#dagtegengas in 4 etappes. Etappe 3: aardgasvrij warm water

More sun, more wind, more peace

Op woensdag 8 juni organiseerde Energiek Schiedam een Energie Cafe waar ThermIQ uitleg gaf over infraroodverwarming. Tijdens dit Energie Café mocht ik vertellen over mijn praktijkervaring met infraroodverwarming. Daarbij heb ik laten zien dat ons gasverbruik gedaald in 12 jaar gedaald is van 17.714 kWh per jaar (1.800 m3) naar 1.309 kWh per jaar (zo’n 130m3) en dat we de aanvraag voor het verwijderen van de gasaansluiting inmiddels de deur uit hebben gedaan. Tegelijkertijd is ons elektriciteitsgebruik gestegen van 5.888 kWh per jaar naar 6.740 kWh.

Ook heb ik laten zien dat onze energierekening bij de huidige tarieven (2022) in een standaardjaar gedaald is naar ongeveer 0 Euro, terwijl deze zonder maatregelen opgelopen zou zijn tot dik 5.000 Euro bij de huidige prijsniveaus. Hoe we dat bereikt hebben? Door 12 jaar lang maatregelen te nemen die in vier categorieën uiteen vallen: NegaWatts scoren (energie besparen), stappen naar aardgasvrij verwarmen, stappen naar aardgasvrij warm water en zelf energie produceren. Vandaag aandacht voor de 3e etappe: aardgasvrij warm water.

Bij alle vier de etappes geldt: verduurzamen van je woning vergt keuzes maken. Bijvoorbeeld tussen een nieuwe keuken of een zonneboiler, of tussen een verre vakantie en beter geïsoleerde ramen. Is dat makkelijk? Nee. Heeft iedereen die luxe positie? Nee. Wij hadden dat de afgelopen 12 jaar ook niet, maar hebben bewuste keuzes gemaakt bij onderhoud en investeringen in ons huis. Waarbij we ook al jaren ongemak voor lief nemen, bv. een keuken die al 12 jaar aan vervanging toe is en die al jaren slechts 3 werkende pitten heeft. Repareren of vervangen? Pas als de hele keuken aan de beurt is.

Voor wie zich na het lezen van onderstaand artikel afvraagt wat de terugverdientijd is van individuele maatregelen: die vraag beantwoord ik zodra u mij antwoord kunt geven op de vraag wat de terugverdientijd is van uw vliegvakantie, nieuwe keuken of nieuwe mobiele telefoon. Investeren in verduurzaming van de eigen woning is voor mij net zo normaal als het periodiek vervangen van de keuken of badkamer.

Start situatie

We wonen in een rijtjeshuis van 119 m2 met bouwjaar 1991 dat oorspronkelijk energielabel C had (Rc waardes van de muren 2,5). In de periode 2011-2018 hebben gemiddeld 800 m3 aardgas per jaar voor verwarming en warm water gebruikt (omgerekend zo’n 7.800 kWh aan aardgas, waarvan 6.300 kWh voor verwarming), en rond de 3.300 kWh elektriciteit. Sinds we in ons huis wonen hebben we al verschillende stappen genomen om energie te besparen, aardgasvrij te verwarmen, aardgasvrij aan warm water te komen en energie te produceren. Vandaag gaat het over de stappen naar aardgasvrij warm water. Warm water werd in 2010 geleverd door onze vr-ketel.

Zonneboiler

De eerste stap die we hebben gezet is het installeren van een zonneboiler. Daarbij hebben we gekozen voor heatpipes in plaats van een vlakke plaat collector, omdat deze het beter doet in het voorjaar en najaar dan een vlakke plaat collector. In de zomer levert de zonneboiler minder warmte dan een vlakke plaat collector. De heatpipes leveren ’s zomers nagenoeg alle warmte die we nodig hebben, dus in de praktijk valt dat probleem nogal mee.

Energiegebruik voor warm water per jaar.

In bovenstaande grafiek is te zien dat ons energiegebruik voor warm water constant is. Dat is een aanname op basis van 20% van het gasverbruik voor een label C woning in 2012. Op basis daarvan schat ik ons gasverbruik voor verwarming en warm water in. Per maand gaat het om 223 kWH. In de periode 2019 t/m 2021 hebben we gas enkel gebruikt voor warm water. Gemiddeld heeft onze zonneboiler jaarlijks ongeveer 1.200 kWh aan warm water opgeleverd. Dat is 45% van ons warme water.

Hybride warmtepomp

Eind vorig jaar hebben we na lang twijfelen de knoop doorgehakt en gekozen voor een HeatCycle van De Warmte. Dit is een hybride warmtepomp die gebruik maakt van de warmte uit afvalwater als bron. De bedoeling is dat deze warmtepomp vooral vanaf de herfst tot en met de lente warm water levert. De maanden waarin onze zonneboiler onvoldoende warmte levert om ons water warm te houden.

De installatie van de warmtepomp kostte meer tijd dan verwacht. Op zich niet vreemd aangezien we een van de eerste 50 klanten zijn. De warmtepomp werkt wel zoals verwacht. Een nadeel is dat de warmtepomp, ondanks dat het een water-water warmtepomp, toch vrij veel lawaai maakt. Zeker als hij hogere temperaturen levert (> 45 graden Celsius) neemt het lawaai toe tot 51-52 dB. De Warmte spreekt zelf van een maximum geluidsniveau van 54,6 dB. Een aparte technische ruimte is dus aan te raden. Bij ons staat de warmtepomp op zolder met een open verbinding naar het trappenhuis. Klusje erbij dus. Hoewel we voor nu gekozen hebben voor een oplossing waarbij de warmtepomp tussen half 10 ’s avonds en 7 uur ’s ochtends niet aan mag.

Elektriciteitsverbruik (licht) en warmteproductie (geel/oranje) in kilowattuur per maand.

Tot nu toe heeft de warmtepomp 181 kilowatuur gebruikt en 511 kilowattuur warmte geproduceerd. Daarmee heeft de warmtepomp een gemiddelde COP van 2,8.

Conclusie

Onze cv-ketel staat uit sinds de dag dat Poetin besloot Oekraïne opnieuw binnen te vallen. We hebben sindsdien geen enkele keer koud water gehad. De combinatie van warmtepomp en zonneboiler werkt dus naar behoren. We hebben er inmiddels voldoende vertrouwen in dat we de aanvraag voor verwijdering van onze gasaansluiting in hebben gediend bij Stedin.

Voor warm water in de keuken komt er waarschijnlijk nog wel een kleine doorstroomboiler of een kleine boiler. Het is namelijk zonde om dik 10 liter water weg te gooien voordat het kraanwater in de keuken warm is en het is ook zonde om 10 liter warm water ongebruikt af te laten koelen in de leidingen. Dat was het altijd al, maar zonder aardgas en met de wetenschap dat we het in de donkere maanden moeten hebben van onze restwarmte is dat belangrijker om aan te pakken.

Een ander belangrijk punt, zeker met de toenemende netcongestie problemen bij de netwerkbedrijven, is dat onze zonneboiler veel warmte levert bij een lage belasting van het elektriciteitsnet. Het is een optie die veel meer mensen m.i. zouden kunnen toepassen.

Etappe 1: NegaWatts scoren

Etappe 2: aardgasvrij verwarmen

Etappe 3: aardgasvrij warm water

Etappe 4: energie produceren en de energierekening

4 reacties op “#dagtegengas in 4 etappes. Etappe 3: aardgasvrij warm water”

 1. wij overwegen de heatcycle of een warmtepompboiler om ook voor het tapwater geen gas meer te hoeven gebruiken. Ikzie dat jij een cop van 2,8 haalt. dat is een stuk minder dan heatcycle zelf aangeeft (5,4). Wellicht door minder dan gemiddeld afvalwater? de warmtepompboiler belooft 2,34.
  Wat mij nog wat zorgen baart is het geluid a 55db. de pomp zal hier 2m van de woonkamer staan. Wel met 2 deuren er tussen. wat is jou ervaring met het geluid?

  Like

  1. Onze cop is lager doodat we de heatcycle alleen voor warm water gebruiken. Dan is een cop rond de 2,5 tot 3 vrij normaal. Voor verwarming haalt een warmtepomp vaak een betere cop. De cop van de heatcycle is door DeWarmte bepaald met een standaardtest waarbij hij wel de verwarming regelt.

   Wat betreft geluid zou ik me minder zorgen maken met 2 deuren er tussen. Bij ons staat de heatcycle in een open voorzolder. We slapen met de slaapkamerdeuren open, dan is het geluid wel hinderlijk. Wij hebben de heatcycle daarom uit laten zetten tussen half 10 ’s avonds en 7 uur ’s ochtends.

   Like

 2. Met plezier de blog gelezen. Goed om te zien welke stappen je hebt doorlopen. Zelf hebben we dit jaar een echte start gemaakt. 15 panelen, full-electric warmtepomp, inductieplaat, 3x25Ampere aansluiting en triple schuifpui komt in december. Nu bezig om via Kwh meters en wifi stekkers meer inzicht te krijgen in energieve4rbruik van apparatuur. Dit pas net gestart. Ben benieuwd hoe jij de cop berekend. Op onze LG warmtepomp is dit geen standaard mogelijkheid. Heb je een goede tip?

  Like

  1. Hoi Martin, ik haal de cop berekening uit de webinterface van onze warmtepomp leverancier. Een alternatief is om te kijken hoeveel aardgas je in het verleden nodig had per gewogen graaddag en op basis daarvan een inschatting maken van de cop. Een kuub aardgas is ongeveer 10 kWh. Als het energieverbruik met aardgas 3 kWh per gewogen graaddag was en het is nu 1 kWh per gewogen graaddag, dan is de cop ongeveer 3.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: