Gisteren heeft De Windcentrale de derde Windcentrale in de verkoop gedaan. Vanmorgen vroeg was Het Rode Hert bij Culemborg volledig verkocht. Inmiddels is nummer 4, De Witte Juffer, ond Media toevoegener de naam Stukje Windmolen via Vereniging Eigen Huis in de verkoop. De verwachte kosten en opbrengsten zijn gelijk aan Het Rode Hert. Mocht het je niet lukken om een winddeel van deze windmolen te bemachtigen dan begrijp ik dat er op korte termijn mogelijk nog een aankomt.
De winddelen van de nieuwe Windcentrales zijn met Euro 200 goedkoper dan de winddelen van de eerste Windcentrales. De jaarlijkse onderhoudskosten liggen wel wat hoger. De spreadsheet die ik van De Windcentrale heb ontvangen vind je hier.
Wat zijn winddelen?
De Windcentrale splitst een windmolen in duizenden ‘stukjes’, genaamd Winddelen. Ieder Winddeel heeft een verwachte productie van 500 kilowattuur (kWh) per jaar. Geïnteresseerden kunnen één of meerdere Winddelen kopen met een maximum van hun eigen verbruik. De opgewekte elektriciteit wordt gedurende de levensduur van de molen (tussen de 12 en 20 jaar) naar rato van het aantal Winddelen verdeeld onder de eigenaren. Via de energieleverancier wordt deze stroom thuis afgeleverd. Eigenaren hebben hierdoor gedurende de levensduur van hun molen prijszekerheid voor de door hen geproduceerde stroom. Daarnaast is de stroom gegarandeerd 100% duurzaam uit eigen molen. Bij Olino.org vind je meer informatie over De Windcentrale.
Eigen ervaringen
Onze eigen ervaringen met De Windcentrale zijn positief, tot en met augustus hebben we met 3 winddelen ruim 750 kWh opgewekt. Hoewel de opbrengst tot nu toe wat achterblijft op de prognose blijft het een prettig gevoel dat het grootste deel van onze elektriciteitsbehoefte in eigen bezit is door de combinatie van windelen en zonnepanelen. De twee grootste kostencomponenten blijven echter onzeker, want dat zijn de energiebelasting/SDE+ heffing of hoe ze het in Den Haag ook noemen en de netwerkkosten.
Geef een reactie