Update: Symbid

Begin vorig jaar heb ik in een serie van 3 berichten mijn visie gegeven op de mogelijkheden van crowdfunding voor duurzame/sociale ondernemers in Nederland (Klik hier voor deel 1, deel 2 en deel 3). De initiatieven waar ik toen mee in aanraking ben gekomen zijn inmiddels allemaal actief in Nederland. Tijd dus voor een rondje langs de velden om te zien hoe de sites er nu bij staan. Het is zeker geen compleet overzicht, daarvoor kun je beter een kijkje nemen op P2P-Banking.com. Al lijkt van de Nederlandse crowdfunding sites tot nu toe alleen Symbid een recensie te hebben.

De komende weken dus aandacht voor Nederlandse crowdfunding sites. Vorige week heb ik afgetrapt met het Utrechtse CrowdAboutNow. Vandaag aandacht voor Symbid. Binnenkort volgen Pitchfund.us, Geldvoorelkaar en Wekomenerwel.nl.

Symbid

Via Symbid investeer je in het eigen vermogen van ondernemers en ondernemers kunnen via Symbid dus eigen vermogen ophalen. Op het platform zijn zowel startende als bestaande ondernemers te vinden. Op moment van schrijven kan in bijna 30 actieve plannen geïnvesteerd worden.

Een account aanmaken kan met behulp van alle grotere sociale netwerken. Gezien het zakelijke karakter van Symbid heeft LinkedIn de voorkeur.

Voor investeerders

De minimum investering via Symbid is 20 Euro. In tegenstelling tot de meeste andere platforms koop je daarmee aandelen in het bedrijf waarin je investeert. Het is dus geen lening. Dat maakt investeren via Symbid riskanter dan bij sites die leningen verstrekken (zoals bijvoorbeeld CrowdAboutNow), aangezien aandeelhouders bij financiële problemen achteraan staan. Aan de andere kant staat daar tegenover dat je meeprofiteert als de waarde van de aandelen stijgt.

Als je een account aanmaakt kun je vaak wel de verwachte omzet en winstmarges zien. Maar bij de plannen die ik bekeken heb staat erg weinig informatie over het verwachte rendement voor investeerders.

Als investeerder betaal je 3% commissie bij het storten van geld op je account. Dat geld kun je daarna vrijelijk investeren in ondernemersplannen naar keuze.

Zodra het gevraagde bedrag is opgehaald wordt het uitgekeerd aan de ondernemer. Vanaf dat moment kun je je aandelen weer verkopen via de site van Symbid, mits daar vraag naar is. Daarmee lijkt Symbid een soort van mini-beurs te worden, maar het kan zijn dat ik me daarin vergis. Als dat zo is ben ik wel benieuwd welke exit mogelijkheden er zijn voor investeerders.

Voor ondernemers

Ondernemers kunnen via Symbid eigen vermogen ophalen. Symbid richt zich daarbij op bedragen tussen de 20 en 2,5 miljoen Euro. Gebruik van het platform is gratis voor startende ondernemer, bestaande ondernemers plaatsen wel een vergoeding.

Als ondernemer lijk je zelf te kunnen bepalen hoeveel aandelen je aanbied. Ik neem aan dat je ook kunt aangeven of en zo ja hoeveel dividend je uit wilt keren.

Oordeel

Voor kleinere bedragen (tot ongeveer 25 Euro) is de commissie lager dan de transactiekosten bij CrowdAboutNow, bij grotere bedragen lopen de kosten van Symbid op. Al vervalt dat verschil deels weer als je je investeringen over meerdere ondernemers spreidt. Bij CrowdAboutNow betaal je per ondernemer waar je in investeert 0,77 Euro commissie, bij Symbid betaal je eenmalig 3%. Stel dat je 100 Euro investeert verspreidt over 5 ondernemers dan betaal je bij CrowdAboutNow 5 *0,77 = Euro 3,85 aan transactiekosten. Bij Symbid betaal je 3% van 100 Euro = 3 Euro commissie. Bij grotere bedragen per investering is de kostenstructuur van CrowAboutNow gunstiger voor de investeerder dan die van Symbid.

Het geld van de investeerders wordt ondergebracht op een bankrekening van Symbid, maar onder toezicht van de Symbid Trust Foundation. Zelf zou ik liever zien dat het geld van investeerders op de bankrekening van de Symbid Trust Foundation wordt gezet, zoals MyC4 dat na aandringen van investeerders ook geregeld heeft. Hoewel het nu onder toezicht van een stichting staat weet ik niet of het geld daarmee veilig is mocht er wat mis gaan met Symbid.

Ondanks een aantal onduidelijkheden heb ik zelf inmiddels een tweetal kleine investeringen gedaan in Enviu en AV Direct via Symbid.

11 reacties op “Update: Symbid”

 1. KorstiaanZandvliet Avatar
  KorstiaanZandvliet

  Hi Krispijn, Leuke post over het Symbid platform, hierbij additionele informatie over de vragen die je stelt in je post.

  1. Symbid is te gebruiken door ondernemers op zoek naar een investeringen tussen de 20.000 en 2.5 miljoen.

  2. De mogelijke waarde creatie en rendementen staan voor veel proposities in additioneel upgeloade files die te vinden zijn in de media bibliotheek van een betreffende propositie, dis is zo gedaan omdat veel ondernemers de eigen financiële planning als PDF uploaden, hiermee heb je als investeerder dus zeer rijke informatie.

  3. De suggestie over verhandeling klopt, na 100% financiering kunnen de verkregen stukken vrij worden verhandeld.

  4. Symbid werkt op dit moment met toonaangevende partijen aan een speciaal platform voor grotere investeerders, hiermee worden veel van de opmerkingen over de bijkomende kosten weggenomen, binnenkort hierover meer.

  5. Met betrekking tot de funds die worden overgemaakt zit de governance structuur als volgt in elkaar: het geld wordt overgemaakt naar een derden geld rekening die de Symbid coöperatie aanhoudt bij onze payment provider, dit staat dus los van Symbid B.V.. In de statuten van de Symbid coöperatie staat ook duidelijk vermeld dat de Symbid coöperatie altijd een 1 op 1 dekking moet hebben voor tegoeden overgemaakt naar het platform. De Symbid coöperatie staat vervolgens onder toezicht van de Symbid Stichting. Er zit dus een driedubbel controle mechanisme in wat bij een eventuele staking van de Symbid B.V. autonoom kan doorgaan. Mocht er dus wat misgaan dan zijn de belangen van investeerders uitermate goed beschermd. Zie hierover verder de statuten en andere legale documenten die je gemakkelijk vanuit je account kan downloaden.

  Veel succes met je investeringen,

  Korstiaan Zandvliet | Managing Director Symbid B.V.

  Like

 2. Sander Olislagers Avatar
  Sander Olislagers

  Hi Krispijn,

  Leuk artikel hoor! En uiteraard ook erg bedankt voor je investering in http://www.AVdirect.nl

  Vriendelijke groet,

  Sander Olislagers
  Directeur AVdirect

  Like

 3. @KorstiaanZandvliet Dank voor de aanvullingen. De waarborgen voor het geld dat investeerders op hun account plaatsen en de verhandelbaarheid zijn naar mijn mening aantrekkelijke kanten aan Symbid.

  Tot slot ben ik benieuwd welke grote investeerders mee gaan draaien op het platform voor grote investeerders.

  Like

 4. @Sander Olislagers dank je wel. En graag gedaan. Succes met de verdere crowdfunding campagne!=

  Like

 5. KorstiaanZandvliet Avatar
  KorstiaanZandvliet

  @krispijnbeek Hi Krispijn, in Q4 zal deze faciliteit worden gepresenteerd maar ga ervan uit dat hierin zowel nationale als internationale partijen een rol gaan spelen. To be continued.

  Like

 6. Een groot nadeel is dat als de funding lang duurt je geld lange tijd vast staat en niets op brengt. Waarbij initieel een behoorlijk percentage(3%) aan kosten wordt ingehouden. Als je je investering wilt terugtrekken betaal je nogmaals 20 EUR, waarom dit zo hoog moet zijn is mij niet duidelijk Veel kosten dus over een periode zonder rendement. De periodes van geld ophalen zijn gauw een half jaar of langer.

  Like

  1. Stilstaand geld bij niet gefinancierde projecten is een uitdaging voor alle crowdfunding platforms. Dat herken ik wel. Een groter aanbod aan projecten en snellere doorlooptijd per project kan daarbij helpen. Alleen blijft de spoeling in Nederland vooralsnog wat dun.

   De kosten voor het terugboeken van geld die je noemt zijn wel erg fors. Geeft Symbid hier een reden voor? Of is dat wellicht een adder onder het gras om hun business case rond te krijgen en voldoende geld op het platform te houden (prikkel om dan maar een andere investering te zoeken is natuurlijk wel groot als je geld er eenmaal staat)?

   Like

   1. Er wordt geen reden gegeven voor de hoogte van de kosten voor het terugboeken.

    Ik vind het een slim concept toch behoorlijke bedragen een half jaar tot een jaar zonder rente vasthouden en dan ook nog 3% kosten rekenen.
    Als investering krijg ik er steeds meer mijn twijfels over. Eerst ca 6% kosten dan veel risico en bij succes het risico op verwatering. Ik ga denk ik mijn verlies maar nemen en op zoek naar alternatieven.

    Like

 7. Beste HJ,

  In reactie op jouw vraag verschaf ik hierbij graag inzicht in het feit waarom er 20 euro in rekening wordt gebracht bij het verzoek tot terugstorten. Het is zo dat de kosten voor terugstorting inderdaad 20 Euro bedragen per transactie, dit heeft er alles mee te maken dat hier een handmatig controle proces aan vooraf gaat om de identiteit van de investeerder vast te stellen. Wij vinden het onze verplichting om er zorg voor te dragen dat het systeem niet fraudegevoelig is en voldoet aan de eisen die de DNB (De Nederlandsche Bank) en de ECB (Europese Centrale bank) stellen aan het aanhouden van opvorderbare tegoeden. Dit handmatige proces is duur maar waarborgt wel de zekerheid van investeerders over de door hun ingelegde gelden. De kosten profilering voor investeerders met minder dan 5000 Euro geinvesteerd is inderdaad 2.5%, dit heeft er alles mee te maken dat ook wij het platform kosten efficient moeten aanbieden en dat voor kleinere tickets net zoveel werk moet worden gedaan als voor grotere, vergeet niet dat het hier gaat om directe participaties in private bedrijven, een asset class waarin tot voor kort helemaal niet kon worden geinvesteerd, daarbij dragen wij zorg voor de volledige correcte juridische afhandeling. Voor grotere investeerders (5000+) is kostenprofilering gesteld op 1%, in onze optiek een zeer competitief tarief aangezien wij zorg dragen voor de volledige administratieve werkzaamheden. In response tot je laatste comment, het risico op verwatering is alleen prevalent bij een zogeheten down round (als er op een lagere waardering wordt geinvesteerd dan waarvoor de crowd heeft geinvesteerd) in alle andere gevallen is een verwatering alleen maar positief voor de waarde van het bedrijf en dus de aandeelhouders. Daarbij heb je naast het recht op dividend en op de waardecreatie ook stemrecht, iedere verwatering wordt dus vooraf voorgelegd aan de investeerders via de online samenwerkingsomgeving die Symbid biedt aan investeerders en ondernemers, je weet dus altijd waar je aan toe bent. Mocht je verder nog vragen en/of opmerkingen hebben dan beantwoord ik deze uiteraard graag.

  Met vriendelijke groet,

  Korstiaan Zandvliet | Oprichter Symbid B.V.

  Like

  1. Beste Korstiaan,

   Ik zou de mogelijkheid om terug te storten naar de rekening waarvan af geïnvesteerd is een mooie optie vinden. Als je voor een andere rekening kiest dan vind ik de extra kosten reëel.

   Dat jullie kosten maken onderken ik daarom betaal je ook een fee als je inlegt echter jullie profiteren daarna ook van de rente in de vaak lange periode dat de investering nog niet “vol” is.

   Op de Symbid pagina vind ik over verwatering het volgende:

   4. Verwatering

   Bij elke investering die via het platform verkregen wordt, kan verwatering optreden. Dit betekent dat als het bedrijf additioneel kapitaal op haalt in een latere fase, het opnieuw aandelen van het bedrijf uitgeeft aan nieuwe investeerders. Op deze manier vermindert het percentage aandelen wat jij hebt in het bedrijf. Deze nieuwe aandelen zouden ook een zeker preferent dividendrecht, resultaten uit verkopen of andere rechten kunnen bevatten die in jouw nadeel werken. Je investering kan ook verwateren door het uitgeven van aandelenopties aan de medewerkers, de leveranciers of andere partijen verbonden aan het bedrijf.

   Concreet betekent dit bij de meeste investeringen waarbij de ondernemer een meerderheid belang heeft dat een aantal acties zoals: aandelenopties aan de medewerkers, de leveranciers of andere partijen verbonden aan het bedrijf. niet tegen gehouden kunnen worden door investeerders van het Symbid platform of mis ik hier echt iets?

   Ik hoor graag van je.

   Groet,

   HJ

   Like

   1. Beste HJ,

    Dank voor jouw reactie. Je suggestie betreffende het terugbetalingsproces nemen wij zeker in acht. Laat ik hierbij nogmaals aanstippen dat deze kosten voor ons geen verdienmodel zijn als platform en dat deze kosten ook daadwerkelijk worden gemaakt om de identitieit van een investeerder vast te stellen. Kortom als wij dit voor elkaar krijgen en DNB gaat hiermee akkoord dan zullen wij dit zeker implementeren.

    In reactie op je tweede comment is dit allereerst natuurlijk afhankelijk van de aandeelhoudersverdeling, aangezien het hier in de regel om een minderheidsbelang gaat lijkt de inspraak van de Investeerders (Investeerders Cooperatie) inderdaad nihil, echter dienen wel alle investeerders op de hoogte te worden gebracht van een mogelijke verwatering of besluit van aandeelhouders om welke reden dan ook. Mochten deze redenen absoluut niet ter zaken doende zijn kunnen investeerders wel degelijk een dergelijke verwatering tegenhouden. Dit dient overigens wel case per case te worden bekeken, echter hebben wij al een aantal malen verwateringen van proposities gezien op het platform, welke altijd in het voordeel waren van de investeerders.

    Een ondernemer denkt namelijk wel twee keer na alvorens zijn investeerders (de mensen die hem initieel steunden) tegen zich in het harnas te jagen. De ondernemer zou dan zo maar achter kunnen blijven met een groep zeer activistische aandeelhouders zonder dat hij hierop invloed kan uitoefenen. De processen hieromtrent zijn geregeld per de statuten van de uitvoerende BV en kunnen ook worden ingezien op het platform.

    Verder werken wij bij Symbid ook aan de implementatie van een nog duidelijker contract om de relatie tussen investeerders en ondernemers te managen. Hierin zal onder meer worden gestuurd op de uit te betalen dividenden op basis van een bepaald omzet niveau alsmede beloningen voor medewerkers en ondernemers (ook dus voor eventuele betalingen in aandelen en opties). Kortom we werken iedere dag hard aan het verbeteren van het systeem en proces om Symbid voor alle investeerders en ondernemers een veilig, interessant maar bovenal transparant investeringsplatform te leveren. We zijn dan ook erg blij met je suggesties en horen er graag meer mocht je die hebben. Daarbij nodig ik je van harte uit om een keer bij ons on kantoor een kijkje in de keuken te komen nemen, mocht je dit leuk vinden dan hoor ik dit graag.

    Met vriendelijke groet,

    Korstiaan Zandvliet

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: