Zo ziet een hervormingspakket Griekse stijl er uit voor Nederland

Arend van den Berg, directeur en hoofdredacteur van Z24, plaatst de ingrijpende hervormingen die de eurolanden en het IMF dicteren in de Griekse samenleving in Nederlands perspectief. De Europese Commissie beoordeelt jaarlijks hoe landen structureel hervormen en ziet met lede ogen hoe Nederland soms uiterst traag hervormt. Het IMF trekt al jaren aan de bel over de hypotheekrente-aftrek.

Genoeg munitie dus voor een hervormingspakket Griekse stijl. Hoe zouden wij Nederlanders het vinden als ‘Brussel’ , ‘Berlijn’ en ‘Washington’  het volgende eisenpakket dicteerden (en svp binnen een week invoeren in het parlement):

 1. Schaf de hypotheekrenteaftrek af. Goed voor 10 miljard Euro;
 2. Schaf volgende week ook het lage btw-regime af! Goed voor 5 miljard Euro;
 3. Verdubbel de accijns op benzine en diesel en doe hetzelfde met de energiebelasting op grijze stroom! Over vijf dagen invoeren graag. Want de doelstelling om 14 procent van de energievoorziening duurzaam op te wekken in 2020 halen we in het huidige tempo nooit;
 4. Schaf alle belastingvoordelen voor multinationals af! Denk aan de deelnamevrijstelling en andere fiscale regelingen die het voor internationale bedrijven aantrekkelijk maken om zich op papier in Nederland te vestigen. Afschaffen (met terugwerkende kracht) en geen privileges meer voor trustkantoren.
 5. Beperk de WW en de verplichte loondoorbetaling bij ziekte.
 6. Verkoop de NS, Schiphol en de haven van Rotterdam! De opbrengst gaat in een fonds, dat voor minimaal de helft gebruikt moet worden voor reductie van de staatsschuld.

Open waanlink

Dit bericht verscheen eerder als open waanlink op Sargasso.

2 reacties op “Zo ziet een hervormingspakket Griekse stijl er uit voor Nederland”

 1. Een goede vergelijking?
  Van mogen maar een deel van deze voorstellen uitgevoerd worden.
  Of ben ik dan een dwarsligger en wordt ik buiten de deur gezet?

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. Natuurlijk klopt niet alles in Nederland. Maar de situatie is niet te vergelijken met Griekenland. Laten we wel wezen: Griekenland lijdt onder chronische grootschalige belastingontduiking, wijdverspreide corruptie en Byzantijnsche overregulering van de maatschappij.
  Hun overheidsschuld is 177% van het BNP produkt. In Nederland 68%. In Athene waren 324 zwembaden opgegeven voor de belasting, nader onzerzoek stelde vast dat het er 16974 (!) waren.
  En ja, ik ben er voor dat Griekenland enige schuldverlichting moet worden gegeven (net zoals de Duitsers in de vijftiger jaren kregen).
  En er is nog een verschil tussen Nederland en Griekenland. Wij houden onze eigen broek op en kunnen al die instanties die in het fictieve voorbeeld worden opgeroepn vertellen dat ze pot op kunnen. Griekenland heeft ontdekt dat zij dat niet kan doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: