Energierekening & energiegebruik 2022

Een nieuw jaar, dus tijd om te kijken of het gelukt is om de rekening richting de nul Euro te krijgen. Of op z’n minst om energiegebruik en energieproductie meer in evenwicht te krijgen. Kleine spoiler: de energiekosten bedroegen Euro 1.307, dat wil zeggen ongeveer Euro 110 per maand. Geen nul Euro, maar wel Euro 680 minder dan in 2021 en onze extra winddelen hebben ons ruim Euro 1.500 bespaard. Ons energiegebruik op jaarbasis is op zo’n 7.400 kWh uitgekomen (voor methaangas en elektriciteit), waarvan we 5.000 kWh zelf opwekken met onze zonnepanelen en winddelen. We hebben dus 2.400 kWh methaangas en elektriciteit ingekocht in 2022, tegen bijna 6.000 kWh in 2021.

Energierekening 2022

In 2022 hebben we in totaal Euro 1.307 aan energiekosten gehad, waarvan Euro 125 aan afschrijvingskosten voor onze winddelen. Aan het energiebedrijf betaalde we zodoende minder dan Euro 1.200. De rekening bestond uit:

Inkoop elektriciteitEuro 1.218
Inkoop gasEuro 63
Energiebelasting & opslag duurzame energieEuro 382
Kosten winddelenEuro 312
Vast (netwerk)kosten gas en elektriciteitEuro 532
Teruggaaf energiebelasting– Euro 1.198
TotaalEuro 1.307

Ondanks de stijging van de energieprijzen in 2022 t.o.v. 2021 is de stijging van elektriciteitskosten met Euro 441 beperkt gebleven. Daarbovenop zijn de kosten van onze winddelen met Euro 175 gestegen. Zonder winddelen hadden we Euro 1.647 extra aan elektriciteit moeten betalen. Een teken dat onze zonnepanelen en winddelen prima werken als buffer tegen prijsschommelingen.

De totale rekening is lager dan in 2021, maar hoger dan in de periode 2014-2020. Ook voor volgend jaar verwacht ik inmiddels een kleine verhoging, al kan het zijn dat dat meevalt door het prijsplafond voor energie. Het effect daarvan heb ik echter nog niet verwerkt in mijn berekeningen. Ik heb eerder wel een inschatting gemaakt van het effect op onze energierekening. Er is inmiddels zoveel aan de regeling bijgeschaafd dat ik nog geen nieuwe inschatting van het effect durf te geven. Wat wel duidelijk is is dat de energiebelasting en btw weer omhoog zijn en de teruggaaf energiebelasting omlaag.

Bruto energiegebruik

Ons bruto energiegebruik is in 2022 op 7.397 kilowattuur aan elektriciteit en aardgas uitgekomen, 2% lager dan in 2020 (ons meest energiezuinige jaar tot nu toe). Ten opzichte van 2021 hebben we 17,5% energie bespaard. Dat heeft niet gecompenseerd voor de hogere energiekosten.

Ons gasgebruik lag met 44 m3 (ongeveer 440 kWh) extreem laag, doordat we sinds de inval van Rusland in Oekraïne de cv-ketel uit hebben en ons warme water enkel nog krijgen van de zonneboiler en de HeatCycle. Sinds september van dit jaar is de gasmeter helemaal verwijderd. Het is nu enkel nog wachten op verwijdering van het laatste stuk leiding in onze meterkast en in de voortuin. 2023 wordt voor ons het eerste volledige kalenderjaar zonder methaan/aardgas.

Ons totale energiegebruik is sinds we hier zijn komen wonen met zo’n 25% gedaald. Van rond de 10.000 kWh per jaar naar rond de 7.500 kWh per jaar. Deels komt dat door het weer.

Bovenstaande grafiek laat echter zien dat er ook sprake is van energiebesparing als het energiegebruik voor verwarming gecorrigeerd wordt voor het warmere weer.

Ons totale energiegebruik gaat voor 47% op aan elektrische apparaten (verlichting, mechanische ventilatie, fornuis, oven, wasmachine, koelkast etc), voor 40% aan verwarming en de resterende 13% is voor warm water. Heel anders dan in 2011, toen nog ruim 55% van ons energiegebruik op ging aan verwarming.

Verwarming

Onze keuze voor verwarming met infraroodverwarming (van ThermIQ) leidt eens in de zoveel tijd weer tot verhitte discussies op twitter, linkedin of op andere plaatsen. Toch bevalt het ons nog steeds goed. Ook heeft het ons energiegebruik voor verwarming verlaagd.

December 2022 was met 473 gewogen graaddagen 15% kouder dan december 2021. We stookten wel 9% zuiniger per gewogen graaddag, maar dat kon niet voorkomen dat we in totaal 4% meer energie gebruikten voor verwarming dan in december 2021. De dalende trend van ons gemiddelde energieverbruik voor verwarming per gewogen graaddag (dus gecorrigeerd voor weersinvloeden) zet echter door. Hadden we ten tijde van onze hr-ketel gemiddeld 2,17 kWh nodig per gewogen graaddag, met infrarood is dat 1,28 kWh. Een besparing van 41%. Het langjarig gemiddelde over de periode 2011-2022 (dus inclusief 8 jaar aardgas) ligt inmiddels 12% lager dan met de HR-ketel.

Op jaarbasis is het ons op de rand van het nieuwe jaar gelukt om ons energiegebruik voor verwarming onder de 3.000 kWh te krijgen. Deels geholpen door een warm 2022. Wanneer het aantal gewogen graaddagen gelijkgesteld wordt aan het gemiddelde over de periode 1901-1930 is het totaal energiegebruik voor verwarming onder de 4.000 kWh gedoken. Het aantal gewogen graaddagen lag in 2022 namelijk ruim 24% lager dan begin 20ste eeuw. Net als een ongekend warm Oud&Nieuw een duidelijk effect van door menselijk handelen veroorzaakte klimaatverandering.

Warm water

In december hebben we 77,8 kWh gebruikt voor warm water en heeft onze HeatCycle een COP van 4,8 behaald. Veel beter dan ik had verwacht, aangezien de warmtepomp enkel warm water levert en geen ondersteuning biedt voor de verwarming.

Op jaarbasis heeft de HeatCyce 471 kWhHeatCyce gebruikt en hebben we zo’n 450 kWh aan aardgas gebruikt voor warm water, in totaal 922 kWh voor warm water. Dat is een besparing van 41% ten opzichte van 2021 toen we 1560 kWh voor warm water gebruikten.

Netto energiegebruik & energieproductie

Ons netto energiegebruik ligt in 2022 lager dan ooit. Doordat we overgeschakeld zijn op elektriciteit voor verwarming en warm water, en doordat we meer winddelen hebben bijgekocht. Netto hebben we in 2022 zo’n 2.500 kWh gebruikt, waarvan 440 kWh methaangas.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2022-december-netto-energiegebruik.png

Vanaf mei is goed te zien wat het effect is van de extra winddelen. Vanaf mei tot en met oktober hebben we per maand meer energie geproduceerd dan gebruikt. Sinds de aanschaf van extra winddelen hebben we enkel in november en december meer elektriciteit gebruikt dan geproduceerd.

In 2022 produceerde onze zonnepanelen en winddelen samen 5.000 kWh. Dat is 68% van ons energiegebruik. In 2020 was dit 48%. Naar verwachting groeit dat in 2023 tot boven de 80%, waarna we nog slechts 20% van de elektriciteit bij het energiebedrijf hoeven in te kopen. Het voordeel van winddelen is dat de opbrengst wordt verrekend tegen hetzelfde tarief als dat het energiebedrijf in rekening brengt voor gebruik. Met de huidige flexibele tarieven een extra stimulans om te zorgen voor gelijktijdigheid tussen gebruik en productie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2022-december-bron-energieverbruik-per-maand.png

In bovenstaande grafiek is goed zichtbaar dat de hoeveelheid energie die we overhebben in de zomermaanden gestegen is sinds we extra winddelen hebben. De grafiek laat daarnaast mooi zien hoe we in ruim 10 jaar onze winterse aardgaspiek vervangen hebben door elektriciteit. De volgende stap wordt om de winterpiek te verlagen, zodat productie en gebruik meer in balans komen door het jaar heen. De grafiek laat namelijk ook goed zien dat we in het stookseizoen elektriciteit afnemen van het energiebedrijf, terwijl we in de maanden daarbuiten elektriciteit terugleveren.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2022-november-energieverbruik-12-maanden-naar-bron.png

Tot slot laat bovenstaande grafiek zien hoe we op jaarbasis ons energiegebruik verminderd hebben en hoe we vanaf 2019 ons aardgasverbruik vervangen hebben door elektriciteit. Daarbij is ook goed te zien hoe we sinds begin vorig jaar weer werken aan het verminderen van de hoeveelheid elektriciteit die we inkopen bij het energiebedrijf. In een jaartijd hebben we de hoeveelheid die we inkopen gehalveerd van ruim 4.000 kWh naar minder dan 2.000 kWh.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: