Nieuwe Windcentrales in de verkoop

Gisteren heeft De Windcentrale de derde Windcentrale in de verkoop gedaan. Vanmorgen vroeg was Het Rode Hert bij Culemborg volledig verkocht. Inmiddels is nummer 4, De Witte Juffer, ond Media toevoegener de naam Stukje Windmolen via Vereniging Eigen Huis in de verkoop. De verwachte kosten en opbrengsten zijn gelijk aan Het Rode Hert. Mocht het je niet lukken om een winddeel van deze windmolen te bemachtigen dan begrijp ik dat er op korte termijn mogelijk nog een aankomt.

De winddelen van de nieuwe Windcentrales zijn met Euro 200 goedkoper dan de winddelen van de eerste Windcentrales. De jaarlijkse onderhoudskosten liggen wel wat hoger. De spreadsheet die ik van De Windcentrale heb ontvangen vind je hier.

Wat zijn winddelen?

De Windcentrale splitst een windmolen in duizenden ‘stukjes’, genaamd Winddelen. Ieder Winddeel heeft een verwachte productie van 500 kilowattuur (kWh) per jaar. Geïnteresseerden kunnen één of meerdere Winddelen kopen met een maximum van hun eigen verbruik. De opgewekte elektriciteit wordt gedurende de levensduur van de molen (tussen de 12 en 20 jaar) naar rato van het aantal Winddelen verdeeld onder de eigenaren. Via de energieleverancier wordt deze stroom thuis afgeleverd. Eigenaren hebben hierdoor gedurende de levensduur van hun molen prijszekerheid voor de door hen geproduceerde stroom. Daarnaast is de stroom gegarandeerd 100% duurzaam uit eigen molen. Bij Olino.org vind je meer informatie over De Windcentrale.

Eigen ervaringen

Onze eigen ervaringen met De Windcentrale zijn positief, tot en met augustus hebben we met 3 winddelen ruim 750 kWh opgewekt. Hoewel de opbrengst tot nu toe wat achterblijft op de prognose blijft het een prettig gevoel dat het grootste deel van onze elektriciteitsbehoefte in eigen bezit is door de combinatie van windelen en zonnepanelen. De twee grootste kostencomponenten blijven echter onzeker, want dat zijn de energiebelasting/SDE+ heffing of hoe ze het in Den Haag ook noemen en de netwerkkosten.

3 reacties op “Nieuwe Windcentrales in de verkoop”

 1. Wat mij verbaasd is dat alleen Greenchoice de opgewekte stroom terugkoopt van de winddelers. Op deze manier kunnen zij dus ook de prijs bepalen die ze voor een Kwh willen betalen. Als ze de Kwh prijs bv op 5 ct laten staan schieten we er dik bij in aangezien de rekenvoorbeelden met een gemiddelde variabele Kwh prijs van meer dan 8 ct rekenen.

  Like

  1. Greenchoice trekt de elektriciteit die je met je winddelen opwekt af van de elektriciteit die je verbruikt. Daarmee kopen ze dus niks, maar leveren ze enkel door. Het is op zich zeer net dat ze dat doen tegen hetzelfde tarief als waarvoor ze normaal aan je leveren. En als eigenaar van een stukje windmolen loop je inderdaad het risico dat je er bij inschiet als de prijs daalt. Is bij het kopen van een huis toch ook zo?

   Like

   1. Dat klopt alleen is het nu zo dat ik al meer betaal bij de aanschaf van de winddelen dan dat Greenchoice me op dit moment rekent. Het onderhoud van een winddeel is al 26 euro terwijl ik voor de 500 Kwh op dit moment maar 30 euro betaal. Ik moet maar duimen dat de prijs snel omhoog zal gaan:)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: