Afgelopen woensdag had BNR 2 items over elektrische auto na elkaar. In het eerste item mochten enthousiaste praktijkgebruikers van Rijkswaterstaat vertellen dat elektrische rijden heel prettig, zen en haalbaar was. Met als minpunt de actieradius, dus nog niet voor alle toepassingen geschikt. Na dit enthousiaste verhaal werd de reclameonderbreking aangekondigd met de cliffhanger:
De presentratrice (Annette van Soest?) sprak de cliffhanger een beetje twijfelend uit na het enthousiaste verhaal van de RWS’ers. Gelukkig had met name Jan Dijkgraaf geen enkele moeite om de elektrische auto morsdood te verklaren, met een beroep op schoonheid van ontwerp van brandstofauto’s vs. de in zijn ogen lelijke hybrides en elektrische auto’s. Blijkbaar heeft de beste man nog nooit de moeite genomen om eens naar de Tesla Roadster of Fisker Karma te kijken.
Ook de andere gast, Ognjen Soldat, specialist op het gebied van autobelastingen verklaarde de elektrische auto dood. Daarbij wees hij op de hoge aanschafwaarde en de dalende fiscale voordelen voor de leaserijder vanaf 2016. De heer Soldat gaf verder aan dat een elektrische auto pas interessant is voor het milieu als je hem met groene stroom oplaad. Want voegde de heer Dijkgraaf toe auto’s zijn de afgelopen jaren veel schoner geworden. Kritisch doorvragen lukte de presentatrice na zoveel negativiteit niet, waarschijnlijk nog steeds in verwarring van de draai in toonzetting t.o.v. het eerdere item met de praktijkgebruikers van Rijkswaterstaat.
Milieueffect
Dan maar weer zelf aan het rekenen slaan. U kunt ze onderhand wel: mijn eigen spreadsheetje voor leaseberekeningen opzoeken. En dan zie dat je zelfs bij laden met grijze stroom een 100% elektrische Nissan Leaf 56% minder CO2 uitstoot dan in dit geval een Toyota Prius hybride. Bij groene stroom loopt dat voordeel op tot ruim 90%. Je kan zelf natuurlijk ook de gegevens van een andere brandstofauto invullen. Kostentechnisch valt de Nissan Leaf op een 36 maandscontract ongeveer 12 Euro goedkoper uit dan de Toyota Prius op een 60 maandscontract.
Twee veel belangrijkere milieu-effecten, die ik niet heb meegenomen in mijn spreadsheet, zijn: lokale luchtkwaliteit en geluidshinder. Twee punten waarop een elektrische veel beter scoort dan een brandstofmotor. Zelfs bij fossiele opwekking van de elektriciteit. En laat nou met name de luchtkwaliteit rondom drukke wegen een knelpunt zijn voor het halen van de luchtkwaliteitsdoelstellingen in 2015.
De heer Dijkgraaf noemde verder de invoer van rekenrijden het ultieme voorbeeld van de vervuiler betaald. Volgens mij klopt dat niet. Rekenrijden is het ultieme voorbeeld van de gebruiker betaald. Tenzij je bij het tarief rekening houdt met het milieu-effect van de auto die over de weg rijdt…
Kostenvergelijking
Met behulp van de spreadsheet kun je ook uitrekenen wanneer elektrisch goedkoper wordt dan brandstofmotoren. Omslagpunt ligt volgens mij ergens rond de 35.000 kilometer per jaar. Dat is een aantal dat de huidige generatie elektrische auto’s nog niet redt. Al gaat de nieuwe Tesla Sedan daar dicht bij komen. Bij dat goedkoper worden heb ik geen rekening gehouden met de bijtellingsregels. Zodra een elektrische auto in exploitatie goedkoper wordt dan een brandstofauto weten creatieve bedrijven ongetwijfeld manieren te verzinnen om medewerkers de elektrische auto in te krijgen. Je kan dat voordeel bijvoorbeeld (deels) doorgeven aan je medewerkers.
Innovatie
Een laatste punt waarnaar nauwelijks gekeken werd was het effect van innovatie. Innovatie kan de prijs van elektrische auto’s laten dalen. Dat gaat meestal niet lineair. Ik ken althans weinig producten met een lineair prijsverloop gedurende hun levensduur.
Kortom: beetje minder bleren daarop BNR en wat kritischer zijn naar je gasten, ook als ze een grote mond open trekken kan geen kwaad.
PS volgens mij staat alleen het zeik de elektrische auto af stukje van de uitzending online bij BNR.
Geef een reactie