Energieverbruik en energieopwekking november 2014

Het is al weer half december, hoogste tijd dus voor een terugblik op ons gas, water en elektriciteitsverbruik in november. Het jaar is inmiddels ook ver genoeg gevorderd om met redelijke zekerheid in te kunnen schatten of we meer of minder water en energie hebben verbruikt dan in 2013. Ons waterverbruik lag in november fors hoger dan normaal, met 13 m3. Daarmee zitten we nu op 114 m3 op jaarbasis.

Kosten elektriciteitsverbruik

Cumulatieve kosten elektriciteitsverbruik per maand.
Cumulatieve kosten elektriciteitsverbruik per maand.

Ons elektriciteitsverbruik lag in november fors hoger dan vorig jaar. We hebben bijna 90 kWh meer verbruikt, dat is een stijging van ruim 30%. Op zich niet erg, want we wekken op jaarbasis nog steeds meer stroom op dan we verbruiken en zijn dan ook bewust aan het spelen met het verminderen van gasverbruik en ophogen van elektriciteitsverbruik. Bijvoorbeeld door vaker warm water te maken met de waterkoker i.p.v. warm tapwater.

Zoals je ziet in de grafiek hiernaast is de impact van onze 9 zonnepanelen op onze elektriciteitskosten aanzienlijk. Tot nu toe zitten we € 200 lager dan in 2013 (toen de panelen in juni geplaatst zijn) en ruim € 400 lager dan in 2011 en 2012, toen we nog geen zonnepanelen hadden.

De opbrengst van onze winddelen begint zich onderhand ook duidelijk af te tekenen. Liep de opbrengst in de eerste maanden van het jaar nog voor op verwachting, inmiddels stevenen ze net als in 2013 af op minder kilowattuur dan de 500 / kwh waarvoor ze door De Windcentrale aangeprijsd worden. Op zich geen ramp, want we hebben de winddelen minder voor financieel gewin aangeschaft dan voor de lol van zelf ons jaarverbruik aan stroom opwekken.

Kosten gasverbruik

Kosten gasverbruik cumulatief per maand.
Kosten gasverbruik cumulatief per maand.

In november hebben we 79 m3 aardgas verbruikt. Daarmee ligt ons gasverbruik veel lager dan in 2013. Ook per graaddag scheelt het veel in 2013 verstookte we 0,35 m3/graaddag. In 2014 was dit 0,25 m3/graaddag. Het verschil is ook goed terug te zien in de gaskosten, al was 2013 wel een uitschieter door het koude voorjaar en door ons forse stookgedrag in de eerste helft van 2013. De gaskosten zijn dit jaar nog steeds een fractie lager dan de kosten in ons goedkoopste jaar tot nu toe, 2011. Dus als december mee zit zetten we een nieuw diepterecord voor onze gasnota.

De afgelopen 12 maanden hebben we 619 m3 aardgas verbruikt, ook dat is weer een stukje omlaag. Als we onder de 100 m3 aardgas blijven in december komen we onder de 600 m3 aardgas uit 🙂

Kosten energierekening

Variabele kosten energierekening (gas en elektriciteit) cumulatief per maand.
Variabele kosten energierekening (gas en elektriciteit) cumulatief per maand.

Onze totale energierekening valt dit jaar nog al uit de toon met eerdere jaren, vooral door de zonnepanelen. De trendbreuk is duidelijk te zien vanaf juni 2013, toen de zonnepanelen geïnstalleerd werden. In de grafiek is te zien dat installatie een forse verhoging van de energierekening in 2013 heeft voorkomen. Dit jaar komen we dankzij de zonnepanelen fors lager uit. We zitten momenteel op € 400 aan variabele kosten voor gas en elektriciteit voor de eerste 11 maanden van het jaar. Ik verwacht dat daar nog ongeveer € 100 bijkomt in december. Hierbij heb ik nog geen rekening gehouden met de vaste lasten, zoals netwerkkosten, vastrecht van GreenChoice en de teruggaaf energiebelasting.

Werkzaamheden aan huis

In december wordt onze badkamer verbouwd. Waarbij we een infrarood paneel van ThermIQ installeren als vervanging van de radiator. Bij het slopen van de oude badkamer bleek ook dat de muur achter het bad niet goed dicht was gekit, waardoor het vanuit de spouwmuur de badkamer in tochtte. Het dichten van dit gat zal hopenlijk een beetje schelen in de stookkosten, net als het vervangen van het kozijn in de badkamer door HR++. Dat laatste gebeurd pas in januari volgend jaar.

3 reacties op “Energieverbruik en energieopwekking november 2014”

 1. Jammer genoeg moet ik afstand doen van 2 winddelen.
  Mijn elektriciteitsverbruik is ver onder het gemiddelde.
  Ik heb indertijd te ruim naar het gemiddelde ingekocht.

  Voor een infraroodpaneel in mijn douche zal ik een offerte aanvragen.

  Mijn waterverbruik is te hoog.
  Mijn voorliefde voor warm douchen speelt hier vast een rol in.
  Maar ook mijn nieuwe vaatwasser verbruikt meer water dan ik verwachtte.

  Het warme weer heeft natuurlijk ook mijn gasverbruik voor de verwarming laag gehouden.

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. Hoi Krispijn,

  denk je wel aan het plaatsen van een VERTICALE douche warmte wisselaar? Die horizontale vervuilen te snel blijkt uit onderzoek.

  Groet,

  Like

 3. @ Rob da’s jammer als verkopen moet door verkeerde inschatting. Denk dat het mij ook gaat overkomen binnen nu en een jaar dat ik een winddeel moet verkopen. Aan de andere kant goed teken dat je lager zit dan gemiddeld met je elektriciteitsverbruik.

  Water is hier ook redelijk hoog. Ik ben ook een lang doucher. Vooral in de zomer, maar dan vind ik het ook minder erg omdat de zonneboiler dan het warme water levert.

  Ons infrarood paneel bevalt goed, al is de badkamer nog niet af. De badkamer was van de week bijna 24 graden, omdat de draadloze thermostaat per ongeluk buiten bleek te zijn beland. Leermomentje dat die echt aan de muur vast moet voor we ‘m inschakelen 😉

  @ Vincent: we hebben gekozen geen douche-wtw te installeren. Een horizontale vond ik inderdaad ook wat te riskant i.v.m. met vervuiling. Een verticale komt bij ons 3 tot 4 meter van de douche in de leidingenkoof. Daar zou behoorlijk gesleuteld moeten worden om ‘m er tussen te plaatsen. Wat dan weer niet in ons budget paste. Gezien ons gasverbruik (minder dan 700 m3 aardgas/jaar) en de zonneboiler was de besparing ook niet heel groot meer geweest voor ons.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: