Voortgang investeringen via Symbid

Vorig jaar plaatste ik al een update op mijn eerste bericht over crowdfunding platform Symbid. Via Symbid heb ik vorig jaar geinvesteerd in Enviu Participations en AV Direct. Inmiddels is duidbreelijk dat Enviu de benodigde 100.000 Euro heeft opgehaald via crowdfunding. Een mooi moment voor een kleine evaluatie van mijn 2 investeringen via Symbid tot nu toe.

Crowdfunding = Campagnevoeren

Als iets me duidelijk is geworden is het wel dat ondernemers die hun bedrijf via crowdfunding willen financieren actief campagne moeten voeren om het geld binnen te halen. Sinds ik in augustus geld heb geinvesteerd in Enviu Participations ben ik bijna 2 keer per maand benadert met de vraag of ik m’n investering wilde uitbreiden of mensen uit mijn eigen netwerk wilde wijzen op de investeringsmogelijkheid. Ook uit gesprekken met Stef van Dongen en andere mensen van Enviu werd duidelijk dat er intern allerlei kleine en grotere competities werden opgezet om het aanbrengen van investeerders aan te moedigen. Ook via sociale media (twitter, linkedin, facebook) werden regelmatig oproepen gedaan door de mensen van Enviu om te investeren in Enviu Participations.

Dat is een heel andere aanpak dan AV Direct, mijn tweede investering. Sinds mijn investering begin augustus heb ik weinig meer vernomen over de voortgang van de plannen. Het aantal investeringen en de omvang ervan is ook nauwelijks tot niet toegenomen sinds augustus 2011.

De derde investering die ik op het oog heb is WakaWaka Solar led light, ook zij zijn zeer actief op sociale media. Het benodigde startkapitaal komt dan ook in zicht. Ik lever daar graag een bijdrage aan, helaas zit mijn geld vast voorlopig nog vast en zolang dat zo is wil ik eigenlijk geen nieuw kapitaal bijstorten op Symbid.

Tip voor Symbid

Helaas lukt het niet om het geld dat ik heb geinvesteerd in AV Direct terug te trekken. Aan de ene kant begrijpelijk, want als je op ieder moment je investering terug kunt trekken is het heel lastig om je ondernemingsplan te financieren. Aan de andere kant staat mijn investering van 200 Euro in AV Direct sinds augustus stil, waardoor ik er geen andere ondernemers mee kan helpen. Terwijl ik met partjes van 20 Euro 10 ondernemers een stapje verder had kunnen helpen. Om te bevorderen dat ondernemers actief nieuwe investeerders (blijven) werven zou Symbid de mogelijkheid kunnen introduceren om het geld te onttrekken als een ondernemer meer dan een maand geen nieuwe investeerders weet aan te trekken. Op die manier dwing je ondernemers om actief op zoek te blijven naar nieuwe investeerders en biedt je investeerders mogelijkheden om naar actievere of nieuwere investeringsmogelijkheden over te stappen.

Helaas lukte het me zonder hulp niet om het geld dat ik in AV Direct heb geinvesteerd te desinvesteren. Vrij vlot na het verschijnen van dit bericht heeft Korstiaan Zandvliet van Symbid gereageerd en uitgelegd hoe je desinvesteert. Dit doe je als volgt:

 1. Login op jouw Symbid dashboard
 2. Klik op Portfolio (dus niet op Investments)
 3. Hier zie je al jouw investeringen staan
 4. Klik vervolgens op Desinvest achter de betreffende propositie
 5. Kies vervolgens hoeveel stukken je wilt desinvesteren
 6. Het geld staat nu weer op je balance, klaar om in een nieuwe propositie te investeren

 

Inmiddels heb ik dat ook succesvol gedaan en heb ik het vrijkomende bedrag geinvesteerd in Waka Waka en The 1200.

Tip voor investeerders

Voor investeerders die overwegen om een bedrijf via crowdfunding te ondersteunen lijkt het verstandig om goed te kijken naar de marketingstrategie van de ondernemer. Hoe actief is hij of zij op sociale media? Hoe actief wordt er gereageerd op nieuwe investeerders? Wanneer een ondernemer heel inactief is kun je overwegen om zelf actief te gaan werven voor de ondernemer (maar dan moet je wel heel erg geloven in het business plan van de ondernemer…). Anders is het verstandig om goed te kijken hoeveel tijd de ondernemer heeft om zijn plan te financieren. Mijn investering van 200 Euro in AV Direct staat sinds augustus stil, waardoor ik er geen andere ondernemers mee kan helpen. Terwijl ik met partjes van 20 Euro 10 ondernemers een stapje verder had kunnen helpen. Gelukkig blijkt het wel makkelijker dan ik dacht om van een investering afscheid te nemen, zolang deze nog niet volledig ‘vol’ zit.

4 reacties op “Voortgang investeringen via Symbid”

 1. Korstiaan Zandvliet Avatar
  Korstiaan Zandvliet

  Hey Krispijn,

  Wat een leuke post! Goed om het crowdfunding verhaal eens van de andere kant te lezen. En natuurlijk leuk dat je eerste investering inmiddels succesvol gefinancierd is, ik doe ook mee en ik zie ernaar uit om samen Enviu verder te helpen met hun prachtige missie. Met betrekking tot de investering in AVdirect, kun je deze wel degelijk desinvesteren. Dit doe je als volgt:

  1. Login op jouw Symbid dashboard
  2. Klik op Portfolio 
  3. Hier zie je al jouw investeringen staan
  4. Klik vervolgens op Desinvest achter de betreffende propositie
  5. Kies vervolgens hoeveel stukken je wilt desinvesteren 
  6. Het geld staat nu weer op je balance, klaar om in een nieuwe propositie te investeren

  Mocht je nog vragen hebben over bovenstaande helpen we je graag verder.

  Met vriendelijke groet,

  Korstiaan Zandvliet 

  Like

  1. Hey Korstiaan,

   Dank voor je snelle reactie en uitleg. Ik had nog niet ontdekt dat je ook op Portfolio kon drukken om je investeringen te zien. Tot nu enkel via Investments gekeken en dan lukt het niet om te verkopen. Nu wel gelukt en het geld gestoken in WakaWaka Solar Led Light (http://www.symbid.com/ideas/890-wakawaka-solar-led-light) en de The 1200 van David Berg (http://www.symbid.com/ideas/1134-the-1200-succes-voor-allen/)

   Groet,
   Krispijn

   Like

 2. […] van de zon. Daarom investeer ik via crowdfunding ook in offgrid zonne-energie, niet alleen via het Nederlandse Waka Waka, maar ook via Sunfunder. Sunfunder is een crowdfunding site die zich […]

  Like

 3. […] Het gaat om WakaWaka dat bij de doorstart afspraken heeft weten maken met de nieuwe eigenaar dat de crowdfunders van het eerste uur een aandeel zouden krijgen in het doorgestarte bedrijf. Dit is inmiddels […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: