De (anti-)autoritaire opvoeding

Ik ben zelf behoorlijk vrij opgevoed, maar merk bij de opvoeding van onze dochter dat het soms behoorlijk wat moeite en doorzettingsvermogen kost om een zelfde opvoeding door te geven. Mijn dochter heeft de neiging om in de auto te dicteren welke kant ze op wil. Ik trek me daar doorgaans niet heel veel van aan en reageer met de opmerking dat ik het stuur vast heb en dus de baas ben in de auto. Een redenatie die ik gewend ben vanuit het zeilen.

Een maandje geleden werd ik echter geconfronteerd met het effect. Samen met mijn dochter maakte ik na het avondeten nog een rondje door de wijk. Zij op haar driewieler, ik wandelend achter haar aan. Toen ik vond dat het tijd was naar huis te gaan zeik ik hier linksaf, waarop zei weigerde. Na enig aandringen van mijn kant om toch linksaf te gaan reageerde ze met de opmerking:

Ik heb het stuur vast. Ik ben de baas.

Tja, geen speld tussen te krijgen en hoog tijd om mijn autoritaire opvoedingsstijl te verlaten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: