Goede voornemens 2022

Een nieuw jaar, tijd voor 3 nieuwe goede voornemens. Bij voorkeur klein, uitvoerbaar en navolgbaar. Vorig jaar heb ik het overgeslagen, dus tijd voor een nieuwe reeks.

Voornemen 1: Gasverbruik verminderen

In 2021 was het voornemen, net als in 2020, om van gas af te gaan. Dat is niet gelukt, maar we hebben wel onze keuze gemaakt voor een manier om ons aardgasverbruik tot nul kubieke meter te reduceren. Het uitvoeren van de laatste stap is dan ook mijn eerste goede voornemen. De elektrische installatie is inmiddels voorbereid, de aanbetaling gedaan en de datum voor de installatie van de HeatCycle van De Warmte is gepland in februari. Er is dus geen enkele reden meer om te verwachten dat het niet gaat lukken. Binnenkort volgt dus de toevoeging van een maatregel aan ons lijstje, waarmee we 3 jaar na overschakeling op infraroodverwarming ook ons warm water volledig gasloos verwachten te maken. De komende maanden verwachten we ook de huidige schuifpui te vervangen door een beter geïsoleerd exemplaar. Waarmee we ons energieverbruik verwachten te verlagen. Maar belangrijk nog: we verwachten een comfortabelere woonkamer te krijgen.

Voornemen 2: Keuken vervangen

We wonen inmiddels bijna 11 jaar in onze woning en al bij de koop was de keuken aan vervanging toe. Na 6 jaar koken op 3 pitten (omdat de 4e stuk is) is het tijd om knopen door te hakken en onze keuken werkelijk te vernieuwen. We hebben de levensduur met 11 jaar weten te rekken, maar het is inmiddels echt de hoogste tijd.

Voornemen 3: maand zonder alcohol

Mijn derde goede voornemen is om minstens een maand geen alcohol te drinken. Met het vele thuiswerken vervaagt het verschil tussen de week- en weekenddagen en is het dagelijkse glaasje wijn er vorig jaar in geslopen. Tijd om te minderen en het terug te brengen naar hooguit een drankje in het weekend, te beginnen met een maand alcoholvrij.

Stand van zaken eerdere goede voornemens

Buiten deze drie nieuwe goede voornemens had ik natuurlijk al de nodige zaken lopen. Een daarvan is mijn bestuurslidmaatschap van Energiek Schiedam. Mijn lidmaatschap van De Windvogel loopt ook nog steeds door, al ben ik daar verder niet actief. Dit jaar heb ik geen verdere investeringen via Zonnepanelendelen, De Windcentrale of Meewind gedaan. Wel heb ik weer in verschillende zonne-energie projecten in Afrika geïnvesteerd via Trine en Energise Africa. Want het gaat mij niet alleen om hieropgewekt, maar ook om daaropgewekt. Daar meer hernieuwbare energie opwekken zorgt voor minder kansen voor nieuwe kolencentrales, maar ook voor minder afzet van slechte kwaliteit kerosine voor Europese raffinaderijen. Bovendien draag ik graag mijn steentje bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals.

Een andere stap die we in 2021 hebben gedaan is het bijdrage aan No Shit: akkerbouw zonder dierlijke meststoffen. Ook hebben we vorig jaar weer een kleine extra storting gedaan bij Land van Ons, een coöperatieve vereniging die zich tot doel stelt om Nederlandse landbouwgrond te revitaliseren. De grond wordt dus geen natuurgebied, maar blijft in gebruik als cultuurgrond: die door mensen bewerkt wordt en waar producten vanaf komen voor ons dagelijks bestaan. Waar Land van Ons zich door willen onderscheiden is dat de ecologie de basis is voor de exploitatie van de gronden. Dat betekent dat er nog steeds op geboerd kan worden op een manier die meer lijkt op hoe de ‘biologische’ boeren dat aanpakken. Hoewel de eerlijkheid gebiedt: ook daar kunnen op het vlak van herstel biodiversiteit nog genoeg stappen gemaakt worden. Ook bestellen we onze koffie en thee nog steeds bij Peeze.

Daarnaast hebben we nog steeds een reeks kleine investeringen uit het het verleden, waaronder investeringen Meewind, Ampyx Power en GoSun.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: