Groenboerenboodschap verkiezingen 2023

Boeren en tuinders maken zich ernstig zorgen over klimaat, biodiversiteit, onze voedselvoorziening en daarmee eigenlijk over ons aller voortbestaan. Zij willen een ander landbouwbeleid! En dat willen zij niet alleen. Samen met honderden organisaties en duizenden mensen staan zij achter het Groenboerenplan. En samen met die organisaties vragen zij iedereen om te stemmen op partijen die écht kiezen voor de voedseltransitie. Omdat ik de zorgen deel en hun oproep steun herhaal ik deze hier.

Schone lucht, schoon water, een groene omgeving en gevarieerde voeding horen bij onze eerste levensbehoeften. Helaas staan deze behoeften allemaal onder druk en daarmee de toekomst voor ons en de volgende generaties. Terwijl een groener en gezonder (voedsel-)landschap wel degelijk mogelijk is als we nu de juiste keuzes maken. Deze verkiezingen zijn belangrijk, want het gaat om de provincie en de waterschappen. Jouw stem is jouw persoonlijke keuze in jouw provincie.

Op welke partijen kun je op 15 maart jouw stem uitbrengen?

Als Groenboeren collectief geven we geen stemadvies, maar vragen we je om te kiezen op een partij die – net als wij – zich zorgen maakt om biodiversiteit en klimaat en deze grote maatschappelijke problemen aan wil pakken.

Stem dus NIET op de partijen die deze problemen al jarenlang voor zich uitschuiven, bagatelliseren of zelfs ontkennen. En dan nog is er genoeg om uit te kiezen.


Zie hieronder enkele stemwijzers. Let bij het invullen extra goed op bij vragen die gaan over natuur, landbouw, stikstof, klimaat of water. Lees per vraag ook goed wat de politieke partijen van dat specifieke punt vinden.
Na het stemmen kun je meestal nog aangeven welke onderwerpen jij extra belangrijk vindt en kijken wat bepaalde partijen vinden.
Stem met je hart en voor toekomstige generaties

Enkele stemwijzers:

Zoals Thomas Oudman op De Correspondent schrijft:

De vraag is deze verkiezingen dus niet of je boeren een toekomst gunt. Je kiest volgende week sowieso vóór boeren. De vraag is hoe jij die toekomst voor je ziet.

Lees zijn hele artikel waarin hij goed uitlegt hoe linkse en rechtse partijen denken over de landbouwtransitie.

Kijk hier om meer te lezen over de Groenboerenboodschap of het Groenboerenplan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: