Goede vooornemens 2023

Een nieuw jaar, tijd voor 3 nieuwe goede voornemens. Bij voorkeur klein, uitvoerbaar en navolgbaar.

Voornemen 1: oog hebben en houden voor de medemens & natuur.
Dan gaat het bijvoorbeeld om het steunen van boeren die de omslag willen maken via steun aan Caring Farmers, Land van Ons en NoShitFood, en het kopen van producten via Rechtstreex en CrowdFarming. Om investeren in duurzame energie in Afrika, Azië en Zuid-Amerika via Trine, Energise Africa en Lend A Hand. Maar ook heel concreet om het uit de mouwen steken van de handen bij het Energiebespaarteam Schiedam, Energiek Schiedam en door samen met GroenLinks Schiedam de opbrengst van 34 winddelen te doneren aan Energiebank Schiedam.

Voornemen 2: dagelijks een ommetje of andere vorm van lichaamsbeweging in de buitenlucht. De afgelopen jaren ben ik al steeds vaker boodschappen te voet of fietsend gaan doen. Boodschappen halen met de auto doe ik echt bij hoge uitzondering.

Voornemen 3: degoogle. Weg van de commerciële platformen, zoals Google en Twitter, en op naar open source alternatieven.
Ik gebruik al jaren naar tevredenheid Linux op m’n laptop. Vorig jaar heb ik een nieuwe telefoon en een nieuwe laptop gekocht, omdat beide aan vervanging toe waren. Als telefoon heb ik een Fairphone 4 met Murena, een prima alternatief voor Android:

Distrowatch

Murena is what Android would be like if it was a mobile operating system for users rather than a cluttered ad platform which happened to run apps.

Als laptop heb ik een Framework gekocht, waarop ik als vanouds Ubuntu draai. Hoewel ik langzaam begin te twijfelen aan een overstap naar Mint. Ondertussen ben ik afgelopen half jaar ook aan het experimenteren geweest met het overzetten van mijn foto’s van Google Photos naar de Murena cloud. Voordat ik Google Photos delete moet ik me echter eerst beter verdiepen in hoe ik controleer of al m’n bestanden over zijn. De meeste bestanden uit google drive zijn al wel overgezet naar de Murena-cloud.

Wat betreft sociale media ben ik al jaren weg van Facebook (met uitzondering van Whattsapp). Na de escapades van Elon Musk met Twitter ben ik grotendeels overgestapt naar de Mastodon server van Sargasso, waar ik al jaren voor schrijf.

2022

Vorig jaar had ik de volgende drie goede voornemens (bovenop wat we al doen):

Voornemen 1: Gasverbruik verminderen

Gelukt. Met slechts 44 m3 aardgas lag ons gasverbruik lager dan in 2021, en beter nog in 2022 is onze gasaansluiting definitief verwijderd.

Voornemen 2: Keuken vervangen

Niet gelukt. We zijn er wel voor aan het sparen, maar van vervanging is nog geen sprake.

Voornemen 3: Maand zonder alcohol

Niet gelukt. Wel periodes nauwelijks gedronken, maar een volledige kalendermaand zonder alcohol is me in 2022 niet gelukt.

Eén reactie op “Goede vooornemens 2023”

 1. Ha Krispijn,

  Een zonnig en winderig 2023 toegewenst!

  Ik ben nog bezig met vervolg op Landschap van Verlangen. Ben benieuwd hoe jij je vermaakt in Zuid-Holland. Zullen we en keer wat afspreken? Fysiek of digitaal.

  Hoe kan ik je bereiken?

  Hartelijke groet en wellicht tot weldra.

  Ben Kuipers

  …………………………………………….

  ir. Ben Kuipers landschapsarchitect

  strategie, ontwerp en advies voor stad en land

  Hoefijzersteeg 6

  2611 NP Delft

  06-24269018

  info@benkuipers.nl info@benkuipers.nl

  http://www.benkuipers.nl http://www.benkuipers.nl

  ……………………………………………..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: