Het is mei en na een heerlijk warme april is het tijd om de balans op te maken van ons energie- en waterverbruik van april.
Elektriciteitsverbruik en -opwekking april
In april hebben onze zonnepanelen bijna genoeg elektriciteit opgewekt om in ons eigen verbruik te voorzien. In totaal hebben ze in april 243 kWh opgeleverd. Dat is net iets meer dan in maart. Per dag schommelde de opbrengst behoorlijk, maar het is wel duidelijk dat we op 1 dag na iedere dag fors lager hebben gezeten met ons elektriciteitsverbruik dan het gemiddelde waar Qurrent mee rekent. In april hebben we gemiddeld 8 kWh verbruikt, terwijl Qurrent met bijna 12 kWh per dag rekent voor een vergelijkbaar gezin. In de grafiek hiernaast is het effect nog forser, omdat dit ons netto elektriciteitsverbruik is (dus inclusief de opbrengst van onze zonnepanelen).
Onze winddelen leverde 90 kWh op. Als we deze ook meenemen hebben we volgens mijn eigen berekening 87 kWh teruggeleverd aan GreenChoice. Deze berekening wijkt wat af van de plaatjes van Qurrent en de sites die ik gebruik om het energieverbruik te monitoren.
De grafiek van meterstandenmonitor.nl hiernaast laat zien hoeveel stroom we per maand van het net afnemen. De stroomopbrengst van onze winddelen zijn hier nog niet in verwerkt. Zoals te zien is was het bijna gelukt om nul op de elektriciteitsmeter te krijgen in april. Helaas is het niet volledig gelukt.
Op jaarbasis wekken we inmiddels 102 % van ons elektriciteitsverbruik zelf op. Onze zonnepanelen wekken meer op dan de winddelen, maar dat was ook wel de verwachting. Inmiddels wekken we ongeveer 60% op met onze zonnepanelen en 40% met onze winddelen. Door de zonnige en winderige winter wekken we dus meer op dan we verbruiken. Dat gaat dus leuk worden voor onze elektriciteitsrekening aan het eind van het jaar. Voor elektriciteit gaat GreenChoice weinig tot niks ontvangen 🙂 Alleen het netwerkbedrijf en het Ministerie van Financiën krijgen nog een bijdrage in de vorm van een capaciteitsvergoeding voor het netwerkbedrijf en energiebelasting en btw voor de belastingdienst.
Ons totale elektriciteitsverbruik op jaarbasis blijft nog steeds redelijk stabiel, al hebben we in april wederom wat minder verbruikt dan in 2013. Het is er nog niet van gekomen werk te maken van het laaghangend fruit in elektriciteitsbesparing: het vervangen van de mechanische ventilatie met wisselspanningsmotor door een mechanische ventilatie met een gelijkspanningsmotor. Dit kan volgens mijn twittervolgers zo’n 200 tot 300 kWh per jaar aan elektriciteit schelen.
Het is natuurlijk nog mooier om een mechanische ventilatie met lucht-water warmteterugwinning te installeren. Alleen zijn de kosten daarvan zo hoog dat ik daar voorlopig van af zie. Die blijft op de verlanglijst voor het moment dat we de laatste slag tegen het gas gaan maken 🙂
Gasverbruik april
Ons gasverbruik is in april uitgekomen op 19 m3, ruim 75% lager dan vorig jaar. April 2014 was dan ook veel warmer en zonniger dan april 2013. Wat goed was voor onze zonneboiler en we hebben minder hoeven stoken.
Volgens Mindergas.nl had april 2014 met met 148 graaddagen bijna de helft minder graaddagen dan 2013. Het verbruik per graaddag, een betere graadmeter voor de ontwikkeling van ons gasverbruik, laat echter ook zien dat we in april veel minder gas hebben verbruikt dan in april 2013. Het gasverbruik per graaddag daalde van 0,37 m3/graaddag in 2013 naar 0,13 m3/graaddag in 2014. Onderstaande grafiek laat dat goed zien.
Netto energieverbruik maart
Met dank aan Meterstandenmonitor.nl kan ik deze maand wederom ons netto energieverbruik per maand laten zien. Waarbij Meterstandenmonitor het totale energieverbruik van gas en elektra omzet in GigaJoules. Dat geeft het volgende plaatje:
De combinatie van zonnepanelen, zonneboiler en winddelen heeft deze maand voor het eerst dit jaar gezorgd voor een klein energieoverschot. We hebben iets meer energie opgewekt dan we hebben verbruikt. Dat wil niet zeggen dat we ons huis op jaarbasis naar nul op de meter gaan krijgen, laat staan dat het op jaarbasis al ‘energieneutraal’ is. Onze energierekening blijft dan ook hoger dan van dit verzorgingshuis. Kortom: er is nog werk aan de winkel, want ons huis verdient het.
Als je wat beter doorspit in de energiecijfers valt te ontdekken dat het grootste deel van onze energiebehoefte op jaarbasis geen elektriciteit betreft, maar warmte (in ons geval gas). Meterstandenmonitor heeft daar nu ook een mooie grafiek van:
Daarin is meteen duidelijk te zien dat het grootste deel van ons energieverbruik dit jaar (vanaf 1 januari t/m heden) veroorzaakt wordt door het gasverbruik. Wie denkt dat dat vast komt door het stookseizoen, rechts het plaatje voor heel 2013. Daarin kan je zien dat het op jaarbasis niet veel anders is: het grootste deel van je energieverbruik is warmtebehoefte.
Tegen gasverbruik helpen volgens mij maar 4 dingen tegen: isoleren, minder stoken, korter douchen in de winter en een zonneboiler voor warm water van het voorjaar tot het najaar. Voor dit jaar ben ik voor het gasverbruik tevreden als we terugkomen op het gemiddeld gasverbruik uit 2012. Of een volledige verherbouw naar nul op de meter, alleen heb ik volgens Jan Willem van de Groep van Energiesprong met m’n eigenwijze hoofd al te veel aan het huis gedaan te hebben om dat vanuit de energierekening te kunnen bekostigen 😦
Geef een reactie