Infographic: effect van isolatieglas op gasverbruik

Zo nu en dan word ik benaderd door bedrijven met het verzoek om gastberichten te plaatsen. Tot op heden ben ik daar spaarzaam mee geweest, al heb ik vorig jaar wel aandacht besteed aan de crowdfundingactie van Thermosmart en aan de lancering van Vandebron. Vanaf vandaag ga ik wat minder spaarzaam met gastberichten om. Op de eerste plaats omdat ik zelf te weinig toe kom aan bloggen en op de tweede plaats omdat ik hoop dat de berichten die ik hier deel van nut zijn voor de lezers van dit blog. Waarbij opgemerkt dat, tenzij anders vermeld, ik geen vergoedingen ontvang van bedrijven waar ik berichten van plaats.

Infographic isolatieglas

Om de zomerse hitte te verdrijven vandaag een infographic van JLM Glas over de besparingen en voordelen van isolatielas. De berekeningen in de infographic zijn gebaseerd op een verbruik van 1.200 m3 aardgas voor verwarming en vervanging van enkel glas door de genoemde glassoorten. Bij een woning waar 20 m2 enkel glas vervangen wordt door HR++ levert dat een besparing op van 315 tot 460 m3 gas besparen, dat is dus 26% tot 38% gas.

In ons geval (gasverbruik tussen de 700 en 1.000 m3) zou dat bij vervanging van enkel glas een besparing betekenen tussen de 182 m3 en 380 m3 aardgas. Alleen hebben we al dubbel glas, wat betekent dat het besparend effect nog kleiner is. We verwarmen ongeveer 50 m2 (vloeroppervlak) van onze woning, dus bij vervanging van al ons glas door HR+++ levert dat een besparing op van ongeveer 200 m3 aardgas (er van uitgaande dat ons huidige dubbelglas ongeveer vergelijkbaar is met HR glas). Wat overigens niet wegneemt dat we vervanging van het glas door HR++ of HR+++ op ons verlanglijstje hebben staan, al was het maar vanwege het comfort van een minder warm huis in de zomer en het geluidsdempend effect. Een effect dat we op onze zolder al merken.

 

Infographic isolatieglas

Bron: JLM Glas

5 reacties op “Infographic: effect van isolatieglas op gasverbruik”

 1. Ik neem aan dat je bedoelt 50m2 vloeroppervlak, strikt genomen verwarm je natuurlijk kubieke meters van je huis. 🙂

  (PS: het moet zijn ‘word ik benaderd’)

  Like

  1. Ja, 50 m2 vloeroppervlak en je hebt gelijk, we verwarmen natuurlijk de kubieke meters van ons huis. Wellicht was het duidelijker geweest om te stellen dat we enkel de benedenverdieping verwarmen.

   (PS stomme spelfouten zijn verbeterd 🙂 )

   Like

 2. De ontwikkelingen in dubbelglas zijn nuttig.
  Waarbij het vervangen van dubbelglas naar een modernere en beter isolerende versie natuurlijk beperkt resultaat geeft.
  Maar als er nu nog enkel glas gebruikt wordt ….

  Zonnige zomergroet,

  Like

  1. Eens, dat is ook mijn bezwaar bij vervangen. Het effect op ons gasverbruik is beperkt omdat er al dubbel glas zit. Dus we doen het pas bij vervanging van de kozijnen of het glas. Voor de mensen die nu nog enkelglas hebben: die kunnen dubbel glas m.i. beter meteen overslaan en doorgaan voor HR++ of nog beter.

   Like

  2. Zelf ben ik werkzaam als glaszetter en ik wordt vaak gevraagd voor het plaatsen van dubbel glas in Den Haag. Wij zien vooral dat de oudere huizen richting het centrum nog allemaal enkel glas bevatten. In de nieuwbouw zie je zo goed als altijd HR++ of beter.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: