Van de bron: energiebedrijf nieuwe stijl?

Vandaag vond ik onderstaande mail in m’n inbox. Bijzonder genoeg om wat aandacht aan te besteden. Al ben ik niet van plan over te stappen, omdat ons doel toch echt nul op de meter is. Ik denk dat bouw- en installatiebedrijven een grotere rol gaan spelen om dat te bereiken dan energiebedrijven. Op gebied van energie heb ik dan geen marktplaats nodig voor energie, maar een marktplaats waar ik zo duurzaam mogelijk de programmaverantwoordelijkheid kan inkopen. In normaal Nederlands: een marktplaats waar ik kan kiezen uit aanbieders die zorgen dat mijn stroom verkocht wordt als ik teveel produceer en die stroom leveren als mijn eigen zonnepanelen (en winddelen) te weinig leveren. Idealiter gecombineerd met de mogelijkheid tot vraagsturing, waarbij ik graag een deel van het financieel voordeel ontvang als ik mijn elektriciteitsverbruik aanpas aan het elektriciteitsaanbod.

Het persbericht:

Vandaag presenteert Vandebron een online marktplaats voor duurzame energie waarop Nederlandse huishoudens direct hun energie van de producent kopen. Vandebron is de eerste transparante, 100% duurzame energiedienst, die in de meeste gevallen goedkoper is dan de huidige Nederlandse energieleveranciers. Eerder werden voorinschrijvers toegelaten, vanaf vandaag is de site bereikbaar voor iedereen

Kiezen uit Nederlandse opwek

Gebruikers kiezen uit vier type energiebronnen: wind-, zon-, water- en bio-energie. Alle energie wordt opgewekt in Nederland, bijvoorbeeld door de windmolen van Jaap en Feikje uit Molkwerum (Friesland) of door de biogasinstallatie op het erf van het varkensbedrijf van de familie Oude Lenferink uit Fleringen (Overijssel). In de zoekmachine kan ook worden gefilterd op afstand en prijs. Hierdoor kan iedereen voor zichzelf bepalen wie de ideale energieproducent is.

Tijdens de lancering kan worden gekozen uit het aanbod van tien verschillende producenten, die samen ongeveer 20.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien.

Eerste transparante, 100% duurzame energiedienst

Vanaf vandaag kiezen consumenten op Vandebron zelf hun energiebron en daarmee hun prijs. “Hierdoor weet je precies waar je stroom vandaan komt en waar je geld naartoe gaat.” aldus Remco Wilcke, die het bedrijf startte met Aart van Veller, Matthijs Guichelaar en Michael Fraats. Voor het eerst kunnen producenten hun energie direct aan de consument verkopen en kunnen ze hun eigen prijs bepalen. Daarmee is dit is het eerste businessmodel dat landelijk de opwek van duurzame energie meer rendabel maakt.

Tussenpersoon wordt overgeslagen: marge naar producent en consument

De meeste energiebedrijven verdienen naast de vaste maandkosten ook aan een marge op het energieverbruik. Daarom hebben ze er belang bij dat het verbruik omhoog gaat. Bij Vandebron gaat de verbruiksprijs in zijn geheel naar de producent. Vandebron verdient alleen aan het maandelijkse abonnementsgeld van € 10. Daardoor heeft Vandebron er geen belang bij als afnemers meer verbruiken. Sterker, als ze minder verbruiken kan Vandebron meer huishoudens op een enkele bron aansluiten.

Succesvolle voorinschrijving

Geïnteresseerden hebben zich de afgelopen weken vooringeschreven. Meer dan 1400 huishoudens lieten zien dat er veel vraag is voor duurzaam opgewekte energie: een groot succes. Op twitter schrijft een van de eerste gebruikers: “Wat een feest om een energiebron uit te zoeken op @Vandebron. Jammer dat ik maar één mag kiezen!”. De eerste huishoudens zijn inmiddels al overgestapt naar de boeren die hun energie via Vandebron verkopen.

3 reacties op “Van de bron: energiebedrijf nieuwe stijl?”

  1. Willem Eppenhof Avatar
    Willem Eppenhof

    Stel: alle rivieren komen in Nederland uit in één rivier, zeg bijv. de Maas, de Rijn en de IJssel die in één rivier stromen. Nu zegt iemand: je kunt nu rechtstreeks Maaswater kopen, alleen afkomstig uit de Maas. Het water wordt wel getapt uit die ene rivier waarin o.a. de Maas uitstroomt. Kun je zuiver Maaswater krijgen? Nee, je krijgt een mix van verschillende rivieren, niemand die het filtert. En nu komt Van de bron met het kopen van energie bij de leverancier, i.c. een boer. Je stroom komt, net als al die andere, nog steeds via het netwerk van alle energiebedrijven samen in je huis. Dus je kosten zijn: de stroom zelf en het transport van de stroom via dat netwerk. Krijg ik bij “Van de bron” nu alleen een rekening van die ene stroomproducerende boer die ik kies, of krijg ik ook een rekening van de transporteur? Of betaal ik aan die boer niet alleen de kosten van de stroom, maar ook de afdracht die hij doet aan een energiebedrijf en een transporteur, maar dan met een marge erop voor die boer? Zelfs als ik bij een boer rechtstreeks stroom in zou kopen, bijvoorbeeld één die naast mijn huis produceert en een draadje naar mijn huis trekt, moet die stroom nog worden afgeregeld op de juiste spanning voor mij (dure investeringen in apparatuur) en moet er bij ontbreken van wind- of zonne-energie toch nog een andere leverancier bij worden genomen. Het idee lijkt leuk, maar klopt niet. Stroom kan helaas niet per pakketje bij je thuis worden bezorgd, je koopt energie uit die gezamenlijke pot en betaalt daardoor ook mee aan vuile energie: van kolen-, gas- en kerncentrales, die allemaal deel uitmaken van het stroomproducerende complex. Oké, globaal zouden we kunnen zeggen: over 10 jaar moet 15 % van de energie groen zijn, maar per land is dat onmogelijk, al kun je wel 15 % van de groene stroom voor je eigen consumenten als land produceren.
    Verder: iedereen heeft een andere opvatting van groene stroom: voor de een is stroom uit waterkracht groen, de ander zegt dat er een groot deel van de natuur voor moet worden verwoest (dalen die stuwmeren worden); windenergie is misschien groen te noemen, maar niemand wil windturbines in zijn tuintje hebben, behalve dan grootschalige boerenbedrijven (lees: bio-industrie, megastallen etc.); kernenergie is voor veel mensen groen, maar levert radioactief materiaal op en de brandstof wordt onder vaak erbarmelijke omstandigheden gedolven (uraniummijnen) en moet vaak uit onstabiele landen komen; biogasinstallaties en het verbranden van hout en afval zijn ook geen écht schone energiebronnen; en tenslotte zullen er ook mensen zijn die geen duizenden zonnepanelen in de natuur willen zien, zeker niet als ze in het (hun) zicht staan. Tja, ik ben helemaal vóór groene stroom, en windturbines mogen voor mij best aan de horizon of dichterbij staan, maar we krijgen allemaal nog steeds stroom uit hetzelfde stopcontact.

    Like

  2. […] vlucht. Vrij Nederland noemde Vandebron zelfs een radicale vernieuwer voor de toekomst, maar zelf vraag ik me af hoe vernieuwend het model werkelijk […]

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.