Energieverbruik en -opwekking april 2015

Het is al bijna half mei, dus hoog tijd om weer eens wat plaatjes en analyses van ons energieverbruik te laten zien. Het stookseizoen is zo ongeveer ten einde, dus tijd om te zien of het vervangen van de radiator in de badkamer door een infrarood verwarmingspaneel tot een daling van ons gasverbruik heeft geleid. Beter zou natuurlijk zijn als de installatie van een infraroodpaneel tot een daling van ons totale energieverbruik zou leiden, zoals bij het huis dat ik eerder door rekende.

Elektriciteitsverbruik en opwekking

In april hebben we voor de tweede maand dit jaar meer opgewekt dan verbruikt. Was het in maart nog maar 11 kWh, in april was het met 97 kWh een stuk overtuigender. In onderstaande grafiek is goed te zien dat het infraroodpaneel tot een veel hogere piek aan elektriciteitsverbruik leidt dan in de winter van 2013. Dat komt onder andere doordat we er voor gekozen hebben om de infraroodverwarming tijdelijk op de badkamerverlichting aan te sluiten. Dat was niet ideaal voor ons elektriciteitsverbruik en inmiddels is dit dan ook aangepast. Waardoor de infraroodverwarming los te bedienen is met een Klik Aan Klik Uit schakelaar.

Ons elektriciteitsverbruik lag in april 35 kWh (15%) hoger dan in 2014. De opbrengst van onze zonnepanelen en winddelen lag echter 46 kWh (14%) hoger dan in april 2014, waardoor we per saldo 10 kWh meer terug hebben geleverd dan in 2014.

Elektriciteitsverbruik per maand in kWh
Elektriciteitsverbruik per maand in kWh

Op jaarbasis is ons elektriciteitsverbruik behoorlijk aan het stijgen. We zitten nu op bijna 3.700 kWh, terwijl we vorig jaar nog op 3.241 kWh zaten. Daarvan hebben we 96% zelf opgewekt met onze winddelen en zonnepanelen. De resterende 4% elektriciteit kopen we via het Schiedams Energie Collectief groen in bij Greenchoice. Eind dit jaar vullen we dat hopelijk weer tot 100% aan met Schiedamse zonne-energie van het Wennekerpand.

Elektriciteitsverbruik en -opwekking (12 maands voortschrijdend totaal).

Warmte

Afgelopen maand was het goed zonnig, dat was ook zeker te merken aan de zonneboiler. Tegelijkertijd was het vergeleken met 2014 een koude maand met 221 graaddagen, 49% meer dan in 2014 (bron: mindergas). Ons gasverbruik was dan ook 20 m3 hoger dan in 2014, waarvan 45% toe te schrijven was aan kouder weer. De resterende 55% lag aan onzuiniger stoken en/of meer warmwatergebruik.

Gasverbruik per maand in m3 en m3/graaddag. Januari 2011 t/m april 2014.
Gasverbruik per maand in m3 en m3/graaddag. Januari 2011 t/m april 2014.
12 maands warmteverbruik in m3 aardgas.
12 maands warmteverbruik in m3 aardgas.

Per 12 maanden is ons gasverbruik nog steeds redelijk constant en ligt rond de 600 m3 aardgas, ruim Euro 300. Doordat we in april meer hebben gestookt dan in 2014 is ons totale gasverbruik wel licht opgelopen. Het zal nog een behoorlijke krachtinspanning kosten om dit jaar weer rond de 600 m3 gasverbruik te eindigen. Al lijkt mei vooralsnog goed mee te werken met het zonnige weer. Veel zal echter afhangen van de laatste maanden van het jaar, als de eerste maanden van het stookseizoen beginnen. En van de vraag of we onze plannen om ons gasverbruik te verlagen de komende zes maanden weten uit te voeren.

Ontwikkeling netto energieverbruik

Ons totaal energieverbruik t/m april 2015 ligt iets hoger dan in 2014, in totaal hebben we 4.000 kWh verbruikt. Waarbij gas en warmte van de zonneboiler zijn omgerekend naar kWh. Vorig jaar eindigde we rond de 6.000 kWh netto energieverbruik, dus ik hou goede hoop dat dat haalbaar is. Zeker omdat de infraroodverwarming in de badkamer inmiddels los van de verlichting te bedienen is en in het nieuwe stookseizoen hopelijk met een goed werkende draadloze klokthermostaat.

Netto energieverbruik (energieverbruik minus opwekking) in kWh.
Netto energieverbruik (energieverbruik minus opwekking) in kWh.

Het is weinig verrassend dat ons energieverbruik ook omgerekend naar m2 gestegen is t.o.v. 2014. Spijtiger is dat het zelfs omgerekend naar kWh per graaddag opgelopen is. Wat dat betreft heeft ons infraroodpaneel vooralsnog niet het effect zoals in de woning met infraroodverwarming. Wel zitten we inmiddels duidelijk onder het energieverbruik van 2011 en 2012. Alleen 2013 komt in de buurt als het gaat om het netto energieverbruik per graaddag. In energieverbruik per m2 vloeroppervlak is duidelijk te zien dat 2013 een koud jaar was.

Netto energieverbruik in kWh/graaddag (cumulatief).
Netto energieverbruik in kWh/graaddag (cumulatief).
Netto energieverbruik in kWh per m2 vloeroppervlak (cumulatief).
Netto energieverbruik in kWh per m2 vloeroppervlak (cumulatief).

Wanneer ik kijk naar het energieverbruik in Wattuur per graaddag per m2, dan is te zien dat we in 2015 hoger zitten dan in 2014, maar lager dan voorgaande jaren. Waarbij april de eerste maand is dat ons infraroodpaneel niet meer op de verlichting werkte, dus dat schept verwachtingen voor verdere daling van het energieverbruik in het najaar.

Netto energieverbruik in Wattuur/graaddag per m2 vloeroppervlak.
Netto energieverbruik in Wattuur/graaddag per m2 vloeroppervlak.

Ontwikkeling variabele energielasten

Onze variabele energiekosten zijn dit jaar een stuk hoger dan in 2014. Hoewel we inmiddels wel weer onder de kostencurve van 2011 zijn gedoken zitten we inmiddels toch op ruim Euro 400 tegen zo’n Euro 250 in 2014.

Variabele energiekosten (gas en elektriciteit), cumulatief per maand.
Variabele energiekosten (gas en elektriciteit), cumulatief per maand.

De hogere variabele energiekosten worden vooral veroorzaakt door hogere kosten voor elektriciteit, de kosten voor gas zijn namelijk nauwelijks gestegen t.o.v. 2014. Zoals onderstaande uitsplitsing laat zien.

Variabele gaskosten, cumulatief per maand.
Variabele gaskosten, cumulatief per maand.
Variabele elektriciteitskosten, cumulatief per maand
Variabele elektriciteitskosten, cumulatief per maand

Plannen voor het nieuwe stookseizoen

Het komend half jaar heb ik twee plannen in ons huis. Ten eerste wil ik graag aan de slag met Open Energy Monitor aan de slag ter vervanging van de Qbox van Qurrent die het vorig jaar na 2 jaar trouwe dienst begeven heeft.

Op de tweede plaats wil ik de slaapkamers van de kinderen graag uitrusten met infraroodverwarming. Van het aanslaan van de radiatoren worden ze ’s ochtends namelijk wakker en ik ben ook niet te spreken over de gebruiksvriendelijkheid van de klokthermostaatknoppen van Danfoss, die we ruim twee jaar geleden hebben geïnstalleerd. Bovendien zetten we dan onze volgende stap naar #vangasaf.

Daarbij hoop ik dat ThermIQ tegen die tijd zijn nieuwe draadloze en traploze aansturing voor de infraroodpanelen gereed heeft, zodat we de panelen kunnen aansturen via de telefoon en het elektriciteitsverbruik kunnen uitsplitsen via Open Energy Monitor. Wat dan nog resteert aan gasverbruik zijn verwarming van huiskamer en voor warm tapwater (voor zover de zonneboiler dat niet levert). In de hal, zolder en op onze eigen slaapkamer zit ook een radiator, maar die stoken we zelden tot nooit.

Eén reactie op “Energieverbruik en -opwekking april 2015”

  1. […] redenen om niet te investeren zijn dat we inmiddels ruim 90% van ons stroomverbruik zelf opwekken en dat ik inmiddels binnen Schiedam betrokken ben bij een soortgelijk project van het Schiedams […]

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.