Crowdfunding voor gerechtigheid

Op 29 december 2015 werd Jeroen Ensink voor zijn huis neergestoken voor zijn huis door een volstrekte vreemde. De man had last van een psychose en bleek een paar dagen daarvoor vrijgelaten, omdat justitie eerdere aanklachten (over het bezit van een groot mes en het aanvallen van een agent) liet vallen.

In oktober 2016 heeft deze vreemde schuld bekend en is hij veroordeeld tot opname voor onbepaalde tijd in een psychiatrisch ziekenhuis. Jeroen liet een dochter van 11 dagen oud achter. Vandaag, bijna 16 maanden nadat Jeroen gedood werd, is in het Verenigd Koninkrijk het Artikel 2 onderzoek gestart. Het doel hiervan is vast te stellen in hoeverre de autoriteiten te kort zijn geschoten en om de staat verantwoordelijk te houden.

Voor de nabestaanden een zware dag. Niet alleen door het openrijten van , maar ook omdat de nabestaanden toegang tot rechtsbijstand is ontzegd. De politie en het openbaar ministerie krijgen beide wel juridische bijstand, de politie zelfs van een landsadvocaat. De nabestaanden zijn van mening dat zonder juridische bijstand hun belangen onvoldoende zijn geborgd. Ook zijn ze van mening dat het niet van de financiële middelen van nabestaanden mag afhangen of ze in staat zijn om de autoriteiten ter verantwoording te roepen.

Het ‘goede’ nieuws is namelijk dat er een onderzoek komt naar het handelen van politie en openbaar ministerie voorafgaand aan de dood van Jeroen, maar het ‘slechte’ nieuws is dat dit onderzoek een volle week gaat kosten. Waardoor de kosten voor juridische ondersteuning voor de nabestaanden veel hoger uitvallen dan verwacht. Daarom zijn de nabestaanden een crowdfunding actie gestart om de financiële middelen bij elkaar te krijgen voor juridische ondersteuning. Mocht je wat kunnen missen, dan is een bijdrage zeer welkom. Mijn bijdrage is inmiddels gestort, al had ik het liever besteed aan de toekomst van Jeroen’s dochter of zijn memorial fonds voor MSc-studenten.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.