Je kan de wind weer delen

Vanaf gisteren staat er weer een nieuwe Windcentrale in de verkoop. Op windpark Burgervlotbrug te Zijpe in de provincie Noord-Holland staat de Bonte Hen. De  molen is opgedeeld in 5579 stukjes, ‘Winddelen’ genaamd elk met een output van ca. 500 kWh per jaar. Voor €215 per Winddeel kun je mede-eigenaar worden van deze mooie windmolen van het type Vestas V52.

Coöperatie

Voor elke windmolen zet de Windcentrale een eigen coöperatie op. Deze coöperatie heeft vervolgens een contract met Vestas, de partij die de turbine onderhoud. Dit onderhoud wordt betaald uit de € 26 onderhoudskosten die je per Winddeel per jaar betaalt.

Onze ervaring met de Windcentrale

Zelf hebben we 3 winddelen in de twee eerste windcentrales. Tot en met oktober hadden deze winddelen 999 kWh van de jaarlijkse 1.500 kWh opgewekt. Daarmee valt de opbrengst van het eerste jaar wat tegen, dat komt deels doordat het een slechter windjaar is. We hebben echter zeker geen spijt van onze keuze voor winddelen. Al was het maar vanwege de naam van een van onze windcentrales: Grote Geert 😉 Bijkomend voordeel is dat we in combinatie met zonnepanelen onze elektriciteitsprijs voor het grootste deel vast hebben gezet voor de komende jaren. De enige twee factoren die onze elektriciteitsrekening nu nog kunnen laten stijgen zijn overheidsbeleid en netwerkkosten (en onderschat het effect van die laatste niet).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: