Energieverbruik en opwekking september 2013

September is voorbij, dus tijd om de energiestanden op te nemen. In september hebben we niet voldoende energie weten op te wekken om ons gasverbruik te compenseren. Wel leverde onze zonnepanelen bijna evenveel elektricteit als dat we verbruikt hebben, onze winddelen leverde de rest en dankzij de zonneboiler hadden we slechts 10 m3 gas nodig. Met een netto energieverbruik van 99 MJ is ons huis nog best een huis vol energie te noemen. Ten opzichte van de vorige bewoners besparen we nu 39% energie en wekken we 11% van het oorspronkelijke energieverbruik zelf op, in totaal 50%.

Elektriciteits- en warmte opwekking september

2013_elektra_septemberOngeveer 2/3 van onze behoefte aan warm tapwater hebben we deze maand via onze zonneboiler opgewekt. Dat heeft ons ongeveer 20 m3 aardgas bespaard.

Onze winddelen hebben in september 76 kWh opgewekt, wat € 5 op onze energierekening scheelt. De totale hoeveelheid opgewekte elektriciteit van onze winddelen komt daarmee op 833 kWh. Dat is 55% van de verwachte jaaropbrengst, maar 20% minder dan verwacht aan het eind van het derde kwartaal.

Onze zonnepanelen hebben in september 214 kWh opgeleverd. Goed voor een besparing van € 49 op onze energierekening, uitgaande van een opbrengst van € 0,23 per kWh voor de stroom van onze zonnepanelen.

In totaal hebben we in september 290 kWh opgewekt, ruimschoots genoeg voor ons verbruik van 220 kWh. Het restant hebben we teruggeleverd aan het net, waar het meehelpt om a href=”http://cleantechnica.com/2012/09/12/graph-german-wholesale-electricity-prices-retail-prices/”>lagere stroom prijzen voor de grootverbruikers te bewerkstelligen.

Gas-, elektriciteit en waterverbruik september

2013_gasverbruik_septemberIn september hebben we slechts 10 m3 aardgas verbruikt. Ons elektriciteitsverbruik lag met 220 kWh lager dan in augustus (233 kWh) en september 2012 (235 kWh). Door het zonnige en winderige weer hebben we deze maand ons elektriciteitsverbruik volledig zelf opgewekt. Het restant hebben we terug geleverd aan het net:

Ons waterverbruik lag in augustus op 7 m3, dat is lager dan in augustus en dan september 2012.

12 maands Gas-, elektriciteit en waterverbruik

2013_elektra_september_12_maandsOns gasverbruik op jaarbasis is gestegen tot 1.125 m3, hoewel GreenChoice ons nog jaarverbruik lager inschat op 1.015 m3. Ons waterverbruik is gedaald naar 116 m3. Ons jaarverbruik elektriciteit blijft schommelen rond de 3.300 kWh, daar staat sinds inmiddels wel 1.824 kWh (55%) eigen opwek tegenover van de winddelen en zonnepanelen. We zijn dus inderdaad door de 50% eigen opwek van elektriciteit heen gegaan deze maand. Uiteindelijk verwacht ik dat we 90% of meer van ons eigen elektriciteitsverbruik gaan opwekken, maar dat zal pas in april of mei 2014 zijn als de zonnepanelen ook een vol jaar liggen.

Onze winddelen en zonnepanelen hebben ons tot nu toe ongeveer € 253 op de energierekening bespaart. Bij een totale investering van ongeveer € 5.000 is dat een rendement op jaarbasis van 4,6%. Terwijl de zonnepanelen er minder dan 3 maanden liggen en de winddelen ook nog geen vol jaar stroom hebben geleverd.

Van de totale hoeveelheid energie die we verbruiken vormt elektriciteit slechts 22%. Warmte vormt 78% van onze energiebehoefte en het grootste deel van onze warmtebehoefte wordt nog steeds geleverd door gas. Bovendien bevat mijn methodiek een forse onderschatting van het effect van onze zonneboiler. Deze reken ik alleen mee als we minder dan 30 m3 aardgas verbruiken. De zonneboiler levert echter ook in de winter warm water, al is het minder dan in de zomer.

Al met al voorzien we momenteel pas in ongeveer 11% van onze eigen gebouwgebonden energiebehoefte. Terwijl we al wel in ruim 50% van onze eigen elektriciteitsbehoefte voorzien. Ruim de helft van deze stroom komt inmiddels van onze zonnepanelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: