Daar opgewekt in 2019

Eerder schreef ik al over mijn twee goede voornemens voor 2020. Inmiddels zijn die twee uitgebreid met een derde, namelijk een investering in Groasis.

Een ander deel van het goede voornemen is om meer te schrijven en praten over wat ik zelf al doe. Een van de leukste dingen vind ik zelf het investeren in offgrid energie projecten in andere Afrika, Zuid-Amerika en Azië. In mijn ogen een waardig vervolg van mijn investeringen in kleine ondernemers via het inmiddels failliete MyC4 en een uitbreiding op mijn investeringen in duurzame energie in Nederland. Waarover een volgende keer meer.

Offgrid energie

Ik ben in 2013 begonnen met investeren in offgrid energieprojecten via Sunfunder. In 2014 schreef ik al eens over de slag om de onderkant van de energiemarkt tussen de kolensector en offgrid duurzame energieprojecten. Een onderwerp dat nog steeds actueel is, al lijkt kolen steeds meer aan de verliezende hand. De projecten die ik via Sunfunder heb gefinancierd zijn al weer een aantal jaar volledig afgelost en Sunfunder werkt ook niet meer met crowdfunding.

Dat was de reden dat ik vanaf 2017 op zoek gegaan ben naar andere crowdfunding platforms, waarbij ik er inmiddels vier gevonden heb waarmee ik investeer in offgrid energie projecten. De eerste drie projecten hebben inmiddels hun volledige lening terugbetaald. Wat geen garantie is voor de toekomst, want de eerste melding dat er cashflow problemen zijn bij een van de partijen aan wie ik geld heb uitgeleend zijn er inmiddels ook. Wat niet wegneemt dat ik hoopvol blijf voor de toekomst. Geld dat terug wordt betaald herinvesteer ik in nieuwe projecten op hetzelfde platform.

Inmiddels heb ik een behoorlijk portfolio opgebouwd in met name Afrika via vier verschillende websites. Op alfabetische volgorde: Ecoligo, Energise Africa, Lend a hand en Trine.

Overzicht leningen

WebsiteProjectTerugbetaald
Energise AfricaAzuri Tech Issue 2: 5% Bond100.00%
TrineSolar for Local Businesses, Zambia100.00%
TrineMwembeshi, Zambia100.00%
TrineKayenze, Tanzania85.78%
Energise AfricaSolarNow Issue 2: 5% Bond75.00%
Lend a handSollatek Electronics Kenya 366.68%
Energise AfricaSunTransfer Kenya: 5.5% Bond33.32%
Energise AfricaAzuri Tech – Uganda SolarPlus 1: 5% Bond25.00%
TrineSolarHome, Myanmar22.16%
TrineBBOXX 5, Rwanda16.66%
Energise AfricaUpOwa – Issue 5: Cameroon 6.75% Bond12.50%
Ecoligo75 kWp zonnestelsel Rift Valley Roses10.29%
TrineDaystar Power 3, Nigeria9.08%
TrineDaystar Power 2, Ghana9.08%
TrineBBOXX 6, Kenya8.32%
Ecoligo276 kWp zonnestelsel Centrale universiteit Onderwijs & administratie0.00%
Energise AfricaSolarWorks! Trading B.V. Issue 10: 6% Bond0.00%
Energise AfricaOOLU Solar Issue 9: Mali – 6% Bond0.00%
Energise AfricaBBOXX Capital Ltd Issue 7: 5.5% Bond0.00%
Lend a handVITALITE Zambia 40.00%
TrineDaystar Power 10, Nigeria0.00%
TrineDaystar Power 9, Nigeria0.00%
TrineDaystar Power 8, Nigeria0.00%
TrineDaystar Power 7, Ghana0.00%
TrineDaystar Power 6, Nigeria0.00%
TrineKingo 3, Guatemala0.00%
TrineSolarHome 4, Myanmar0.00%
TrineDaystar Power 4, Nigeria0.00%
TrineGreenlight Planet 2, Kenya0.00%

Voor de helderheid: bovenstaande is niet bedoeld als investeringsadvies. Geld uitlenen aan projecten in Afrika, Zuid-Amerika en Azië kan riskant zijn en het is mogelijk dat je je volledige inleg kwijt raakt. Investeerd dus enkel geld dat je over hebt en spreid je investeringen. Bij twijfel: vraag advies aan iemand die meer verstand heeft van investeren en beleggen.

3 reacties op “Daar opgewekt in 2019”

  1. […] Behalve investeren in duurzame energie in Nederland investeer ik ook in duurzame energie voor de onderkant van de energiemarkt. Niets zo leuk tenslotte als m’n eigen bewering dat fossiele energie niet de oplossing is voor de onderkant van de energiemarkt dichterbij te brengen door mijn eigen investeringen. Wat ik inmiddels al weer 7 jaar doe. Tijd voor een actualisatie van mijn investeringen. […]

    Like

  2. […] kolencentrales en de wereldwijde ontwikkelingen op gebied van zon- en windenergie. Tijd voor een actualisatie van mijn persoonlijke overzicht met investeringen in daar opgewekt. Om te beginnen met de investeringen die volledig zijn afgelost. Dit overzicht […]

    Like

  3. […] kolencentrales en de wereldwijde ontwikkelingen op gebied van zon- en windenergie. Tijd voor een actualisatie van mijn persoonlijke overzicht met investeringen in daar opgewekt. Om te beginnen met de investeringen die volledig zijn afgelost. Dit overzicht […]

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.