Internet & datacenters: de grijze kant van duurzame banken?

De internet-sector is een van de snelst groeiende bedrijfstakken van Nederland. Tegelijkertijd is het een elektriciteit verslindende bedrijfstak. Reden om me afgelopen jaar te verdiepen in de vraag of bedrijven bij de keuze van hun datacenters en webhosting letten op het gebruik van duurzame energie. Met als startpunten banken, een sector die in toenemende mate via online gaat en die daarnaast van oudsher veel gebruik maakt van datacenters.

Gehanteerde aanpak

Bij mijn onderzoek heb ik gebruik gemaakt van onderzoek van HIVOS, van informatie op van CDP (Carbon Disclosure Project) en van de Green Web App, een gratis plugin voor de webbrowser van The Green Web Foundation die laat zien of een website ‘groen’ gehost wordt. Waarbij groen gehost wil zeggen dat de webhost gebruik maakt van duurzame energie voor z’n energievoorziening en hier bij voorkeur ook over communiceert op de website. Daarbij maakt The Green Web Foundation momenteel geen onderscheid naar soort groene stroom.

Wanneer een webhost gebruik maakt van grijze stroom is met de website tcp utils nagegaan om welke webhost het gaat, zodat op de website nagekeken kon worden of het resultaat van de Green Web App overeenstemt met wat een bedrijf zelf op z’n website publiceert. Als ook dat geen uitsluitsel gaf is een reactie gevraagd aan de betreffende bank.

Duurzame koplopers

Twee voorlopers op het gebied van bankieren zonder bankkantoren zijn de ASN-bank en Triodos-bank. Beide hebben geen netwerk van kantoren, maar werken van oudsher via post en met de opkomst van internetbankieren uiteraard via internet. Beide banken zijn in de publieke opinie ook voorlopers als het gaat om duurzaamheid en bij de Eerlijke Bankwijzer scoren beide banken goed. Ook zijn beide banken partner van De Groene Zaak, die zich ten doel stellen gezamenlijk de transitie naar een duurzame economie en samenleving in de hoogst mogelijke versnelling te realiseren.

ASN-bank

Als eerste heb ik vorig jaar uitgezocht hoe de ASN-bank haar webhosting en datacenter geregeld heeft. Volgens The Green Web Foundation werd de ASN-bank grijs gehost door SNS Reaal, wat ook zichtbaar is met de site tcp utils. Navraag bij de ASN-bank leverde als antwoord op dat SNS Reaal inderdaad de webhosting en datacenter verzorgde voor de ASN. Naspeuring in het jaarverslag van SNS Reaal (pdf) leverde op dat 90% van de verbruikte elektriciteit in 2013 groen was. Na publicatie van deze uitkomsten op mijn eigen weblog (grijs gehost bij WordPress.com 😦 ) heeft The Green Web Foundation haar oordeel over de hosting van ASN en SNS aangepast van grijs naar groen. Voor de Wereld van Morgen, de community website van de ASN-bank is dit jaar overgestapt op Leaseweb voor de hosting. Volgens de gegevens van The Green Web Foundation maakt Leaseweb wel gebruik van duurzame energie.

Triodos bank

De Triodos bank stond aanvankelijk op groen in de Green Web App. Naspeuren op de website van de drie ict-bedrijven waar ze zaken mee doen (Sentia, Colt en Good.com) levert weinig informatie over gebruik van duurzame energie op. Reden om The Green Web Foundation uitleg te vragen, aangezien transparantie over het gebruik van groene stroom een van de eisen is om als groen aangemerkt te worden door The Green Web Foundation. Ondanks verschillende verzoeken van The Green Web Foundation hebben Sentia, Colt en Good.com geen informatie over groene stroom verbruik verstrekt.

Sentia

De website van Sentia levert geen enkele verwijzing op over groene stroom, duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Reden om de navraag bij Triodos bank daar te beginnen. Volgens Maarten Thijs, woordvoerder van Triodos bank, maakt Sentia:

gebruik van groene stroom. Triodos Bank betrekt duurzaamheidsaspecten in de gespreken met al onze leveranciers – en wij vragen hun waar mogelijk hun diensten verder te verduurzamen.

Tot op heden heeft Sentia niet gereageerd op vragen van mij of The Green Web Foundation over hun stroomverbruik. In het onderzoek van HIVOS komen ze niet voor. Ik ben Sentia niet tegengekomen in de rapportages van CDP en ook van de Triodos bank heb ik geen nadere onderbouwing van de claim over groene stroomverbruik ontvangen.

Colt

Ook Colt heb ik vragen gesteld over hun elektriciteitsverbruik. Het is hun Nederlandse public affairs bureau tot nu toe niet gelukt de gevraagde informatie over duurzaam elektriciteitsverbruik boven tafel te krijgen. Op de website van CDP is wel informatie te vinden over het gebruik van groene stroom in 2012, de informatie is echter onduidelijk over de hoeveelheid groene stroom en over het type garanties van oorsprong dat gebruikt is. Op haar website stelt Colt over haar CO2-emissie:

we know our data centre estate represents the highest proportion (over 60%) of our own carbon emissions from purchased electricity.

Wat het onwaarschijnlijk maakt dat nog gebruik gemaakt wordt van groene stroom. Want dan zou met een veel lagere CO2 emissie voor elektriciteitsverbruik gewerkt mogen worden.

Gevraagd om een reactie geeft René Post van The Green Web Foundation aan:

na bestudering van de duurzaamheidspagina van Colt komt The Green Web Foundation tot de conclusie dat er geen indicatie is van het gebruik van groene stroom. Daarbij is de gemelde PUE van 1,83 gigantisch hoog, een beetje modern datacenter zit in de range van 1,3 – 1,5 en een echt nieuw datacenter vaak onder de 1,2.

Good

Good is zo transparant dat op de website niets over duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen of groene stroom gebruik is te vinden. Ook is er geen mogelijkheid te ontdekken om via een contactformulier of via email persvragen in te dienen. De contactformulieren op de site leiden rechtstreeks naar de sales afdeling en onder press staan enkel persberichten.

Conclusie

De banken die zich als koplopers beschouwen m.b.t. duurzaamheid en transparantie kunnen voor hun leveranciers van hosting- en datacenterdiensten nog groeien en wat leren van ABN AMRO dat eerder dit jaar aankondigde volledig over te schakelen op Nederlandse windenergie. Daarbij lijkt ASN het energieverbruik van haar datacenters beter op orde te hebben dan Triodos, dat komt vooral doordat het duurzame elektriciteitsverbruik van de ASN terug te vinden is in het jaarverslag van SNS Reaal. SNS vermeldt geen herkomst van de groene stroom in het jaarverslag, daarin gaat ABN Amro met de openlijke keuze voor Nederlandse groene stroom dan weer een stapje verder.

Disclaimer: ik bankier bij zowel de ASN-bank als de Triodos bank, en ben sinds begin dit jaar als vrijwilliger betrokken bij The Green Web Foundation.

Dit bericht is geschreven voor en gepubliceerd op Sargasso.nl

12 reacties op “Internet & datacenters: de grijze kant van duurzame banken?”

 1. Heb je een voorstel om Triodos ook m.b.t. dit onderwerp groener te krijgen?

  Vragende groet,

  Like

  1. Hoi Rob,

   Mijns inziens 3 mogelijkheden:
   1) Ze vragen hun leveranciers transparanter te zijn, zodat hun claims ook voor klanten en anderen te verifiëren zijn.
   2) Ze vragen hun leveranciers om over te stappen op groene stroom.
   3) Als hun leveranciers niet willen voldoen aan 1 of 2 stappen ze over op andere leverancier.

   Geliked door 1 persoon

 2. Je antwoord is helder.
  Ik bedoelde eigenlijk hoe ik, wij als consument Triodos kunnen overtuigen om hier iets aan te doen.

  Vriendelijke groet,

  Like

  1. Vragen stellen 🙂 En als die je niet bevallen stemmen met je voeten: overstappen .

   Like

   1. Ik heb beide banken dezelfde vraag gesteld.

    Ik kom er op terug.

    Fijn weekend.

    Regenachtige groet,

    Like

    1. Ik ben erg benieuwd naar de antwoorden, vooral van Triodos.

     Like

 3. Triodos heeft gereageerd:
  “Hartelijk dank voor uw e-mail. Graag reageren wij op uw e-mail. Helaas heb ik op dit moment nog geen antwoord. We hebben intern de vraag gesteld en zodra wij u kunnen berichten, sturen wij u een e-mail.”

  Ik houd je op de hoogte.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Rob, ik ben benieuwd waar Triodos mee komt.

   Geliked door 1 persoon

 4. Het antwoord van ASN is binnen:
  “Voor de website van ASN Bank wordt inderdaad groene stroom gebruikt.”

  Triodos heeft nog geen aanvullend antwoord gegeven.

  Zonnige groet,

  Like

 5. Mijn vraag bij Triodos Bank heb ik in de herhaling gegooid.

  Nu krijg het volgende antwoord:
  “Hartelijk dank voor uw e-mail.

  Ik kan u geruststellen alles wat we hier doen word zo duurzaam mogelijk gedaan, ook met groene stroom, toilleten worden doorgespoeld met regenwater en we hebben alleen biologische producten bijvoorbeeld in de kantine, maar ook de koffie en thee.

  Tapijt inrichting overal word aan gedacht, ook de bloemen die in ons kantoor staan.

  Welke groene stroom wij gebruiken en van wie dat antwoord moet ik u schuldig blijven, maar u kunt ons daarover bellen wanneer u dat schikt en vragen naar onze facilitaire dienst zij kunnen u daar denk ik meer antwoorden in geven.

  Ik hoop wel dat u een beetje minder bezorgd bent, u mag ook langskomen als u dat leuk vind.”

  Vriendelijke groet,

  Like

 6. het vervolg antwoord:
  “ik heb zelf even voor u de facilitaire dienst gebeld, het spijt me dat u mijn antwoord niet concreet vond.

  De stroom die we gebruiken komt van Greenchoice en is 100 % van windenergie.
  Op het gebouw aan de Nieuweroordweg 1 in Zeist hebben we ook zonnepanelen waar we gebruik van maken.”

  Vriendelijke groet,

  Like

 7. Waarop weer een aanvulling is gegeven:

  “Zoals uit het antwoord van mijn collega blijkt gebruiken wij 100% windenergie.
  Dat geldt voor alle voorzieningen en devices van Triodosbank, zowel op het hoofdkantoor als bij bank Nederland.
  Dus ook de website en de ICT voorzieningen worden van electriciteit voorzien door windenergie (en een gedeelte zonne energie voor zover het het hoofdkantoor berteft)”

  Voor mij is dit antwoord akkoord.
  Heb jij nog bedenkingen???

  Vriendelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: