lag aanzienlijk hoger, zowel door de kou als doordat we vaker thuis zijn. Het gasverbruik is dan ook behoorlijk opgelopen van 69 naar 109 kubieke meter. Ongeveer 8% van die stijging is toe te schrijven aan de kou, de rest van de stijging komt door ander stookgedrag (vaker thuis en 2 extra radiatoren). Dat betekent ook dat ons gasverbruik per graaddag begint op te lopen van 0,21 m3/graaddag in november 2011 naar 0,30 m3/graaddag in november 2012. Op jaarbasis maakt het nog niet heel veel uit, het scheelt slechts 0,01 m3/graaddag.

Ons waterverbruik ligt stabiel op 9 m3 per maand. Ons elektriciteitsverbruik is ten opzichte van november 2011 met 10% gedaald. Beginnen onze led-lampen toch effect te sorteren in de donkere maanden 🙂 Nu nog aan de bak met de sluipverbruikers en vaste verbruikers. Waarbij ik vooral de koelkast en de audio / tv hoek verdenk van een behoorlijk hoog verbruik. Een aantal piekers heb ik al gevonden met behulp van de Qbox.

BESPARING OP DE ENERGIEREKENING

Door verschillende aanpassingen aan ons huis hebben we het gasverbruik de afgelopen anderhalf jaar teruggebracht van 0,60 m3 aardgas per gewogen graaddag naar 0,28 m3 aardgas per gewogen graaddag op jaarbasis. De afgelopen anderhalf jaar heeft dat ons een besparing van ruim Euro 1.000 op onze energierekening opgeleverd en bijna 1.700 m3 aardgas bespaard (gecorrigeerd voor weersinvloeden die in dezelfde periode goed waren voor 160 m3 minder aardgas).

Vanaf volgende maand gaan we een stukje van onze elektriciteitsrekening afknibbelen doordat we 3 winddelen gekocht hebben. Samen goed voor ongeveer de 3/7 van ons elektriciteitsverbruik. Helaas lijkt het er op dat De Windcentrale niet onder de regels voor ‘zelflevering light’ gaat vallen.

EERSTE INDRUK QBOX

We hebben de Qbox nu een aantal weken in gebruik. Wat erg prettig is is dat je ook zonder slimme meter zeer gedetailleerd inzicht krijgt in je elektriciteitsverbruik. De app voor je mobiel werkt goed en geeft vlot inzicht in je verbruik gedurende de dag, per dag, per week en per maand. Je kan ook terugbladeren naar eerdere periodes. In de webapplicatie lijkt dit (nog?) niet mogelijk te zijn. Althans ik heb nog niet gevonden hoe.
De mogelijkheid om zelf periodes in te stellen die je met elkaar wil vergelijken ontbreekt vooralsnog ook. Net als de vergelijking met vergelijkbare huishoudens, al zal dat in de toekomst ongetwijfeld toegevoegd worden.
Wat ik verder jammer vind is dat het niet mogelijk lijkt om plaatjes van de grafieken te maken die Qurrent toont, of ik moet screenshots gaan maken en daar uit knippen. Makkelijker plaatjes kunnen maken zou ik wel nuttig vinden om te kunnen laten zien hoe ons energieverbruik gedurende de dag en week verloopt.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.