Innoveren met de zon

Onze zonneboiler draait al een aantal maanden naar volle tevredenheid. Toch blijf ik me er over verbazen dat de warmte die de boiler produceert niet voor meer doeleinden ingezet wordt. Van de installateurs begreep ik dat de temperatuur van de heatpipes in de zomer tot boven de 200 graden celsius kan oplopen. Warm zat dus om elektriciteit op te  wekken. In januari kreeg ik via Twitter al een keer een reactie dat dat niet mogelijk zou zijn.

Maar het blijft knagen. Daarom in het kader van de Solar Days aandacht voor een Amerikaanse aanpak, waarmee zonnepanelen dubbel rendement opleveren.

Alternatieve aanpak

Een paar maanden geleden kwam ik het Amerikaans bedrijf Echo First op het spoor dat een andere manier heeft gevonden om energie en warmte uit de zon te winnen. Het demo filmpje dat op hun website staat is zeker de moeite waard om te bekijken.

Het idee is heel simpel (de uitvoering vast veel ingewikkelder): leg standaard zonnepanelen op een dak, sluit de panelen aan 3 kanten hermetisch af, laat lucht onder de panelen doorstromen, leidt deze warme lucht door een warmtewisselaar. Resultaat: warm water en elektriciteit. Het systeem schijnt zelfs in staat te zijn om als airco te fungeren.

Op de website van Echo First staat een informatief filmpje over hoe het werkt. Nu nog een Nederlandse importeur of licentiehouder…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: