Te koop: Windddelen

Al eerder schreef ik over De Windcentrale. Een initiatief waarbij je mede-eigenaar wordt van een windmolen. In tegenstelling tot bestaande windcoöperaties, zoals Windvogel en Deltawind, gaat De Windcentrale uit van hetzelfde principe als de zonnetuintjes in Nijmegen: deelnemers/eigenaren worden uitbetaald in kilowatturen.

In het eerste voorstel van De Windcentrale wordt je voor Euro 350 eigenaar van een stukje windmolen dat goed is voor ongeveer 500 kWh per jaar, Windcentrale noemt dit een winddeel. Daarnaast betaal je jaarlijks 15 Euro per winddeel voor beheer en onderhoud van de windmolen.

Het maximaal aantal winddelen wordt bepaald door je energieverbruik. Bij ons gebruik van 3200 kwh mogen we 6 winddelen kopen, waarvoor we ongeveer 3000 kwh per jaar geleverd krijgen. Greenchoice (ons energiebedrijf) verrekend het energieverbruik met de energierekening. Wat overblijft zijn de kosten voor energiebelasting en de btw daarover. Die blijf je (in tegenstelling tot saldering achter de meter) verschuldigd. Volgens De Windcentrale is het desondanks een gunstige deal voor particulieren, omdat particulieren op deze wijze langjarig hun energieprijs vastzetten en een winddeel van Euro 350 in 16 jaar ongeveer 800 Euro aan energie oplevert. Inclusief de jaarlijkse onderhoudskosten en een jaarlijkse prijsstijging van energie met 2% levert dat Euro 260 winst op. Saldering voor de meter, of zelflevering zo je wilt, is volgens De Windcentrale dus niet nodig om het voorstel interessant te maken voor particulieren.

Tegelijkertijd ontvangt de rijksoverheid over ieder winddeel van 500 kwh nog steeds Euro 68 per jaar aan energiebelasting en btw. Dat is ruim 1.000 Euro in de 16 jaar dat de windmolen nog draait. Terwijl ik als particulier slechts 260 Euro winst haal, en het volledige risico draag.

Vergelijk dat met de wijze waarop de winning van fossiele grondstoffen, zoals gas en olie worden behandelt door de rijksoverheid. Via EBN investeert de rijksoverheid daar risicodragend tot 40% van de investering in ruil voor 40% van het rendement. Het toepassen van die systematiek op de winning van windenergie geeft een eerlijkere verdeling van de baten en risico’s. Met als bijkomend voordeel dat de huidige subsidiesystematiek voor wind op land kan vervallen en dat de investeringen in duurzame energie gericht worden op de ‘goedkoopste’ opties. Het alternatief is namelijk dat we investeren in zonnepanelen op ons dak waarna de overheid de volledige opbrengst van energiebelasting en btw kwijt is.

Het goede nieuws is wel dat ook het CDA nu oproept om een ambtelijke werkgroep van Financien en EL&I op te richten om nieuwe verdienmodellen voor de rijksoverheid mbt duurzame energie op te stellen.

Eindconclusie

Ik vind het idee van De Windcentrale sympathiek en de opzet interessanter dan de financiële vergoeding over leningen die ik bij de huidige windcoöperaties kan krijgen. Wel zijn er 4 nadelen die maken dat ik niet meteen in stap, maar er nog een paar dagen over ga slapen:

 1. 16 jaar vind ik te lang om me te binden aan een commerciële energieleverancier, zelfs als dat Greenchoice is.
 2. 16 jaar vind ik te lang in een land waar het beleid met betrekking tot duurzame energie zelden langer duurt dan de zittingstijd van een Kabinet.
 3. Het financieel rendement vind ik vrij laag in verhouding tot bovenstaande risico’s.
 4. de verdeling van risico’s en opbrengsten tussen rijk en burger vind ik buiten proportioneel in het voordeel van de overheid uitvallen. Al 15 jaar neem ik groene stroom af en als dank betaal ik als burger per kwh nog steeds een factor 15 keer meer energiebelasting dan grootverbruikers. Als ik dan nu extra ga investeren in mijn eigen energieopwekking via De Windcentrale blijf ik nog steeds energiebelasting op grijs niveau betalen…

Ik wacht dan ook graag alle toezeggingen van het AO energie van vanavond rustig even af.

Oh ja, de spreadsheet met mijn berekeningen plaats ik binnenkort online. Die is nu nog iets te onoverzichtelijk.

8 reacties op “Te koop: Windddelen”

 1. “16 jaar vind ik te lang om me te binden aan een commerciële energieleverancier, zelfs als dat Greenchoice is.”
  Je kunt voor je gas natuurlijk altijd los overstappen naar een andere aanbieder. Tevens kan de cooperatie in die 16 jaar ook besluiten een deal aan te gaan met een andere energieaanbieder (mocht dit om wat voor reden dan ook nodig zijn)

  Like

 2. “16 jaar vind ik te lang om me te binden aan een commerciële energieleverancier, zelfs als dat Greenchoice is.”
  Je kunt voor je gas natuurlijk altijd los overstappen naar een andere aanbieder. Tevens kan de cooperatie in die 16 jaar ook besluiten een deal aan te gaan met een andere energieaanbieder (mocht dit om wat voor reden dan ook nodig zijn)

  Like

  1. Dat is inderdaad een mogelijkheid. In het huidig systeem vergt dat wel dat alle leden van de cooperatie overstappen. Het doet ook niks af aan het eenzijdige risico bij mij vs de overheid of het fianciele risico van aanpassing van bestaande regels door de overheid in de komende 16 jaar.

   Like

   1. Eens. Het grootste risico heb je met de overheid. Maar in mijn ogen loop je het zelfde risico met zonnepanelen.Dit risico is misschien nog wel groter dan bij het aanbod van de Windcentrale.

    Immers je eigen zonnepanelen op het dak mag je salderen. Stel je voor dat ze dit voordeel opheffen!

    Omgekeerd heb je een kans dat er ooit een fiscaal voordeel (bijvoorbeeld
    salderen) aan het aanbod van de Windcentrale komt. Dit is dan weer een
    kans.

    Like

    1. Helemaal waar dat er ook een kans ligt. We gaan het zien. Zojuist 2 winddelen aangeschaft. Oftwel 1/3 van ons elektriciteitsverbruik voor de komende 16 jaar vastgeklikt. Vanaf nu ook maar eens bij gaan houden hoeveel energiebelasting ik jaarlijks kwijt ben ondanks het afnemen van en investeren in groene stroom…

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: