Ons energiegebruik en onze energieproductie in 2021

2022 is al een maand oud, hoog tijd om ons energiegebruik en onze energieproductie van 2021 te bekijken. In totaal hebben we in 2021 159 m3 aardgas, 7.408 kWh elektriciteit en 2.016 kWh zonnewarmte gebruikt. Omgerekend naar kilowattuur is dat 10.279 kWh in totaal. Daarvan hebben we 4.335 kWh zelf opgewerkt met onze zonneboiler, zonnepanelen en winddelen.

WatGebruik
Aardgas159 m3 = 1.553 kWh
Elektriciteit7.408 kWh
Zonneboiler 1.315 kWh
Winddelen1.004 kWh
Zonneboiler2.016 kWh

Bruto energiegebruik per jaar

Onder staande grafiek laat ons energiegebruik zien uitgesplitst naar functie waar we de energie voor gebruiken: warm water, apparaten en verwarming. Doordat we nu twee jaar thuiswerken heb ik een uitsplitsing gemaakt in de ruimtes die we altijd verwarmen en ruimtes die we sinds 2020 extra verwarmen. In 2013 hebben we ook extra ruimtes verwarmd, dus ook in dat jaar is terug te zien dat het energiegebruik voor verwarming fors hoger lag dan in andere jaren.

In 2021 lag ons energiegebruik in 2021 voor de basis verwarming op 3.456 kWh. Ons totale energiegebruik voor verwarming lag op 4.060 kWh in 2021. Meer dan in 2020, maar nog steeds minder dan in 20214, het zuinigste stookjaar met aardgas. Toen verbruikte we 4.193 kWh, terwijl we drie ruimtes minder verwarmde.

Bovenstaande grafiek laat ook zien dat er een verschil is in het gemiddelde energieverbruik in de jaren met gasverwarming en in de jaren met infraroodverwarming. Ondanks dat we in twee van de drie jaar met infraroodverwarming meer ruimtes hebben gestookt dan in de jaren met aardgas ligt ons energiegebruik in de jaren met infraroodverwarming gemiddeld lager dan in de jaren dat we verwarmde met aardgas. Het verschil is een besparing van 18% op ons totale energiegebruik.

Verwarming per gewogen graaddag

Belangrijker dan het effect op het totale energiegebruik is het effect op het energiegebruik per gewogen graaddag. Omgerekend naar gewogen graaddagen ligt ons energiegebruik voor verwarming in de periode 2019-2021 ruim 35% lager dan met cv-ketel. Als ik geen rekening hou met ander stookgedrag door thuiswerken ligt het energiegebruik voor verwarming 37% lager. Met 1,5 kWh/gewogen graaddag lag het energiegebruik voor verwarming in 2021 2% hoger dan in 2014, het zuinigste stookjaar op aardgas.

Omgerekend naar een standaard jaar in de periode 1901-1930, de oudste gegevens die vindbaar zijn bij het KNMI, lag het gebruik voor de basisverwarming in 2021 op 4.060 kWh. Het totale gebruik voor verwarming lag op 4.769 kWh. Daarmee besparen we 15% op ons energiegebruik voor verwarming doordat 2021 warmer was dan het klimaatgemiddelde aan het begin van de 20ste eeuw.

Energieproductie

Een deel van de energie die we gebruiken wekken we zelf op. Deels op huis (zonnepanelen en zonneboiler) en deels elders (winddelen en zonnedelen). De totale productie daalde in 2021, dit kwam met name doordat onze winddelen 29% minder produceerde dan in 2020.

Netto energiegebruik

Ons netto energiegebruik is de afgelopen 10 jaar een aantal keren fors gewijzigd. Vanaf 2013 is goed te zien wat het effect van onze zonnepanelen is op ons netto elektriciteitsgebruik. Vanaf dat jaar tot en met 2018 ligt ons netto elektriciteitsgebruik rond de 0 kWh per jaar. Vanaf 2019 stijgt ons netto elektriciteitsgebruik, doordat we in dat jaar zijn overgeschakeld op infraroodverwarming. Wat ook zichtbaar is in ons gasverbruik. In 2021 gebruikten we zo’n 4.000 kWh meer elektriciteit dan we produceerden. Ons gasverbruik bleef laag met minder dan 1.600 kWh (minder dan 175 m3 aardgas).

Conclusie

Na dik 10 jaar investeren in ons huis verbruiken we nog steeds aardgas. Al gaan we daar in 2022 wel een volgende stap in zetten. De verwachting is dat ons elektriciteitsgebruik daardoor met zo’n 500 kWh gaat stijgen terwijl het gasgebruik met 1.500 kWh gaat dalen. Wat betekent dat we zo’n 7.500 kWh elektriciteit op jaarbasis gaan gebruiken. Een volgende stap op energiegebied is daarom besparen door ons huis beter te isoleren en kieren te dichten.

Voor die tijd staan het opknappen van de huiskamer en keuken op de agenda. Waarbij we gebruik gaan maken van de mogelijkheid die de infraroodpanelen ons bieden: het verwijderen van de radiatoren. In de huiskamer, maar onze kinderen willen ze ondertussen ook wel eens kwijt uit hun slaapkamer. Dat levert namelijk extra ruimte op in de kamer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: