Begin vorig jaar heb ik in een serie van 3 berichten mijn visie gegeven op de mogelijkheden van crowdfunding voor duurzame/sociale ondernemers in Nederland (Klik hier voor deel 1, deel 2 en deel 3). De initiatieven waar ik toen mee in aanraking ben gekomen zijn inmiddels allemaal actief in Nederland. Tijd dus voor een rondje langs de velden om te zien hoe de sites er nu bij staan. Het is zeker geen compleet overzicht, daarvoor kun je beter een kijkje nemen op P2P-Banking.com. Al lijkt van de Nederlandse crowdfunding sites tot nu toe alleen Symbid een recensie te hebben.
De komende weken dus aandacht voor Nederlandse crowdfunding sites. Vorige week heb ik afgetrapt met het Utrechtse CrowdAboutNow. Vandaag aandacht voor Symbid. Binnenkort volgen Pitchfund.us, Geldvoorelkaar en Wekomenerwel.nl.
Symbid
Via Symbid investeer je in het eigen vermogen van ondernemers en ondernemers kunnen via Symbid dus eigen vermogen ophalen. Op het platform zijn zowel startende als bestaande ondernemers te vinden. Op moment van schrijven kan in bijna 30 actieve plannen geïnvesteerd worden.
Een account aanmaken kan met behulp van alle grotere sociale netwerken. Gezien het zakelijke karakter van Symbid heeft LinkedIn de voorkeur.
Voor investeerders
De minimum investering via Symbid is 20 Euro. In tegenstelling tot de meeste andere platforms koop je daarmee aandelen in het bedrijf waarin je investeert. Het is dus geen lening. Dat maakt investeren via Symbid riskanter dan bij sites die leningen verstrekken (zoals bijvoorbeeld CrowdAboutNow), aangezien aandeelhouders bij financiële problemen achteraan staan. Aan de andere kant staat daar tegenover dat je meeprofiteert als de waarde van de aandelen stijgt.
Als je een account aanmaakt kun je vaak wel de verwachte omzet en winstmarges zien. Maar bij de plannen die ik bekeken heb staat erg weinig informatie over het verwachte rendement voor investeerders.
Als investeerder betaal je 3% commissie bij het storten van geld op je account. Dat geld kun je daarna vrijelijk investeren in ondernemersplannen naar keuze.
Zodra het gevraagde bedrag is opgehaald wordt het uitgekeerd aan de ondernemer. Vanaf dat moment kun je je aandelen weer verkopen via de site van Symbid, mits daar vraag naar is. Daarmee lijkt Symbid een soort van mini-beurs te worden, maar het kan zijn dat ik me daarin vergis. Als dat zo is ben ik wel benieuwd welke exit mogelijkheden er zijn voor investeerders.
Voor ondernemers
Ondernemers kunnen via Symbid eigen vermogen ophalen. Symbid richt zich daarbij op bedragen tussen de 20 en 2,5 miljoen Euro. Gebruik van het platform is gratis voor startende ondernemer, bestaande ondernemers plaatsen wel een vergoeding.
Als ondernemer lijk je zelf te kunnen bepalen hoeveel aandelen je aanbied. Ik neem aan dat je ook kunt aangeven of en zo ja hoeveel dividend je uit wilt keren.
Oordeel
Voor kleinere bedragen (tot ongeveer 25 Euro) is de commissie lager dan de transactiekosten bij CrowdAboutNow, bij grotere bedragen lopen de kosten van Symbid op. Al vervalt dat verschil deels weer als je je investeringen over meerdere ondernemers spreidt. Bij CrowdAboutNow betaal je per ondernemer waar je in investeert 0,77 Euro commissie, bij Symbid betaal je eenmalig 3%. Stel dat je 100 Euro investeert verspreidt over 5 ondernemers dan betaal je bij CrowdAboutNow 5 *0,77 = Euro 3,85 aan transactiekosten. Bij Symbid betaal je 3% van 100 Euro = 3 Euro commissie. Bij grotere bedragen per investering is de kostenstructuur van CrowAboutNow gunstiger voor de investeerder dan die van Symbid.
Het geld van de investeerders wordt ondergebracht op een bankrekening van Symbid, maar onder toezicht van de Symbid Trust Foundation. Zelf zou ik liever zien dat het geld van investeerders op de bankrekening van de Symbid Trust Foundation wordt gezet, zoals MyC4 dat na aandringen van investeerders ook geregeld heeft. Hoewel het nu onder toezicht van een stichting staat weet ik niet of het geld daarmee veilig is mocht er wat mis gaan met Symbid.
Ondanks een aantal onduidelijkheden heb ik zelf inmiddels een tweetal kleine investeringen gedaan in Enviu en AV Direct via Symbid.
Geef een reactie