Kamperen #vangaslos

20180508_140503Eerder dit jaar heb ik mijzelf getrakteerd op een GoSun Sport, een kooktoestel op zonnewarmte voor tijdens het kamperen. Dit voorjaar had ik al een paar keer rustig thuis het een en ander ermee geprobeerd te koken en bakken, met wisselend succes. De gegrilde groenten waren zeer geslaagd, de sperziebonen niet te eten zo hard. De eerste poging bij het kamperen in het voorjaar was ook niet heel geslaagd, doordat ik te laat begon met koken en de zon al te veel van zijn kracht verloren had.

GoSun
De echte lakmoesproef volgde deze zomer tijdens het kamperen op vakantie. Twee weken koken met zo min mogelijk gas. Ik heb verschillende maaltijden gemaakt met de GoSun. De eerste was het ontdooien van de traditionele meeneemmaaltijd van huis. Daarna heb ik nog macaroni met bolognesesaus gekookt, (vegetarische) worstjes gebakken, aardappels en rijst gekookt, en verschillende groenten gebakken. Het enige dat niet lukte was het uitbakken van spek. De GoSun Sport kan simpelweg te weinig vocht afvoeren om deze knapperig te krijgen. Daar was ons kampeergas dus voor nodig. De andere dagen hebben we het gas niet of nauwelijks gebruikt. Meer foto’s vind je hier.

Hoe werkt de GoSun?

De GoSun werkt met behulp van een zwart gecoate vacuümbuis, waar de infrarood stralen van de zon wel in kunnen stralen, maar door een coating niet meer uitkomen. De temperatuur binnenin kan oplopen tot 290 graden Celsius, terwijl de buitenkant koud blijft. Ideaal met kleine kinderen op een camping.

In zekere zin is de werking van de GoSun vergelijkbaar met zonneboilers die gebruik maken van heatpipes. In de buis kan een tray geschoven worden met het eten dat je wil bereiden. De temperatuur kan oplopen tot 290 graden Celsius. Voldoende om vlees en groenten te bakken. Door de tray te vullen met water kan je er ook groenten, pasta, aardappels of rijst in koken. Het vergt wel wat meer tijd en voorbereiding, zeker om een gezin van 4 avond eten op te dienen met een tray die geschikt is voor 2 personen. Zelf vind ik dat niet erg, geeft nog meer onthaasting en vakantiegevoel. Al moet je wel op tijd beginnen, want je hebt zonlicht nodig om te kunnen koken. Zolang er schaduwen zichtbaar zijn werkt de GoSun wel, maar beduidend langzamer dan bij direct zonlicht.

GoSun Fusion

Voor de diehard fans van campinggas is er slecht nieuws, want GoSun werkt aan een nieuw product: de GoSun Fusion. Deze combineert zonnewarmte met een elektrische oven, waardoor het mogelijk wordt om ook ’s avonds te koken m.b.v. je autoaccu. Of met behulp van een powerpack, dat geladen kan worden met een zonnepaneel. De kickstarter campagne is succesvol en lijkt inmiddels afgerond. Het wachten is op de levering van de eerste GoSun Fusion.

7 reacties op “Kamperen #vangaslos”

 1. Ik zie mij nog niet rondlopen met dit apparaat.

  Een kleiner en eenvoudigere versie lijkt mij wel gschikt om in een rugzak mee te nemen.

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. De Sport is inderdaad niet echt geschikt voor je rugzak, eerder voor kamperen met een auto of voor op een boot. De GoSun Go komt misschien meer in de buurt van wat je zoekt met een gewicht van minder dan 1 kg:
  https://www.gosuneurope.com/products/gosun-go-portable-solar-cooker

  Geliked door 1 persoon

 3. Superleuk zeg!
  Ik heb ook al vaak gedacht dat ik van die wegwerp- campinggas blikken af wil.
  Het enige probleem is dat je die GoSun niet in een rugzak kan meenemen.
  Groet Markus

  Like

  1. Kleinste maatje past wel in je rugzak, past alleen weer niet zoveel eten in: https://www.gosuneurope.com/products/gosun-go-portable-solar-cooker

   Like

 4. Gaat alles in een keer in koker? Hoe bak je dan vlees?
  Verder alles goed met jullie? Groetjes,
  Armand

  Like

 5. Ik heb het in etappes gedaan. Rijst of pasta aan de kook brengen, daarna handdoek er omheen en in een slaapzak laten nagaren. Vlees en groenten kan je er in bakken. Vorm van de solarcooker beperkt wel de vleeskeuzes. Een biefstuk is bv wat onhandig. Gehakt of worstjes gaan wel goed.

  Like

 6. […] Ook dit jaar hebben we tijdens onze vakantie gekookt met behulp van onze GoSun Sport zonnekoker, wat er wederom voor zorgde dat we weinig gas nodig hebben gehad tijdens het kamperen. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: