Persoonlijke impressie wonen in huis met infraroodverwarming

Afgelopen maandag ben ik samen met Jan Willem van de Groep en Niels van Lingen op bezoek geweest bij een bewoner die zijn hele huis heeft uitgerust met infraroodverwarming van Therm IQ. Een type verwarming dat vele sprookjes en fabels oproept op Twitter, daarom hier een poging om mijn ideeën erbij te geven. Wat niet wil zeggen dat dit DE WAARHEID is, maar wel dat het gebaseerd is op de verhalen van een bewoner en waarneming door mij. Of het bezoek de theorie van Jan Willem van de Groep heeft kunnen valideren of falsificeren weet ik niet, dat oordeel laat ik aan hem.

Situatie woonhuis

Wat meteen opviel aan het huis was het open karakter van de woning, zowel in doorzon opzet als dat de woning een open trappenhuis vanaf de begane grond tot op de 4e verdieping heeft zonder tochportiek bij de voordeur. Een werkelijke ramp om te verwarmen met een traditionele convectieverwarming. Wij houden zelf elke deur tussen woonkamer en trappenhuis potdicht in het stookseizoen en zo ben ik het ook gewend vanuit mijn jeugd. Grappig genoeg was dat ook de eerste reacdtie toen ik thuiskwam: open trap? Vier verdiepingen? Dat kan niet met een cv-ketel.

Schimmels

Grote zorgen bij veel twittervolgers zijn schimmelvorming. Ik merk er zelf niks van in onze badkamer en heb er ook niks van gezien in de betreffende woning. De enige schimmelplek die ik heb gezien zat bij een raamkozijn en leek meer veroorzaakt door slechte plaatsing van het kozijn, dan door de verwarmingsbron. Op zich logisch, want infrarood verwarmt oppervlakten waardoor deze dus opdrogen en minder last hebben van condensatie en vocht.

Meer algemeen wordt de gevoelstemperatuur voor ongeveer de helft bepaald door de luchttemperatuur en voor de andere helft door de temperatuur van nabije oppervlakten. In een huis met luchtverwarming is de lucht in het stookseizoen vaak warmer dan de temperatuur van de oppervlakten (muren, ramen). Condensvorming en daarmee kans op schimmelvorming treed op bij de koudste plekken, in casu de oppervlakten.

Bij stralingswarmte is  de verhouding tussen luchttemperatuur en oppervlaktetemperaturen omgekeerd. De oppervlakten zijn vaak warmer (door de stralingswarmte) dan de luchttemperatuur. Condensvorming is dan lastig, want de oppervlakten zijn niet het koudst. Meer informatie en een betere uitleg vind je in het boekje Stralingsverwarming van Kris de Decker.

Niels van Lingen heeft op een aantal plaatsen, waaronder de badkamer de luchtvochtigheid gemeten: die lag rond de 50%. Dus volgens mij prima op orde.

Comfort

Wat betreft comfort viel me op dat zowel de kinderen als de bewoner blootvoets liepen in huis. Iets waar ik met mijn hr-ketel echt niet aan moet denken in mijn huidige huis. Ik heb zelfs standaard sokken of sloffen naast bed liggen voor het geval ik er ‘s nachts uit moet en als het echt koud is slaap ik met sokken aan. Ook heb ik het niet koud gehad tijdens het bezoek, terwijl ik enkel een pak aanhad en de bewoner pas een half uur voor onze aankomst begon te ‘stoken’. Ter vergelijking: in de auto (met luchtverwarming) heb ik een kwartier zitten rillen, terwijl de luchttemperatuur op 22 graden stond in de auto.

Wat ook een eye opener was op gebied van comfort was de vrijheid die de bewoner ervaart. Hij kan er voor kiezen om de hele kamer homogeen te verwarmen tot dezelfde temperatuur, ook als hij slechts in 1 hoek zit. Op die manier kan hij door de kamer bewegen zonder ergens een koud deel tegen te komen. Hij kan er ook voor kiezen om enkel het deel van de kamer te verwarmen waar hij verblijft. Daarmee kan hij het energieverbruik voor verwarming in de kamer reduceren zonder in te boeten aan comfort op de verblijfplaats. Bovendien biedt dat de mogelijkheid om een warmere of koudere plek op te zoeken al naar gelang de persoonlijke voorkeur. Met luchtverwarming of convectieverwarming, zoals een hr-ketel, lukt dat volgens mij niet.

Warm tapwater

Voor warm tapwater gebruikte de bewoner doorstroomverwarmers. In Duitsland heel normaal, hier heel bijzonder. Grappig bijeffect: een bad met slechts 1 kraan omdat de doorstroomverwarmer het water op de juiste temperatuur laat doorstromen. Legionella? Geen punt, want er wordt geen water langdurig op temperatuur gehouden. Als er geen behoefte is aan warm tapwater is het water net zo koud als het normale leidingwater.

Energieverbruik

Het energieverbruik ligt door veranderend ‘stookgedrag’ van de bewoner inmiddels lager dan de cijfers die ik eerder heb laten zien. Al is ook duidelijk dat het energieverbruik niet voor 250 m2 is, omdat er daarvan effectief 150 m2 in gebruik is. Doorgaans zijn 2 verdiepingen niet in gebruik. Aan de andere kant geldt dat ook voor mijn eigen huis, van de 119 m2 hebben we er denk ik 75 in gebruik.

Een ander punt dat vooral op twitter veelvuldig wordt geroepen is dat infrarood verwarming een COP heeft van 1 i.p.v. de 4,5 die een warmtepomp kan halen. Nu geloof ik dat best, alleen gaat het om andere verwarmingsprincipes. Simpel gesteld: bij stralingswarmte kan volstaan worden met een lagere luchttemperatuur. Per graad minder verwarmen bespaar je energie, net als dat je energie kan besparen door plaatselijker te verwarmen en doordat de warmtebron sneller kan reageren op veranderingen dan lage temperatuur verwarming. Daarnaast is stralingswarmte een andere vorm van warmte dan luchtverwarming. Iedereen die de afgelopen dagen van de lentezon heeft genoten door uit de wind in de zon te gaan zitten in een t-shirtje begrijpt het principe. In schaduw (zonder stralingswarmte van de zon) is de luchttemperatuur nog te koud om comfortabel te zijn, in de zon is het echter al heerlijk.

Conclusie

Ik ben onder de indruk van de wijze waarop de bewoner zijn hele huis zelf all-electric heeft gemaakt. Zeker in Nederland gasland. Wie het niet gelooft, ga gewoon eens kijken en ervaar zelf of het wat voor je is.

All-electric en infraroodverwarming blijven bij ons absoluut op de wensenlijst staan. Wellicht in combinatie met een kleine warmtepomp voor warm tapwater als aanvulling op onze zonneboiler of voor de basistemperatuur in de woonkamer. Want zo zwart wit als de discussie op twitter gevoerd wordt door de aanhangers van warmtepompen is het in mijn ogen niet. Juist in het zoeken van hybride oplossingen en slimme combinaties ligt de sleutel voor optimale oplossingen voor bewoners op gebied van comfort en financieel. Verder zou ik nog steeds graag een keer een vergelijking maken tussen twee woningen, maar dan een met standaard hr verwarming en een met warmtepomp. Helaas heb ik tot op heden geen praktijkcijfers ontvangen. Het mag ook van een huis met warmtepomp zijn dat verder vergelijkbaar is met mijn eigen huis.

11 reacties op “Persoonlijke impressie wonen in huis met infraroodverwarming”

 1. He Kris,

  die doorstroomverwarmer is geniaal. Had ik me niet gerealiseerd. Toen ik van het gas af ging voor een boilertje gekozen. Misschien handig om in de toekomst piekstroom op te vangen maar zover zijn we voorlopig niet.

  COP ben ik ondertussen bestelbaar tot 7.02 tegen gekomen. (Het wordt niet genoemd, maar volgens mij was een nadeel van CO2 pompen dat ze in de zomer niet kunnen koelen.)

  http://www.heliotherm.nu/heliotherm/index.php/warm-water/water-water-warmtepomp

  Dan gelijk een opmerking bij verwarming. Een huis met vloerverwaring op 18 graden is even comfortabel als een huis met radiatorplaten op 21. Ik verwacht dat warmtepanelen richting de vloerverwarming gaan. Misschien er voorbij, maar een COP7.02 op vloerverwarming zullen ze niet goed maken lijkt mij.

  Als experiment ga ik denk ook zo’n plaatje aan schaffen. Stook nu op lucht/lucht warmtepomp en op winderige dagen pellet. De bovenverdieping is nu onverwarmd. Niet dat het nodig is maar voor de gezelligheid af en toe.

  Kan ik beneden tijdje testen en het stroomverbruik vergelijken. Dat mis ik nog in de hele discussie die momenteel gevoerd wordt op internet. Wat is de zuinigste manier.

  Like

  1. Doorstroomverwarming is inderdaad een leuke vondst, heb er zelf ook al paar keer naar gekeken om waterverlies te beperken.

   Wat betreft de COP: vraag is in welk temperatuur bereik en hoe toepasbaar is vloerverwarming? In ons huis ga ik er simpelweg niet aan beginnen. Ik moet er niet aan denken om de hele vloer open te halen, los nog van het kostenaspect.

   Daarbij heb ik nog maar weinig praktijkcijfers gezien van leveranciers van warmtepompen. De mensen die ik het vraag komen meestal niet over de brug. Ik heb vandaag een eerste ontvangen.

   Verder heb ik een reactie dat er geen energieverbruikscijfers zijn van huizen die vergelijkbaar zijn met dat van ons (RC 2,5), omdat het elektriciteitsverbruik bij die hoeveelheid isolatie veel te hoog wordt. Dus COP zegt niet alles, warmtepomp en andere laagtemperatuur verwarmingen vergen vaak hoge isolatiewaardes om hoog elektriciteitsverbruik te voorkomen. Dat is niet overal even gemakkelijk haalbaar, tenzij je voor een nul op de meter renovatie gaat.

   Een nadeel dat ik ook van gebruikers terug hoor is dat lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming weinig responsief is. Je zet hem aan op de gewenste temperatuur als het te warm wordt kan je niet snel koelen als het te koud is kan je niet snel opwarmen. In geval van vloerverwarming beide door het massa-effect van de vloer.

   Als je werkelijke praktijkcijfers hebt van huis met COP7.2 en matige isolatie ontvang ik ze graag.

   Like

 2. […] discussie over klimaat en energie bij GroenLinks vorige week en een groot aantal bezoekers aan een stukje over wonen zonder gasaansluiting op mijn persoonlijke blog weet ik het zeker: ik ga zo snel als financieel haalbaar gasloos. En ik hoop dat velen mijn […]

  Like

 3. […] discussie over klimaat en energie bij GroenLinks vorige week en een groot aantal bezoekers aan een stukje over wonen zonder gasaansluiting op mijn persoonlijke blog weet ik het zeker: ik ga zo snel als financieel haalbaar gasloos. En ik hoop dat velen mijn […]

  Like

 4. […] bij verwarming met infrarood vergeleken met de traditionele gasgestookte HR-ketel en heb ik ook een huis bezocht dat volledig met infrarood verwarmd werd. Kort daarop ontving ik een rapport met daarin gegevens over het elektriciteitsverbruik van […]

  Like

 5. […] toegepast is infrarood verwarming van het Schiedamse bedrijf ThermIQ, waar ik dit jaar al een aantal keer aandacht aan heb besteed en waarvan we zelf ook een paneel hebben hangen in de […]

  Like

 6. De benodigde hoeveelheid energie wordt bepaald door inhoud woning, gemiddelde binnentemperatuur t.o.v. gemiddelde buitentemperatuur.
  Stel 2 identieke woningen, even zonder bewoners, die willen zich nl. zo moeilijk voegen naar de rekenmodellen, welke op gelijke temperatuur gehouden worden. De hoeveelheid benodigde energie, welke door het warmte afgevende systeem, radiatoren, IR-panelen of vloer-, wand- of plafondverwarming is constant. Er bestaan geen magische manieren om energie uit het niets te creeren.
  IR-panelen werken met temperaturen van plusminus 90C
  CV-radiatoren zijn berekend op water temperaturen 65-75C
  Vloerverwarming LTV 35-40C
  Vloerverwarming ZLTV 27-32C
  Om een identieke hoeveelheid vermogen, de kWh’s af te kunnen geven in de vorm van warmte zijn bij lage tot zeer lage temperaturen zeer grote oppervlaktes nodig, cq. veel leiding per m2.
  Als een IR-paneel als basis wordt genomen dient het warmteafgevende oppervlak van
  CV-Radiator 157%
  Vloerverwarming LTV 668%
  Vloerverwarming ZLTV 1511% daar van te zijn.
  De COP van een Warmtepomp hangt af van het verschil tussen buitentemp en de benodigde temperatuur in het systeem. Wordt een warmtepomp op radiatoren aangesloten zal de COP zeer slecht, cq. niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Hier is te zien hoe de COP afneemt naarmate de benodigde temperatuur hoger is. http://4.bp.blogspot.com/-4ekk9rlwST0/UxhC3B6DWzI/AAAAAAAAAHw/Ubv4oFxMre0/s1600/ecodan+graph.png
  Als minimaal LTV gegeven is en bij voorkeur ZLTV zal een realistische COP van 4 behaald kunnen worden. Bij waardes hoger dan 4.5 moet je exact navragen onder welke omstandigheden, buiten- en binnentemperatuur ed. behaald worden. Verwarmen naar 21 terwijl het buiten 18C is gemakkelijk om een fraai cijfer te laten zien. Het is net als met verbruikscijfers van auto’s ‘reele’ omstandigheden, labaratorium/testbank of wind mee en van de heuvel af.
  Indien het afgifte systeem adequaat is, LTV/ZLTV, heeft de warmtepomp veruit de minste energie nodig.
  Voorbeeld:
  gemiddeld Nederlands gezin gebruikt 1800m3 gas, wat theoretisch ongeveer 17.500kWh betekend.
  Dit zou door een warmtepomp met adequaat afgiftesysteem gedaan kunnen worden met 3.600kWh.
  Beide huizen qua isolatie ed. identiek, geen verschillende invloeden van bewoners.
  Kosten gas 1188 tov 648 voor electra.
  CO2 uitstoot -80%

  Like

 7. […] Eerder vergeleek ik mijn eigen energieverbruik al eens met een van de woningen en gaf ik ook een impressie van wonen in een huis met infraroodverwarming (straling, want > 50% stralingscomponent). Als ik het elektriciteitsverbruik van de verschillende concepten naast elkaar zet ontstaat het […]


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  Like

 8. Bedankt voor je artikel en je mening, ik ben zelf ook aan het kijken voor infraroodverwarming namelijk. Erg nuttig!

  Like

 9. […] te vergelijken op basis van mijn eigen praktijkcijfers van de afgelopen jaren i.p.v. cijfers of impressies van andermans woning. Al hoop ik wel dat het zodanig bevalt dat praktijkgegevens over de […]

  Like

 10. […] dat in lijn is met wat ik zelf een aantal jaar geleden berekende voor een infraroodwoning die ik bezocht en waarvan ik jaarcijfers […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: