In 2012 besloten we om winddelen te kopen via De Windcentrale. Inmiddels zit ons eerste jaar als winddeler er op, dus tijd om terug te kijken op de behaalde resultaten. Al heb ik nog geen inzicht in de financiƫle jaarcijfers van de windmolens waar we in participeren.
Verwachting vs. realiteit
We hebben 3 winddelen, twee in Grote Geert en een winddeel in De Jonge Held. De verwachtte jaaropbrengst komt daarmee op 1.500 kWh, goed voor ongeveer 40% van ons elektriciteitsverbruik. De werkelijke opbrengst in 2013 was 1.311 kWh, dat is 13% minder. De uiteindelijke besparing op onze energierekening bedroeg 95 Euro, 10% minder dan ik vooraf had berekend. Dat kwam doordat de stroomprijs wat hoger lag dan waar ik op voorhand mee had gerekend.
Financieel resultaat
Het rendement op onze investering, rekening houdend met afschrijvingskosten en zonder inflatie, bedraagt in het eerste jaar 3%. Als we het geld op de bank hadden laten staan hadden we 1,6% ontvangen. Wat dat betreft is het dus een goede investering geweest. De hoogste rente die we momenteel betalen op een lening is echter 4%. Dat betekent dat we beter onze lening hadden kunnen aflossen. Voor komend jaar verwacht ik dat het niet veel beter wordt, aangezien het leveringstarief van Greenchoice met 7% gedaald is. Daarmee daalt dus ook het financieel voordeel van onze winddelen.
Ontwikkelingen Windcentrale
De ontwikkelingen bij De Windcentrale hebben ondertussen ook niet stilgestaan. In 2013 hebben ze 4 windmolens via crowdfunding gekocht. Ook sloten ze een samenwerking met Vereniging Eigen Huis en werden ze door het uitgeroepen tot winnaar van de WNF Cleantech Star Award 2013.
Conclusie
We kijken terug op een leuk eerste jaar winddelen. Ondanks dat het eerste jaar niet de hoeveelheid stroom of het financieel rendement heeft opgeleverd die we hadden verwacht.
Door de combinatie van zelf ons elektriciteitsverbruik bijhouden en de realtime app van De Windcentrale betrap ik me er in het weekend op dat ik stiekem even kijk of er wel genoeg wind is om de wasdroger aan te gooien. Volkomen kul natuurlijk gezien de kwaliteit van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk, maar toch is het een sport om op dagbasis evenwicht te krijgen in ons elektriciteitsverbruik. Al ben ik er wel achter dat we in de zomermaanden de stroom van onze zonnepanelen met geen mogelijkheid opgebruikt krijgen, laat staan als het waait.
Ik troost me op dat soort dagen met de gedachte dat we bijdragen aan het verlagen van de stroomprijs voor de vaderlandse energie intensieve industrie. Al vinden eigenaren van elektriciteitscentrales dat minder leuk.
Geef een reactie