Schiedam blijft thuis: voor een regionale glasvezelmonopolist

Binnenkort krijgen we in Schiedam glasvezel, bij veel huizen is de aansluiting fysiek zelfs al gerealiseerd (bij ons ook). Het is wachten op het aanzetten van het netwerk en de aanbiedingen. Sinds kort weet ik dat dat laatste tegen gaat vallen, want CIF (de netwerkeigenaar) heeft gekozen voor een gesloten netwerk waarop enkel plaats is voor Caiway. Reden voor mij om de petitie van Nederland Kiest Zelf te tekenen. Gesloten netwerken waarbij je de keuze hebt uit slechts een aanbieder vind ik namelijk niet van deze tijd. Ouderwets, achterhaald en eigenlijk te belachelijk voor woorden dat opeenvolgende Kabinetten, die telkens hun mond vol hebben van marktwerking en concurrentie dit nog niet hebben aangepakt.

Dus doen we het lekker zelf. Teken je ook?

Achtergrond (bron: Nederland Kiest Zelf)

CIF heeft een gesloten netwerk, waar Caiway als enige aanbieder actief op is. In totaal voorziet CIF 10% van alle glasvezelaansluitingen in Nederland, wat neerkomt op ongeveer 169.000 huishoudens. 101.000 van deze huishoudens bevinden zich in Zuid Holland. Deze groep heeft geen andere keuze dan Caiway op glasvezel.

Nederland Kiest Zelf wil de bewoners uit het CIF gebied bewust maken van deze consumentonvriendelijke situatie. Met Caiway als enige aanbieder, wordt een gezonde marktwerking tegengehouden en kan Caiway haar aanbod beperken en de prijzen kunstmatig hoog houd en door een gebrek aan concurrentie.
Het gevolg is dat de prijzen voor vergelijkbare Alles-­in-­1 pakketten voor glasvezel met dezelfde of hogere internetsnelheid, hoger zijn dan de prijzen die worden aangeboden door aanbieders op het Reggefiber netwerk. Daarnaast biedt Caiway geen glasvezel aan met een snelheid onder de 100 Mb/s, terwijl in de rest van Nederland 64% van alle glasvezelgebruikers de voorkeur geeft aan een lagere snelheid tegen een scherpere prijs.

Zo is er al vanaf 410 euro een Alles-in-­1 pakket op glasvezel op het Reggefiber netwerk te bestellen, terwijl bij Caiway het goedkoopste pakket 530 euro per jaar kost. Op het gebied van service presteert Caiway slechter dan de grote internetaanbieders van Nederland. Uit de providermonitor van de Consumentbond van eind 2014 scoort Caiway het laagste rapportcijfer op het gebied van klanttevredenheid en het algemene testoordeel.

Eind 2014 was er in Twente een soortgelijke situatie waarin 80.000 Ziggo abonnees gedwongen werden Caiway af te nemen als zij kozen voor kabel of glasvezel. Namens het onafhankelijke initiatief Twente Kiest Zelf bundelde heel Twente de krachten en werd de situatie doorbroken met een nieuwe aanbieder op glasvezel. Speciaal voor Twente creëerde Caiway daar wel een pakket met sterk gereduceerde prijzen ten opzichte van hun algemeen geldende prijzen in de CIF gebieden.

Nederland Kiest Zelf wil zich samen met alle bewoners in de CIF gebieden, maar ook daarbuiten,
sterk maken om meer glasvezelaanbieders aan te sluiten op het CIF netwerk. Door de situatie in Twente laat CIF ook andere aanbieders toe op haar netwerk en met voldoende steun zijn nieuwe providers bereid te investeren en de stap te maken naar het CIF netwerk. Laat je steun blijken en teken vrijblijvend de petitie voor 23 maart op www.nederlandkiestzelf.nl.

6 reacties op “Schiedam blijft thuis: voor een regionale glasvezelmonopolist”

  1. Getekend

    Vriendelijke groet,

    Geliked door 1 persoon

  2. Heel gaaf dat je ons steunt! Gaat de goede kant op met 2500 aanmeldingen. Vr.gr. Max (initiatiefnemer)

    Geliked door 2 people

    1. Graag gedaan, ook eigen belang. Want ik geloof niet dat er op termijn meerdere infrastructuren blijven liggen naast elkaar. Convergeert en dan is een open netwerk en behoud van concurrentie van belang om te zorgen voor een goed aanbod.

      Geliked door 1 persoon

  3. Na de instap van Fiber is het weer verdacht stil op dit front.
    Ik had toch echt de indruk dat het de bedoeling was dat er vrije keus kwam op het ciff netwerk maar blijkbaar mag dit (bijna) monopolie gewoon doorgaan.
    Wat kunnen we nog meer doen om vrije keus te krijgen?

    Like

    1. Geduld hebben. Wat ik begrijp (maar pin me er niet op vast) is dat kleinere spelers, zoals CIFF hun netwerk de eerste 2 jaar behoorlijk gesloten mogen houden door onaantrekkelijke tarieven te vragen voor toegang tot hun netwerk. Daarna is het netwerk tegen gestandaardiseerde tarieven toegankelijk voor concurrenten. Voor dit moment denk ik dat veel mensen hun keus hebben gemaakt en het ook wachten is op het moment dat de jaarcontracten en 2-jaarscontracten aflopen. Pas dan is het zinvol voor concurrenten om in te gaan stappen.

      Like

      1. Helaas die 2 jaar is reeds lang verlopen, Ciff wil geen samenwerking met de grote partijen maar een door hen gereguleerd aantal waarmee ze waarschijnlijk prijsafspraken kunnen maken. iig is het zo dat grote spelers zoals KPN en xs4all geen samenwerking kunnen of willen maken. Zie de pilot in Harderwijk waar ze niet tevreden over zijn.

        Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.